Odslej stiskajo pesti za Maribor

Nogometaši Gorice v Ljudskem vrtu niso prekinili tradicije zadnjih let, po kateri obračune z Mariborčane praviloma zapuščajo sklonjenih glav. Zasuka v obračunu z državnimi prvaki ni bilo. Novogoričani so ostali brez točk(e) in še četrtič zapored v spomladanskem delu sezone brez doseženega gola.

Nekdanji koprski napadalec Jean Philippe Mendy (v vijoličastem dresu Maribora) je bil nerešljiva uganka za Novogoričane Foto: Igor Napast/Vecer
Nekdanji koprski napadalec Jean Philippe Mendy (v vijoličastem dresu Maribora) je bil nerešljiva uganka za Novogoričane Foto: Igor Napast/Vecer

MARIBOR > Izkupiček dveh prvenstvenih točk iz zadnjih štirih dvobojev je zato razumljiv. Novogoriška podoba na igrišču je bila do drugega zadetka gostiteljev in izključitve Marca Modola spodbudnejša kot sicer, a so bili napadi vnovič jalovi.

“Želeli smo si treh točk, vendar smo si privoščili preveč napak oziroma napačnih podaj v ključnih trenutkih,” je pojasnil kapetan gostov Alen Jogan. Novogoričani so prišli v Maribor po zmago in tako so tudi pristopili tekmi. Prometa je bilo veliko, dobička pa nikakršnega. Domov so odnesli rdeča kartona in spoznanje, da so Mariborčani vendarle močnejši. Edina dobra stvar v slabem razpletu je ta, da iz ligaških zmag vijoličastih posredne koristi črpajo tudi Novogoričani. Če bodo Mariborčani ubranili naslov, potem bo Gorici kot pokalni finalistki avtomatično pripadla vozovnica za evropsko ligo, ne glede na razplet sklepnega obračuna na Bonifiki.

Ljudski vrt, gledalcev 3000, sodnik Žganec (Ljubljana) 6. Strelec - 1:0 Cvijanović (40), 2:0 Cvijanović (59, iz 11m). Maribor: Handanović 6,5, Milec 6,5, Rajčević 6,5, Šuler 6, Viler 6,5, Bohar 7 (od 72. Vršič -), Mertelj 6, Filipović 6, Cvijanović 7 (od 87. Zahovič), Mendy 7,5, Fajić 6,5 (od 80. Tavares-). Trener: Ante Šimundža. Gorica: Cordaz 6, Vanin 6, Jogan 6, Modolo 5,5, Favalli 6, Berardocco 6, Vetrih 6 (od 86. Bazzoffia-), Misuraca 5,5, Boniperti 5 (od 68. Mastriani 5), Finocchio 5,5 (od 62. Gigli 5,5), Coda 5,5. Trener: Luigi Apolloni. Rumeni kartoni: Mendy, Mertelj, Cvijanović; Mastriani, Berardocco; rdeča kartona: Modolo (58 - čista priložnost za zadetek), Bazzoffia (93 - udarec s komolcem).

Med junaki sobotne mariborske zmage je bil Goričan. In to ne prvič. Goran Cvijanović neredko zadeva proti svojemu bivšemu klubu, po manjši krizi ob koncu jesenskega in na začetku spomladanskega dela pa je bil spet eden najpomembnejših členov v domačem moštvu. Mariborčani niso potrebovali pomoči Marcosa Tavaresa, ki je bil novogoriški krvnik na prvih dveh medsebojnih obračunih v letošnji sezoni. Ko je naturalizirani Brazilec vstopil v igro, je bilo že kar nekaj časa jasno, da bodo točke ostale v Mariboru.

Tekme je bilo praktično konec po 15 minutah drugega polčasa. Vse je opravil Jean Philippe Mendy, ki je s svojo surovo močjo povzročal ogromno težav novogoriškim branilcem. Čeravno Jogan in Modolo nista od muh, pa je bil v dvobojih ena na ena francoski silak nerešljiva uganka. Modolo ga je kot zadnji mož zaustavil s prekrškom za enajstmetrovko in rdeč karton. Mendy je sprožil tudi prvi nevarnejši poskus na tekmi in bil pobudnik dolgotrajne akcije za mariborsko vodstvo v končnici prvega polčasa.

Pred tem je bila tekma enakovredna. Pobuda je bila zdaj na eni, zdaj na drugi strani. Novogoričani so bili aktivni pri iskanju poti do gola, ki pa se je vnovič izkazala za preveč zapleteno. Priložnosti za učinkovitejši zaključek so bile. V nogah sta jih imela zlasti Francesco Finocchio in Massimo Coda, zadeli pa so Mariborčani, ki so tekmo končali celo z dvema igralcema več. V izdihljajih tekme, praktično v zadnji akciji, si je zaradi zamaha s komolcem po oceni sodnika Mitje Žganca rezervist Daniele Bazzoffia zaslužil neposreden rdeč karton.

“Mariborčani so zasluženo prvi. Pozna se, da so v evropski ligi dobili izkušnje. Mi smo premalokrat streljali na gol. Zadnjič sem rekel, da rabimo pet priložnosti, da dosežemo zadetek. Tokrat so nam uspeli štirje streli. Kljub temu so igralci poskušali igrati in se tudi trudili, a nam manjkajo zadetki,” je pojasnil trener Gorice Luigi Apolloni. ASO


Najbolj brano