Petelinji boj brez zmage

Prvi dvoboj skupine D evropskega prvenstva v nogometu med Francijo in Anglijo je prej kot ne razočaral. V vsebinsko skromni tekmi papirnatih tigrov sta se tekmeca razšla z remijem 1:1.

 Soigralca v klubu, tekmeca v reprezentanci in strelca: Samir Nasri (št. 11) in Joleon Lescott (15)  Foto: Reuters
Soigralca v klubu, tekmeca v reprezentanci in strelca: Samir Nasri (št. 11) in Joleon Lescott (15)  Foto: Reuters

DONJECK> Obračun se je začel s tipanjem moči. Nekaj je k previdnemu pristopu botrovala negotovost v obeh ekipah, nekaj pa tudi vremenske razmere v Ukrajini. Sopara in 30 stopinj Celzija so krojili ritem igre, ki je bil večji del prvega polčasa upočasnjen. Francozi so imeli (jalovo) posest žoge, Angleži še tega ne. Izbranci Roya Hodgsona so spominjali na nemočno ekipo s preloma tisočletja, brez smiselnega koncepta. Na srečo so sestavni del nogometa prekinitve, kjer so otoške ekipe najmočnejše. Joleon Lescott je preskočil Patrica Evraja in po pol ure igre popeljal Angleže v vodstvo. Pet minut kasneje bi lahko Francozi izenačili na podoben način. Po prekinitvi je bil korektor francoske zvezne vrste Alou Diarra dvakrat najvišji v skoku: prvič mu je veselje preprečil vratar Joe Hart, drugič pa je bil za las nenatančen.

Galski petelini so naposled spustili ročno zavoro in v zadnjih desetih minutah prvega polčasa potisnili Angleže, ki so le spremljali kombiniranje Francozov v bližini kazenskega prostora, v podrejen položaj. Zasluženo izenačenje je po strelu z razdalje v bližnji vratarjev kot Francozom priigral Samir Nasri. Zanimivo: zadetka v prvem polčasu sta dosegla igralca istega kluba, angleškega prvaka Manchester Cityja.

Nadaljevanje je bilo bolj živahno in dinamično: Angleži so vendarle pokazali nekaj napadalnih ambicij, a s tem tudi izbrancem Laurenta Blanca omogočili več manevrskega prostora, ne pa tudi nemotenega kroženja žoge.

Z agresivnejšim pristopom so “levjesrčni” na sredini igrišča odvzeli nekaj žog in si priigrali prekinitve, pri katerih pa so bili Francozi bolj pozorni kot v prvem polčasu. Čeprav sta se tekmeca trudila držati formaciji, je utrujenost sčasoma vendarle opravila svoje. Ekipi sta se raztegnili, a tudi igra je bila bolj raztrgana s kopico napak na obeh straneh. Zrelih priložnosti je bilo v seštevku malo, celo manj kot v prvem polčasu. Spet so največ vznemirjenja prinesle prekinitve oziroma nevarni poskusi Francozov z razdalje. Yohan Cabaye in Karim Benzema nista imela sreče pri zaključnih strelih, ki so se odbili v kot od angleškega bloka.

Po boksarskem točkovanju in statistiki bi gotovo slavili Francozi, ki so sprožili kar 19 strelov, Angleži le tri, a štejejo goli. Tu pa sta bila tekmeca izenačena, Po videnem je remi bolj zadovoljil Angleže, ki so bili v igri sramežljivi kot že dolgo ne. Če Angleži na eni strani niso zmogli, pa Francozi niso znali. Imeli so niti igre v nogah, a bili so brez pravih zamisli. Franck Ribery pa tudi ni imel svojega dne. ALEŠ SORTA


Najbolj brano