Ponoči nogometni dvoboj Urugvaj : Slovenija

Slovenske nogometaše ponoči ob 1.30 po slovenskem času čaka prva prijateljska tekma južnomeriške turneje proti Urugvaju.

Aleš Mertelj Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Aleš Mertelj Foto: Tomaž Primožič/Fpa

MONTEVIDEO > Medtem ko Argentina že desetletja velja za nogometno velesilo, pa so uspehi Urugvaja prikriti, a nič manj slavni. Urugvajci so v zgodovini osvojili kar 20 naslovov na mednarodnih turnirjih. “Ogledali smo si igro Urugvaja, tudi na tekmi s Severno Irsko, dobili smo nekaj informacij, nekaj pa jih bomo še dobili. Predvsem o tem, kako se postaviti na igrišču, da bomo iztržili kar največ iz teh preizkušenj,” pravi zvezni igralec slovenske reprezentance Aleš Mertelj. “Pozna se, da je to agresivna ekipa, kdorkoli igra, ne spreminja načina igre, ki je zelo ofenzivna. Treba bo zaustaviti njihove izredne napadalce,” še dodaja Mertelj.

Urugvaj sicer ni le aktualni zmagovalec južnoameriškega prvenstva, ampak je s 15 naslovi tudi rekorder po številu zmag. Ob tem sta v vitrinah urugvajske zveze še pokala s svetovnih nogometnih prvenstev 1930 in 1950, zmaga na "Mondalitu 1980/81", tekmovanju vseh dotakratnih svetovnih prvakov z izjemo Anglije, v letih 1924 in 1928 pa so Urugvajci osvojili tudi olimpijsko zlato.

V nogometu je Urugvaj, ki ima približno 3,5 milijona prebivalcev, nogometni velikan. Statistika pa pravi, da je tudi najmanjša država, ki je kadarkoli osvojila zlato na olimpijskih igrah v ekipni igri z žogo, saj je Urugvaj v času olimpijskih zmag štel le dva milijona duš.

Ekipa, zbrana ob zvezdnikih Luisu Suarezu, Edinsonu Cavaniju in Diegu Forlanu, si do polfinala, kot pred štirimi leti, želi tudi letošnjem SP, kjer bodo v predtekmovanju nasprotniki Anglija, Italija in Kostarika. STA


Najbolj brano