Oplast je zrušil Litijo

Kobariškemu Oplastu je uspelo odvzeti pričakovani četrti zaporedni državni naslov v dvoranskem nogometu favoritom iz Litije. Primorci so na peti tekmi dosegli odločilno tretjo zmago.

Kobariški malonogometaši so drugič v zgodovini postali državni prvaki (fotografija je arhivska) Foto: Igor Mušič
Kobariški malonogometaši so drugič v zgodovini postali državni prvaki (fotografija je arhivska) Foto: Igor Mušič

LITIJA > Po tem, ko je kobariške nogometaše v boju za naslov marsikdo že odpisal (Litija je finale na tri zmage začela z delnim izidom 2:0), so se Primorci z zmagama pred domačim občinstvom vrnili v igro, nato pa so na peti tekmi sredi Litije dokazali, da so iz pravega testa. Pred razprodano dvorano so zdržali psihološki pritisk nujnosti zmage, ki so jo tokrat omogočili šele natančno izvedeni kazenski streli, med katerimi je - tako kot vso tekmo - z obrambami blestel vratar Igor Bratič. Oplast je tako po štirih letih še drugič dvignil pokal za najboljšo ekipo dvoranskega nogometa v Sloveniji.

Na tekmi trdih obramb, agresivnosti in taktične discipline je v prvem polčasu Oplast edini našel pot do mreže. Natančen je bil Jaka Sovdat. V nadaljevanju je izenačil Primorec na delu v Litiji, Borut Ručna, a so Kobaridci hitro odgovorili z zadetkom Aleša Gašperuta. Njihovo osvojitev naslova že v rednem delu tekme je v 32. minuti preprečil Gašper Vrhovec.

1. SFL, finale, 5. tekma, Litija : Oplast Kobarid 3:5 (redni del 2:2, polčas 0:1, (2:3 v zmagah; 0:1 Sovdat 19, 1:1 B. Ručna 28, 1:2 Gašperut 29, 2:2 Vrhovec 32; šestmetrovke - 2:3 J. Ručna, 3:3 B. Ručna, 3:4, Gašperut, 3:5 Sovdat).

Med izvajanjem kazenskih strelov je Primorcem sprva slabo kazalo, saj so prvega zgrešili, tretjega pa je litijski vratar obranil. Na srečo sta bila v nadaljevanju natančna Gašperut in Jaka Sovdat - sicer z 22 goli tudi prvi strelec 1. SFL. Jeziček na tehtnici je bil kobariški vratar Igor Bratič, ki je ubranil tri litijske strele, med njimi tudi Primorca Damirja Pertiča. Zadel je le Ručna.

Po tekmi sta strnila misli predstavnika novih prvakov. ”Mislim, da smo odigrali eno boljših tekem letos. Naredili smo dve, tri napake, ki jih je Litija kaznovala. Na koncu so nam nekolike pošle moči. Tekma je bila zelo izenačena. Vedeli smo, da moramo biti agresivni in pritiskati. Taktika se je izplačala in mislim, da smo zasluženo prvaki.” je dejal trener Saša Leban. Najstarejši igralec Primož Zorč je dodal: “Končno! Po vseh bolečinah, ki nam jih je zadala Litija v zadnjih letih, nam je uspelo. Litija ima deset naslovov, mi pa imamo zdaj dva. Izredno smo veseli in naši navijači z nami.”

STA, IM


Najbolj brano