Posebni trenerski zgodbi

Drevi se bo z dvobojema Valencia : PSG in Celtic : Juventus nadaljevala nogometna liga prvakov. Vrhunca tega tedna, v katerem bodo štiri tekme osmine finala, pa bosta jutri v Madridu in Donjecku.

Trener Reala Jose Mourinho v elementu  Foto: Alessandro Garofalo
Trener Reala Jose Mourinho v elementu  Foto: Alessandro Garofalo

EVROPA> Papirnato najmočnejši ter zaradi preteklosti, sedanjosti in prihodnosti gotovo najbolj vznemirljiv izmed osmih izločilnih parov je dvoboj madridskega Reala in Manchester Uniteda. Stičnih točk je kar nekaj. Pod drobnogledom bo seveda bivši rdeči vrag Cristiano Ronaldo, a tudi trenerski dvoboj na daljavo med Josejem Mourinhom in zimzelenim Alexom Fergusonom, ki je že dobrih 25 let zaščitni znak Manchester Uniteda. Rivalstvo dveh izmed najbolj trofejnih trenerjev v Evropi na sploh se je začelo v sezoni 2003/04, ko je Porto pod taktirko Mourinha prav v osmini finala lige prvakov (LP) izločil rdeče vrage.

Po šampionski sezoni se je portugalski trenerski posebnež preselil v Chelsea. Na Otoku je z Manchester Unitedom bil številne bitke za lovorike, in to kar uspešno. Trenerska pot je nato Portugalca vodila k Interju, kjer mu je v četrtfinalu LP načrte prekrižal prav United z Ronaldom v eni glavnih vlog. Zgodovina medsebojnih obračunov med Mourinhom in Fergusonom je torej dolga in pestra, zanimivo pa je, da se je med trenerjema, ki ju sicer loči velika starostna razlika, 22 let, razvilo vzajemno spoštovanje, če že ne kar prijateljstvo. Ob težkih karakterjih in konfliktih, ki jih Mourinho (namenoma) neti vsepovsod, je to kar nekoliko presenetljivo. Nič manj zanimivo kot spremljanje dogajanja na zelenici bo torej tudi opazovanje reakcij na obeh klopeh.

Če bo torej obračun belega baleta in rdečih vragov večplasten, pa utegne biti dvoboj med Šahtarjem in Borussio Dortmund po nogometni plati lepotica osmine finala. Tekmeca sta v skupinskem delu razvajala nogometne sladokusce z igrivimi in učinkovitimi predstavami, zato je kar škoda, da se bo moralo eno od obeh moštev posloviti v tako zgodnji fazi tekmovanja. Ukrajinski prvaki bodo v primerjavi z jesenjo sicer šibkejši za pomembnega člena, Brazilca Williana, ki je poskrbel za rekord zadnjega januarskega prestopnega roka. Ruski Anži iz Mahačkale je zanj odštel kar 35 milijonov evrov.

In drevišnja para? Juventus, ki v letošnji LP še ni izgubil, je favorit proti Celticu, premožni Paris SG pa v dvoboju z Valencio prav tako uživa papirnato prednost. ASO


Najbolj brano