Pravi užitek ob koncu trpljenja

Čeprav trener Luigi Apolloni tega ni posebej izpostavljal v izjavah po tekmi, so nogometaši Gorice na poti do zmage v Novem mestu resnično trpeli. Krka : Gorica 0:1.

Massimo Coda (v modrem dresu številka 9) je v Novem mestu dosegel še svoj enajsti zadetek Foto: Leo Caharija
Massimo Coda (v modrem dresu številka 9) je v Novem mestu dosegel še svoj enajsti zadetek Foto: Leo Caharija

NOVO MESTO > Cilj opravičuje sredstva, bi lahko zapisali po videnem na zadnji jesenski tekmi Novogoričanov, ki so dobro uro plesali na robu prepada proti Krki, a naposled izvlekli tretjo zaporedno zmago.

Stadion Portoval, gledalcev 400, sodnik Habjanič (Murska Sobota) 5,5. Strelec - 0:1 Coda (14). Krka: Obradović 6, Radulović 6, Košnik 6 (od 70. Marošević 6), Ihbeisheh 6,5, Ejup 6 (od 76. Vučkić -), Dežmar 5,5, Kramar 6 (od 60. Volarič 6,5), Zeljković 6, Kastrevec 5,5, Ivanković 5,5, Ranić 7. Trener: Adnan Zildžović. Gorica: Cordaz 7,5, Širok 6, Jogan 6, Gigli 6, Vanin 6,5, Berardocco 6, Vicente 6, N'diaye 5,5 (od 81. Vetrih -), Lapadula 5,5 (od 87. Živec -), Bazzoffia 6,5 (od 74. Modolo -), Coda 7. Trener: Luigi Apolloni. Rumeni kartoni - Radulović; Lapadula, Vicente, Vanin, Gigli.

Obračun na že pred začetkom dvoboja načetem, sčasoma pa vse bolj razritem igrišču stadiona Portoval, gotovo ne bo dobil svojega mesta med lepoticami prvenstva, a objemi in vzkliki radosti iz gostujoče slačilnice pričajo, kakšno težo imajo izbojevane točke. Strokovni štab Gorice si je bržkone pulil lase ob spremljanju dogajanja na igrišču, kjer se je zvrstilo marsikaj, le (prvoligaškega) nogometa je bilo bolj za vzorec. Žoga je bila več v zraku kot na tleh, marsikatera akcija pa bi se bolj prilegala ragbi tekmi.

Začetek je bil sicer povsem spodoben. Novogoričani so poskušali kombinirati in - čeprav jim gostitelji niso pustili veliko manevrskega prostora - dobro koristili svoje najmočnejše orožje: odvzeto žogo in bliskovit protinapad. Do vodilnega zadetka so prišli skoraj tako hitro kot pred tednom dni v Kranju, isti je bil tudi strelec. Daniele Bazzoffia, ki je v začetni enajsterici zamenjal Sašo Aleksandra Živca, je poslal v ogenj Massima Codo. Ob Mateju Eteroviću najboljši strelec jesenskega dela pa je v maniri klasičnih napadalcev dosegel svoj enajsti prvenstveni zadetek.

Plus: Novogoričani so prvič v letošnji sezoni nanizali tri zmage; obdržali so rezultatsko prednost kljub velikim preglavicam. Minus: Vtis in predstava bosta kmalu pozabljena, štejejo točke.

Namesto sproščenega nadaljevanja pa je za Novogoričane sledil pekel. Prelomni dogodek se je zgodil v 25. minuti. Neposrečeno posredovanje z roko Abela Giglija na gostujoči polovici je botrovalo prekinitvi, ob kateri je neprepričljivi sodnik Sašo Habjanič zaradi različnih kršitev nogometnih pravil pokazal gostom tri rumene kartone v razmaku slabe minute. Mojstrski prosti strel Saše Ranića, ki mu je vratar Alex Cordaz odgovoril v enakem slogu, je napovedal, da se bodo Novogoričani pošteno namučili na poti do cilja. Srčni gostitelji so preusmerili tok tekme in pri tem uporabili v danih okoliščinah najmočnejši orožji: prekinitve in dolge podaje.

“Takšen je pač nogomet: Bili smo boljši, zaslužili bi si tri točke. Zelenica ni dopuščala razvoja igre, a smo se borili kot levi,” je pojasnil v preteklosti pomembni člen šampionske Gorice Saša Ranić.

Nogometaši Gorice bodo jutri opravili še zadnji trening v jesenskem delu sezone. Ponovno se bodo zbrali 12. januarja. Del priprav na spomladansko nadaljevanje prvenstva, v katerem bodo 1. marca gostili Domžale, bodo izpeljali na Goriškem, dva tedna pa se bodo mudili v italijanski deželi Apulija.

Novogoričani so domačemu pritisku praviloma dobro kljubovali, a niso uspeli vzpostaviti potrebne posesti žoge ter umiriti tekmeca in igre. Novogoričani so se v polju reševali, kakor so vedeli in znali. Ko pa jim to ni uspelo, je za olajšanje poskrbel Cordaz, nedvomno prvo ime tekme.

”Tekma je bila zahtevna tudi zaradi igrišča, a smo se dobro prilagodili. Predvsem z veliko željo in ekipnim duhom smo se zoperstavili načinu igre gostiteljev in osvojili točke,” je pojasnil Luca Berardocco, ki je imel veliko dela v zvezni vrsti.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano