Po Istri še vzpon na Triglav

Pred nogometaši Gorice je še zadnja pripravljalna tekma pred začetkom državnega prvenstva. Danes ob 18. uri bodo v športnem parku gostili puljsko Istro.

NOVA GORICA > Dvoboj s hrvaškim prvoligašem bo torej generalka za nedeljski obračun uvodnega kroga 1. SNL s Triglavom čez teden dni v Kranju. Tako ali pa še bolj kot razvoj novogoriške nogometne zgodbe na igrišču bo zanimivo spremljati tudi razplet ob njem in v klubskih pisarnah.

Iz Italije prihaja vest, da je Parma od Gorice odkupila branilca Alena Jogana. Standardni član belo-modrih bo verjetno sedaj v mestu vrtnic nastopal kot posojeni igralec Parme. Obstaja pa možnost selitve v drug klub. Pred dnevi je bila aktualna tudi selitev na relaciji Parma - Nova Gorica za občasnega portugalskega reprezentanta Goncala Brandaa. Očitno iz tega ne bo nič, saj je iz Parme prestopil v romunski Cluj. Donedavni igralec Gorice Miha Mevlja se je preselil v Švico. S klubom FC Lausanne-Sport je podpisal dveletno pogodbo, kar je moštvo že potrdilo na spletni strani. Dejan Žigon pa naj bi se mudil v Azerbajdžanu.

Kako bo v praksi zaživela povezava med italijanskimi subjekti in ND Gorica, bo dejansko pokazal čas. Domači akterji, ki so ostali iz pretekle sezone, si za začetek želijo poravnavo zaostalih obveznosti. Poraja se tudi vprašanje, kakšna bodo ravnotežja v ekipi. V njej bodo imeli posojeni igralci iz Parme pogodbeno višje zneske kot domači del ekipe, za katerega bo še vedno treba na Goriškem zagotoviti (pokroviteljski) denar.

Trenerja Luigija Apollonija in njegove italijanske sodelavce v strokovnem štabu vsekakor čaka zanimiva izkušnja, pri kateri ne bodo v ospredju zgolj nogometne teme. Po dveh pripravljalnih tekmah pa je že moč izluščiti nekaj poudarkov. Udarni enajsterici na dvobojih s Šenčurjem in ukrajinskim Karpatyjem sta bili na las podobni. Z Ukrajinci so tekmo začeli Simčič, Širok, Celcer, T. Kavčič, Jogan, Vetrih, Ndiaye, Ihrig-Farkas, Coda, Džuzdanović, Jorman Aguilar. Edina sprememba je bila torej uvrstitev Amela Džuzdanovića v prvo enajsterico namesto Floriana Vanza. V nadaljevanju sta stopila na igrišče tudi vratar Alex Cordaz in Saša Aleksander Živec.

Šenčur in Karpaty kakovostno nista primerljiva tekmeca. Novogoričani so se ukrajinskemu prvoligašu dobro zoperstavili na razmočenem igrišču. Danes proti Istri - če seveda ne bo kakšne nevihte v športnem parku - bodo spet na suhem. Puljska ekipa po posamični kakovosti sodi v drugo polovico hrvaške prve lige, ki jo od letošnje sezone tako kot slovensko tvori 10 ekip. Tudi naši južni sosedje bodo prvenstvo začeli konec prihodnjega tedna, zato bo dvoboj z Istro, na čelu katere je ruski vlagatelj Mihail Ščeglov, pravšnji test.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano