Poljski udarec kraljevemu klubu

Nemčija : Španija 8:1, Lewandowski : Real (Ronaldo) 4:1. To je bilanca prvih polfinalnih tekem nogometne lige prvakov. Pred povratnima dvobojema prihodnji teden diši po nemškem finalu, ki bo 25. maja na Wembleyju.

Robert Lewandowski (v belem dresu št. 9 poljske reprezentance) je v sredo potopil madridski Real Foto: Reuters
Robert Lewandowski (v belem dresu št. 9 poljske reprezentance) je v sredo potopil madridski Real Foto: Reuters

DORTMUND> Pričakovani El Clasico za zaključek evropske klubske sezone utegne še drugo leto zapored ostati le pobožna želja častilcev španskega nogometa. Če so madridski mediji po polomu Barcelone v Münchnu razpredali o začetku konca Kataloncev, so bili po sredini nemočni predstavi kraljevega kluba na Westfallen stadionu upravičeno zaskrbljeni nad možnostmi Reala, da nadomesti zaostanek 1:4 s prve tekme proti Borussiji.

Robert Lewandowski se je pridružil deseterici nogometašev, med katerimi so tudi Di Stefano, Puskas, Van Basten, Ševčenko pa tudi Pršo in Simone Inzaghi, ki so v tekmi lige prvakov oziroma pokala državnih prvakov dosegli štiri gole. S petimi zadetki na eni tekmi se lahko pohvali 12 igralcev. Kot zadnjemu je to uspelo Lionelu Messiju. Dosegel jih je na povratni tekmi osmine finala pretekle sezone proti Bayerju iz Leverkusna za zmago Barcelone 7:1.

Zavoljo doseženega zadetka v gosteh gojijo gotovo več upanja po zasuku kot Barcelona na povratnem dvoboju. Real bo na Santiagu Bernabeu drugačen: agresiven, bojevniški. Po drugi strani pa bo Borussia še bolj nevarna v odprtem boju. V prid aktualnih nemških prvakov govori tudi statistika: v enajstih tekmah letošnje lige prvakov še niso izgubili in so edina neporažena ekipa v najelitnejšem klubskem tekmovanju.

Dragoceni aduti

Popotnica za Borussio pred prvo polfinalno tekmo pa je bila sila razburkana. Zanjo so poskrbeli v taboru nemškega tekmeca Bayerna, ki bo, kot kaže pokupil dragocene eksponate ekipe iz Dortmunda, čeprav niso na prodaj. Bavarci pa so ali pa še bodo izkoristili odkupno klavzulo. Tako naj bi odšteli 37 milijonov evrov za Maria Götzeja, tik pred dvobojem z Realom pa je odjeknila novica, da bodo v svoje vrste pripeljali tudi Roberta Lewandowskega. Prestopne govorice pa niso zmedle domačih adutov. Nasprotno, še bolj so jih podžgale. Blestel je zlasti poljski reprezentant. Privrženci in obrambna vrsta Reala si bodo Lewandowskega, ki je zasenčil z 12 zadetki prvega strelca letošnje LP Cristiana Ronalda, dobro zapomnili. Tudi največji asi madridski ekipi niso zabili štirih zadetkov na eni tekmi. In to ne na katerikoli!

Kdo je sploh mož, ki je v sredo potopil Real? Je sestavni del poljskega terceta, ki ima veliko zaslug, da je Borussia v preteklih letih prevladovala na nemški sceni. V dinamični navezi z Lukaszom Piszczkom in Jakubom Blaszczykowskim ter seveda še enim nemškim čudežnim dečkom Marcom Reusom so povzročili veliko škode Realovim težkokategornikom. Piko na i je postavil Lewandowski, ki je potrdil svojo napadalno raznovrstnost, zaradi katere je že lani požel ogromno zanimanja med evropskimi klubskimi velikani. Borussia ga je še zadržala v svojih vrstah, letos poleti ga, kot kaže, ne bo.

Poljski dinamit

Izid sredine tekme LP - Borussia D. : Real M. 4:1 (1:1; Lewandowski 4, C. Ronaldo)

Zgodba 24-letnega napadalca pa je zanimiva in poučna hkrati. Na Poljskem v najstniških letih ni veljal za nadnaravnega talenta. Prav nasprotno. V varšavski Legiji so se ga pri 18-ih letih odrekli. Srečo je poiskal v tretji ligi pri Pruszkowu, potem pa se je začela njegova pot postopoma vzpenjati. Kjer se je pojavil, je žel ekipna, a tudi posamična priznanja. Iz poljskega prvoligaša Lecha je kot najboljši strelec prvenstva leta 2010 za 4,5 milijona evrov odškodnine prestopil v Borussio Dortmund, ki je premagala konkurenco Napolija, Sampdorije in Genoe. Med lanskim evropskim prvenstvom, kjer so Poljaki kot gostitelji na razočaranje svojih privržencev ostali brez četrtfinala, ga je snubil Juventus, a je bil nedosegljiv oziroma predrag. Po zadetkih Realu, s katerimi je dosegel številko 10 in se prebil na drugo mesto v letošnji LP, bo njegova tržna vrednost, ki znaša 25 milijonov evrov, še poskočila.

“Želi si me Bayern? Tovrstne govorice me ne zanimajo. V glavi imam samo ligo prvakov. Hočem finale,” se je na prestopna ugibanja odzval junak sredinega večera. ALEŠ SORTA


Najbolj brano