Ognjemet najboljših

Ali Lahko Paris Saint-Germain oziroma Juventus uprizorita podvig? To je osrednje vprašanje pred drevišnjima povratnima četrtfinalnima tekmama nogometne lige prvakov.

Zlatan Ibrahimović (v sredini) se tokrat vrača na Camp Nou v dresu premožnega pariškega kluba  Foto: Charles Platiau
Zlatan Ibrahimović (v sredini) se tokrat vrača na Camp Nou v dresu premožnega pariškega kluba  Foto: Charles Platiau

EVROPA> Razpleta prvih dvobojev dajeta prednost Barceloni in Bayernu, ki sta bila papirnata favorita tudi po žrebu, a vodilni ekipi francoskega in italijanskega prvenstva še upata. Optimistični so predvsem Parižani. Barcelona je v zadnjih letih resda nogometno poglavje zase, a ni nedotakljiva.

Pariške sanje ...

Oči navijačev katalonskega velikana so uprte v Lionela Messija. Argentinec je izpustil prvenstveno tekmo z zadnjeuvrščeno Mallorco, ki sta jo potopila Cesc Fabregas (3 goli) in Alexis Sanchez (2). Oba utegneta dobiti mesto v prvi enajsterici tudi drevi, če Messi ne bi pravočasno okreval. ”Počutim se dobro. Delam na tem, da bi bi zaigral,” je sporočil Barcin as, ki je na povratni tekmi osmine finala proti Milanu poskrbel za zasuk rezultata. Ta drevi ne bo potreben.

Vsi štirje drevišnji polfinalisti, ki prihajajo iz tradicionalno najmočnejših evropskih lig, so na dobri poti, da osvojijo (Bayern ga je že) naslove državnih prvakov. V Angliji je, kljub porazu (1:2), na derbiju z Manchester Cityjem blizu končnemu prvemu mestu Manchester United. Rdeči vragi imajo sedem krogov pred koncem 12 točk naskoka pred mestnimi tekmeci in aktualnimi prvaki.

Barcelona je prinesla aktiven rezultat (2:2 s prve tekme, kar pomeni, da si doma lahko privošči tudi remi (0:0 ali 1:1) za napredovanje. Prav zato utegne biti še bolj pod drobnogledom obramba, kjer imajo Katalonci težave. Carlesu Puyolu se je na seznamu poškodovanih pridružil Javier Mascherano. Zanimivo bo videti, kdo se bo ob Gerardu Piquetu še bodel z Zlatanom Ibrahimovićem, ki pa ne bo edina nevarnost za domači gol. Ezequiel Lavezzi, Javier Pastore in Lucas lahko povzročijo veliko škode slehernemu nasprotniku, tudi Barceloni. Kaznovanega strelca izenačujočega zadetka Blaiseja Matouidija pa pri PSG-ju, ki nezadržno juriša proti francoskemu naslovu, bržkone ne bodo preveč pogrešali. V defenzivnem delu ekipe bo Thiago Silva nared, njegov rojak Thiago Motta pa verjetno še ne.

... in torinski upi

Misija nemogoče. Takšne in podobne napovedi spremljajo Juventus, ki bo doma lovil zaostanek 0:2 s prve tekme v Münchnu. Teorija in praksa sta na strani Bayerna, ki v letošnji sezoni podira vse mogoče rekorde. V soboto je šest krogov pred koncem proslavil 23. naslov nemškega prvaka z impresivno bilanco. Bavarski velikan melje doma in na gostovanjih. Povsod je silno samozavesten in včasih po nemško vzvišen, kar je lahko dvorezen meč. Juventusovi igralci, ki tvorijo jedro italijanske reprezentance, se še dobro spomnijo polfinala zadnjega evropskega prvenstva, ko so ugnali favorizirane Nemce.

Vprašanje je le, kdo utegne tokrat prevzeti vlogo Maria Balotellija, ki je na Poljskem šokiral “elf”. Ali je lahko mož odločitve Mirko Vučinić, ki je zaradi bolezni igral le za pokušino na prvi tekmi. Črnogorski napadalec, ki je z dvema zadetkoma proti Pescari še približal Juventus ubranitvi naslova italijanskega prvaka, bo tekmo začel od prve minute. Stephana Lichsteinerja bo na desnem bočnem položaju bržkone zamenjal Simone Padoin, Artura Vidala pa na sredini igrišča francoski up Paul Pogba.

Težka bo, a verjamemo v zasuk. Andrea Pirlo je hkrati moje vodilo in navdih,” je 20-letni francoski reprezentant poudaril pomen veznega člena igre Juventusa, ki zaradi poškodb Andreasa Giovinca in Nicolasa Anelkaja ne bo imel veliko alternativ v napadu. Za razliko od Bayerna, kjer bo neumorni Mario Mandžukić vnovič predstavljal prvo obrambno črto Bavarcev. Če bi šlo kaj po zlu, imajo Nemci na klopi Maria Gomeza v vlogi džokerja. Arjen Robben, ki je namesto poškodovanega Tonija Kroosa vskočil že na Allianz Areni, pa bo na igrišču navit in nabrit že od prve minute.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano