“Pravljic ni več, čas je za novo zgodbo”

“Srce mi bije, kot da sem prvič ponovno selektor. Sloveniji dolgujem veliko,” je ob svoji čustveni predstavitvi nekoliko nespretno povedal povratnik na slovensko klop Srečko Katanec.

Predsednik NZS Aleksander Čeferin (desno) je predal dres reprezentance s številko 13, Srečkovo srečno številko, novemu slovenskemu selektorju Foto: Tamino Petelinsek
Predsednik NZS Aleksander Čeferin (desno) je predal dres reprezentance s številko 13, Srečkovo srečno številko, novemu slovenskemu selektorju Foto: Tamino Petelinsek

BRDO PRI KRANJU> Že prisotnost številnih novinarjev, fotografov in nenazadnje neposredni prenos na nacionalni televiziji so pričali, da ne gre za promocijo običajnega selektorja.

Srečko Katanec pravi, da so pri njegovi odločitvi pretehtali detajli: “Čakal sem na zeleno luč stricev iz ozadja. No, šalo na stran. Pomembna je bila podpora javnosti, pa pripomba sina, da naj se vendarle vrnem v akcijo, da me ne bo gledal zvečer na kavču, pa določeni medklici, da lahko samo veliko izgubim z vrnitvijo na klop Slovenije. S tem se - tako kot z denarno platjo pogodbe - o kateri smo se hitro dogovorili, nisem obremenjeval. Želim si spet početi to, kar znam.

Srečko Katanec je na tiskovno konferenco, pred katero je izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije soglasno podprl odločitev predsednika krovne organizacije o skupnem sodelovanju do 30. novembra 2015, prišel pozitivno napet in željan novega izziva. V skoraj uro trajajočem druženju z novinarji je v maniri svojega nekdanjega mentorja pri Sampdoriji Vujadina Boškova postregel z nekaj retoričnimi figurami, ki so bile značilne že v njegovem prvem mandatu na klopi slovenske reprezentance. Čeravno je poudaril, da ne slovi kot dober govorec, pa je s preprostimi besedami povedal marsikaj. Neposredni odgovori so pogosto najbolj pronicljivi.

“Odgovornost da, strah ne.” je bila na tiskovni konferenci Katančeva rdeča nit, ki jo bo skušal prenesti tudi na svoje varovance. O konkretnih imenih razumljivo ni hotel govoriti, so pa njegovi stavki zveneli precej pomenljivo. ”Igrali bodo vsi najboljši. Tudi če imajo 40 let. Reprezentanca ni preizkusni poligon. Pogovoril se bom z vsakim, za katerega menim, da ima kakovost in lahko pomaga izbrani vrsti.” Ognjeni krst bo zahteven. Na koprski Bonifiki bo 6. februarja na prijateljski tekmi gostovala Bosna in Hercegovina. ”Tekmec bo hud. Po posamični kakovosti sodi med najboljših 10 reprezentanc na svetu, a raje imam takšne nasprotnike kot Luksemburg ali San Marino,” je pojasnil Katanec, ki ni hotel pogrevati starih zgodb. Niti svoje niti njegovih naslednikov.

Na tiskovni konferenci je bila seveda velika večina vprašanj namenjena novemu-staremu selektorju, ki je potrdil imena v strokovnem štabu (Aleš Čeh, Željko Milinović, Nihad Pejković). Predsednik NZS Aleksander Čeferin pa je med drugim povedal: ”Nobenemu selektorju nismo postavljali zahtev po uvrstitvi na veliko tekmovanje. Nismo jih ne Slaviši Stojanoviću ne bomo jih niti Katancu, ki ni najbolje plačani slovenski selektor v zgodovini. Je pa razumljivo, da je želja tekmovati, zmagovati in iztržiti čim več.”

Odpiram novo poglavje. S statistiko in preteklostjo se ne obremenjujem. Koliko časa bom potreboval, da izpeljem želeno na igrišču? Lahko šest mesecev, lahko leto, dve, tri. Ni pravila. Nasploh moraš biti pri reprezentanci z ozko bazo po malem čarovnik oziroma David Copperfield. Ta izbrana vrsta nima Messija, Ronalda, niti denimo Vučinića, ki bi lahko z eno potezo rešili tekmo. Tudi zato morajo igralci dati 120 odstotkov, 100 je premalo. Nogometaše morajo po tekmi boleti noge, še bolj pa glava,” je svoje (znano) vodilo opredelil Katanec. Za anekdote o trdi roki in avtoritativnem značaju pravi, da so pretirane, “Lahko povem, da so imeli reprezentanti v prvem mandatu veliko svobode, morda še preveč, a pravila igre morajo obstajati. Kdor jih bo prekršil, bo nosil posledice,” je pojasnil Katanec, ki o konkretnih ciljih ni hotel preveč razpravljati.

“Z Zlatkom Zahovićem nimava težav,” je na vprašanje, ali mu je športni direktor Maribora že čestital ob prevzemu funkcije selektorja, kratko in jedrnato odgovoril Katanec.

“Tu ni velike filozofije. Če je to porok za rezultat, bomo igrali kot Chelsea v zadnjih tekmah lige prvakov v prejšnji sezoni, Roberto Di Matteo pa je bil označen za mojstra trenerskega posla,” je malo v šali malo zares pristavil Katanec, ki je pomenljivo odgovoril tudi na vprašanje o igralnem sistemu in njegovem domnevnem favoriziranju modela 3-5-2. ”Takrat so me kritizirali, a imeli smo igro in rezultate. Ne oklepam pa se ga za vsako ceno. Na klopi Združenih arabskih emiratov sem prisegal na model s štirimi branilci in moram reči, da je na igrišču delovalo. Sicer pa sistem, ki se med tekmo tudi spreminja, ni ključen, Pomembnejši so akterji. Od njih je odvisno, kaj in kako se bom odločil.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano