Poraz, ki obuja upanje

Nogometaši Gorice so novo sezono začeli s pričakovanim porazom proti državnim prvakom, a so po prikazani predstavi poželi precej odobravanja med občinstvom. Gorica : Maribor 1:3 (0:1).

Strelca  v akciji: Dejan  Žigon (na fotografiji levo) in Dejan  Mezga Foto: Leo Caharija
Strelca v akciji: Dejan Žigon (na fotografiji levo) in Dejan Mezga Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA>Fantje so srčni in se borijo,” je bil največkrat slišan odziv domačih privržencev, ki so navkljub uvodnemu porazu Športni park zapuščali zadovoljni.

Športni park, gledalcev 800, sodnik Balažič (Šmarje-Sap). Strelci: 0:1 Mezga (23), 0:2 Mezga (54), 0:3 Vetrih (65 ag), 1:3 Žigon (67). Gorica: Simčič 6, Širok 5,5, Gregorič 6, A. Jogan 6, Celcer 5,5, M. Mevlja 6 (od 71. Kadrija -), Vetrih 6, Martinović 6,5 (od 75. Pavić -), Bremec 6 (od 56. Žigon 6), Arčon 6, Plut 5,5. Trener: Miran Srebrnič; Maribor: Handanović 7, Mejač 6, Rajčević 6, Potokar 6, Trajkovski 6, Mezga 7,5 (od 85. Črnic -), Lesjak 6,5, Filipović 6 (od 69. Dodlek -), Cvijanović 6, Tavares 6, Velikonja 6 (od 63. Ploj 5,5). Trener: Darko Milanič. Rumena k.: Handanović, Rajčević.

Zmaga Mariborčanov je v seštevku zaslužena: poleg kakovosti je bila očitna predvsem razlika v kilometrini oziroma izkušnjah. Ofenzivno naravnani gostitelji so bili poletni in vihravi, Mariborčani pa so čakali na svojih pet minut. Kljub sopari se je razvila dinamična in dokaj privlačna predstava, v kateri ni bilo preveč taktiziranja.

V novogoriški vrsti je bilo nekaj rošad v zvezni vrsti in napadu, kjer je priložnost od prve minute dobil v pretekli sezoni najboljši strelec šampionske mladinske ekipe Sandi Bremec. Sredino je za vzpostavitev ravnotežja v zvezni vrsti oziroma posesti žoge Miran Srebrnič okrepil z Amedejem Vetrihom, Nakana je bila dobra in je večji del prvega polčasa tudi delovala tako. Novogoričani so s hitro predajo žoge in igro v globino povzročali Mariborčanom nemalo težav. Na trenutke jih je razvoj dogodkov tudi ponesel, zato so seveda puščali tudi več manevrskega prostora. Akcijski zasuki so se tako vrstili na obeh straneh.

Plus: pričakovan naboj in sproščenost pomlajene zasedbe nista izostali; kopica priigranih priložnosti. Minus: preveč slabih trenutkov, da bi lahko iztržili ugoden izid proti Mariborčanom; poceni prejeti zadetki.

Mariborčani so sicer na prvi pogled delovali upočasnjeno, a ko se jim je ponudila priložnost, niso oklevali. Ob odsotnosti kaznovanega Agima Ibraimija je ton mariborski igri dajal neumorni Dejan Mezga, ki je preigraval, podajal in streljal. Hrvat v mariborskem dresu je že na začetku tekme ogrel dlani Vasje Simčiča, ki je še nekajkrat uspešno posredoval do zadetka Mezge iz prostega strela. Gostujoče vodstvo ni zamorilo domačega moštva, ki se je pogumno podalo v lov na izenačenje. Blizu zadetku sta bila Sandi Arčon in Vito Plut, ki je v končnici prvega polčasa tudi zastreljal enajstmetrovko. Navdahnjenega Dina Martinovića je pred tem podrl Jasmin Handanović.

Prvi krog prve SNL je bil okrnjen. Luka Koper je dvoboj z Aluminijem preložila na 1. avgust, včeraj popoldne sta se Mura in Rudar razšla z remijem (1:1), medtem ko sta se dvoboja Celje : Triglav in Olimpija : Domžale končala po oddaji naših besedil v tisk.

Zamujena priložnost je pustila posledice v drugem polčasu. Gostitelji so sicer poskušali nadaljevati po tirnicah iz prvega dela, a je bila izvedba bistveno manj učinkovita. Novogoriška postavitev je bila vse bolj raztegnjena, po sleherni izgubljeni žogi pa so gostje zapretili. Ožja novogoriška obramba je bila na vse hujših preizkušnjah, tako da je za povišanje vodstva poskrbel Mezga, avtogol Vetriha pa je praktično razrešil vse rezultatske dvome, čeravno je Dejan Žigon že dve minuti kasneje znižal izid. Novogoričani so imeli še nekaj priložnosti, a so državni prvaki v preostanku tekme bolj ali manj nadzorovali dogajanje na igrišču in hranili moči. V sredo jih namreč čaka prva tekma drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov s sarajevskim Željezničarjem.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano