Pomlad je muhasta

Zanimivejši uvod v spomladanski del sezone na slovenski nogometni sceni bi si težko obetali. Štiri ekipe so v razmaku štirih točk, boj za vrh pa je odprt kot še nikoli v desetčlanskem prvenstvu.

Tudi po zaslugi najvišjega Miroslava Čovila so v soboto Koprčani preskočili Celjane Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Tudi po zaslugi najvišjega Miroslava Čovila so v soboto Koprčani preskočili Celjane Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Rezultatska nepredvidljivost prve slovenske nogometne lige postaja že pregovorna. Uvodna spomladanska kroga sta to domnevo le še okrepila. Nekoliko nenadejano je brez točke v drugem delu sezone Zavrč, poln izkupiček pa ima le Rudar. Most med obema ekipama predstavljajo Novogoričani. V petek so še drugič v letošnji sezoni zanesljivo slavili tam, kjer so letos praznih rok ostali Maribor, Koper, Rudar, Olimpija, v soboto pa bodo v derbiju kroga gostili prav Velenjčane.

V 22. krogu so se med nogometaši primorskih prvoligašev najbolj izkazali: 6 - Coda, 4 - Galešić, 3 - Misuraca, 2 - Čovilo, 1 - Lapadula; vrstni red: 44 - Coda, 42 - Galešić, 41 - Čovilo, 30 - Lapadula, 28 - Živec, 22 - Cordaz, Nenezić, 16 - Lotrič, 12 - Palčič...; vrstni red strelcev: 12 - Coda, 9 - Lapadula, Galešić, 6 - Misuraca, 4 - Čovilo, Bazzoffia, Živec...

Rudar je jeseni kazal najbolj stanovitne predstave, ki jih niso vselej pospremili ustrezni rezultati. V soboto so nasuli šest zadetkov kranjskemu Triglavu, pri čemer se je med strelce vpisalo šest različnih nogometašev. Med njimi je bil tudi Mate Eterović, ki se je na vrhu lestvice strelcev z 12 zadetki priključil Massimu Codi. V Novi Gorici nas poleg derbija kroga čaka torej tudi obračun za strelski primat. Sobotni dvoboj bo zanimiv tudi v pokalnem kontekstu. Moštvi se bosta le štiri dni kasneje pomerili na prvi polfinalni tekmi. Drugi par sestavljata Olimpija in Maribor, ki sta v soboto odigrala prvenstveni obračun. Ta je pred praznimi tribunami v Stožicah pripadel gostiteljem. Ljubljančani so delovali bolj sveže in bolj živahno, Štajerci pa so bili pod vplivom pomladanske utrujenosti ali pa so morda plačali davek na evropski uvod v drugi del sezone.

Po gladki zmagi na zaostali medsebojni tekmi v Stožicah so Mariborčani na naslednjih dveh prvenstvenih dvobojih osvojili le točko, ki so jo reševali v sodnikovem podaljšku obračuna s Koprčani. Sobotna tekma s Celjani na Bonifiki se gotovo ne bo vpisala med lepotice prvenstva, a rezultati in lestvica za zdaj dajejo prav Rodolfu Vanoliju. Koprčani za razliko od Maribora, Gorice in Rudarja nimajo pokalnih obveznosti, kar bi lahko bila primerjalna prednost v prvenstvu, kjer bodo 29. marca na naslednji domači tekmi gostili prav Novogoričane. Še prej, v nedeljo, pa jih čaka nič manj pomemben dvoboj v gosteh s Triglavom.

Zadnjeuvrščeni Kranjčani so v soboto sicer prejeli pol ducata zadetkov v Velenju, a še zdaleč niso vrgli puške v koruzo v boju za obstanek. Od devetega mesta, ki ga držijo Novomeščani in vodi v dodatne kvalifikacije, jih ločita dve točki. Na vidiku pa imajo celo osmo mesto, za katerim zaostajajo štiri. Celjani, ki kljub slabim rezultatom premorejo nekaj zelo obetavnih posameznikov, so ob Zavrču še edina ekipa brez točke v spomladanskem delu.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano