Po zmago za nov začetek

Če se po jutru dan pozna, bodo Slovenci nocoj na igrišču proti ZDA primerno razpoloženi. Novi selektor je po tednu dni spoznavanja slovenske reprezentance poln hvale na račun svojih izbrancev, imena kapetana pa ni izdal.

Verjetni kapetan Samir Handanović nima lepih spominov na  tekmo na svetovnem prvenstvu - tako mu je sin selektorja ZDA Michael Bradley (4) zabil za 2:2 Foto: Adnan Abidi
Verjetni kapetan Samir Handanović nima lepih spominov na tekmo na svetovnem prvenstvu - tako mu je sin selektorja ZDA Michael Bradley (4) zabil za 2:2 Foto: Adnan Abidi

LJUBLJANA > Že drugi dan priprav je reprezentanco zaradi poškodbe zapustil branilec Matej Mavrič Rožič, medtem ko se je Mišo Brečko konec tedna spopadal s prehladom. Kljub temu bo Trboveljčan danes nared za igro na desnem boku. Selektor Slaviša Stojanović je vse treninge zaprl za javnost, z izjemo 20 minut včerajšnjega v Domžalah, zato o sistemu igre lahko pretežno ugibamo. “V glavi že imam postavitev igre. Tudi začetno enajsterico sem načeloma že izbral. Vprašljivo je le eno, morda dve igralni mesti oziroma kdo bo igral za napadalcem in kdo na desni strani zvezne vrste,” je na včerajšnji novinarski konferenci razlagal Stojanović, in dodal: “Najpomembnejše je, da odigramo dobro in tudi rezultatsko učinkovito. Želimo si zmagati. Zmaga nad ZDA bi bila pomembna za samozavest in dobra spodbuda za navijače, ki so v zadnjem času malce izgubili zaupanje v slovensko reprezentanco.”

Verjetna postava Slovenije - vratar S. Handanović; obramba: Brečko, Šuler, Cesar, Jokić; zvezna vrsta: Bačinović, Vršič (Matič) Birsa (Ljubijankić), Iličić, Kirm; napad: Matavž.

Pričakovana je postavitev s štirimi branilci, dvema defenzivnima zveznima igralcema, tremi ofenzivci ter klasičnim napadalcem. Logična izbira za to mesto je Tim Matavž, ki mu bodo iz ozadja bržčas pomagali Andraž Kirm, Josip Iličić in Valter Birsa ali Zlatan Ljubijankić. Eno izmed dveh mest graditelja igre bo pripadlo Arminu Bačinoviću, uganka se pojavlja pri drugem. Najbliže mu je Dare Vršič, tekmeca mu bosta še Darijan Matič in Rene Krhin. “Igramo doma, preizkusili bomo nekaj novosti v igri. Želimo prikazati čim boljšo igro in seveda zmagati. Začenjamo novo zgodbo,” pred dvobojem pravi branilec Bojan Jokić.

Nocojšnja tekmeca se bosta pomerila drugič. Pri skoraj vseh aktualnih članih domače zasedbe je spomin na prvi dvoboj z Američani še živ. Na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki je Slovenija po zadetku Birse in Ljubijankića po prvem polčasu vodila z 2:0, v drugem pa so ZDA šest minut pred koncem tekme uspele izenačiti. V Stožice prihaja devet igralcev, ki so takrat branili ameriške barve. Zaradi klubskih obveznosti ne bo prvega zvezdnika Landona Donovana. Tudi selektor Bob Bradley včeraj ni prispel na Brnik, saje je moral selektorsko mesto prepustiti nekdanjemu nemškemu zvezdniku Jürgenu Klinsmannu, ki reprezentanco ZDA vodi od 29. julija letos. V šestih tekmah je ob eni zmagi in remiju doživel že štiri poraze.

Zgodnejšemu začetku tekme (ob 18.15) botruje prenos na treh ameriških TV postajah. NZS se je odločila povečati kvoto vstopnic za t.i. družinski sektor, ko lahko starši in otroci do 14. leta kupijo karte po ugodnejših cenah. Sinoči je NZS skupaj z ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani organizirala tudi poslovno srečanje.

PETER MARAŽ


Najbolj brano