Pogled v prihodnost

Slovenska nogometna reprezentanca bo koledarsko leto zaključila s prijateljsko tekmo proti Kanadi. Dvoboj v Celju bo služil predvsem preizkusu potencialno novih adutov.

 Foto: Thierry Roge
Foto: Thierry Roge

NOVA GORICA > Čez slabo leto se bodo že začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo, časa in priložnosti za reprezentančne akcije pa vedno zmanjka. Koliko koristi prinesejo posamezne prijateljske tekme v praksi, je seveda drugo vprašanje.

Verjetna enajsterica Slovenije proti Kanadi - Oblak, Struna, Cesar, Samardžič, Milec, Kurtić, Stevanović, Kirm, Dedić, Birsa, Bezjak.

Okoliščine se razlikujejo in hitro spreminjajo, nasploh pri manjših reprezentancah, kot je slovenska. Srečko Katanec tako v A selekciji nima zgolj vloge klasičnega selektorja, ki izbira nominalno najboljše. Njegov delokrog je precej drugačen, praktično naravnan, v čemer se Katanec znajde zelo dobro. To je potrdil v prejšnjem mandatu na krmilu slovenske reprezentance, pa tudi na makedonski klopi.

Pri njem je reprezentančno jedro znano vnaprej in z njim vztraja običajno skozi ves ciklus ali dva. Zadnji, v katerega je vstopil sredi kvalifikacij, je bil pravzaprav spoznavni. Do začetka novega bo gotovo sestavil igralski mozaik, ki bo nosil breme v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. V zadnji letošnji akciji se je odločil, da bo preizkusil moči, ki so že bile v širšem reprezentančnem krogu. Želje so povezane predvsem z okrepitvijo obrambne vrste.

Dosedanji izbor je bil zožen, selektor pa je izkazal neomejeno zaupanje Boštjanu Cesarju in Branku Iliću v vlogi štoperskega dvojca. To se v naslednjem ciklusu bržkone ne bo spremenilo, Katanec pa išče alternative v obrambni vrsti tudi v primeru poškodb ali kartonov. Za dvoboj s Kanado je tako vpoklical Gregorja Balažica, Martina Milca in Mirala Samardžića.

V zvezni vrsti je po daljšem času spet zraven Dalibor Stevanović, ki igra na Poljskem, pa Dalibor Filipović iz Maribora. Aleš Mertelj je Katanca že prepričal. Veliko sprememb bo tudi v napadu. Zanimivo bo videti vlogo Valterja Birse, ki je po daljšem času spet v tekmovalnem pogonu pa tudi odkritje jesenskega dela klubske sezone, Romana Bezjaka, ki se je izkazal v dresu bolgarskega Ludogorca. Vrača se Zlatko Dedić, poziv pa je dobil tudi Robert Berić.

Pari preostalih povratnih tekem dodatnih kvalifikacij za SP, torek - Francija : Ukrajina (prva tekma 0:2), Hrvaška : Islandija (0:0), Romunija : Grčija (1:3), Švedska : Portugalska (0:1), Egipt : Gana (1:6), Alžirija : Burkina Faso (2:3); sreda - Nova Zelandija : Mehika (1:5), Urugvaj : Jordanija (5:0).

In tekmec? Kanada ne sodi med močne ali atraktivne reprezentance. V svojih vrstah nimajo nobenega mednarodno uveljavljenega nogometaša. Kanadčani, ki se niso prebili niti v zaključni del celinskih kvalifikacij za svetovno prvenstvo, zasedajo 111. mesto na lestvici FIFA.

Zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo v koledarskem letu pa bo odigrala mlada reprezentanca, ki jo po porazu z Rusijo čaka še en zahteven preizkus. Z Bolgari so izbranci Tomaža Kavčiča v Novi Gorici sicer zabeležili edino zmago v tem ciklusu. Če bi tekmeca ugnali še v Stari Zagori, bi se z njim poravnali na tolažilnem tretjem mestu v skupini 2.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano