Od anonimnosti do reprezentance

Športna zgodba 25-letne Manje Benak iz Mirna je na Primorskem redkost. Kot deklica je pri mirenski Adriji žogo obvladala bolje kot marsikateri fant, vztrajno treniranje pa jo je pripeljalo v člansko reprezentanco in k madžarskemu prvoligašu Ferencvaros.

Manja Benak v klubskih barvah budimpeštanskega Ferencvarosa Foto: Osebni Arhiv M. Benak
Manja Benak v klubskih barvah budimpeštanskega Ferencvarosa Foto: Osebni Arhiv M. Benak

BUDIMPEŠTA > Nogometna pot Mirenke Manje Benak odstopa od klišejev o ženskih in moških športih. Po končani osnovni šoli jo je želja po nogometnem napredovanju vodila v Ljubljano in nato vse do Beltincev. Priložnost za prestop v klub čez mejo se je ponudila takole: “Ker sem celo mladost posvetila igranju nogometa, sem se želela preizkusiti tudi v tujini. V poletnem pripravljalnem obdobju smo z ŽNK Teleing Pomurje Beltinci igrale prijateljsko tekmo z mojim sedanjim klubom, torej z Ferencvárosi Torna Club. Po odigranih kvalifikacijah za ligo prvakinj so me iz madžarskega kluba poklicali. Ponudba je bila zanimiva in tako sem se preselila v Budimpešto.”

Na Madžarskem se je Primorka soočila z okoljem, ki se po športni in drugih plateh z njenimi dotedanjimi izkušnjami ni moglo primerjati. V edini slovenski ženski državni ligi se je Pomurje sprehodilo do naslova prvaka, na Madžarskem pa je povsem drugače, pravi Manja: “Dekleta tekmujejo v več ligah. V prvi je osem klubov. Štirje najboljši so zelo izenačeni. Tehnično, taktično in količinsko se dela precej več kot pri nas. Medtem, ko smo v Beltincih imeli tri treninge na teden, jih je pri Ferencvarosu najmanj pet, v pripravljalnem obdobju pa vsaj sedem. Večji del moje ekipe je članic madžarske reprezentance do 17 in do 19 let, poleg mene pa je edina tujka še makedonska reprezentantka, s katero si deliva klubsko stanovanje.”

Ferencvaros sicer zaseda četrto mesto na lestvici, njegov cilj pa je drugo mesto in osvojitev pokala. Ženski nogomet tudi na Madžarskem nima veliko privržencev, a na tekme v solidnem številu hodijo vsaj starši in sorodniki, redno pa prihajajo tudi televizijske ekipe. Zdomska izkušnja je zaradi posebnosti Madžarske Manji že doslej prinesla dragocene življenjske izkušnje: “Le redki Madžari govorijo tuje jezike. Tudi naš trener govori angleško le za silo. Na srečo tri soigralke obvladajo angleško in mi pomagajo, sicer pa mi - če ne naletim na kakšnega priseljenega Hrvata ali Srba - ne preostane drugega, kot da se učim madžarskih besed. Običajen pogovor že kar razumem, težave pa so z izgovorom za nas nenavadno naglaševanih besed. Včasih si je treba izven turističnih ulic pomagati s kretnjami.”

25-letna srednja branilka Manja Benak se je nogometa naučila pri mirenski Adrii. Od tam jo je po osnovni šoli pot vodila k ŽNK Senožeti iz Jevnice pri Ljubljani, kjer je pri 16 letih prejela prvi vpoklic v državno reprezentanco. V nadaljevanju je igrala za novomeško Krko in Teleing Pomurje Beltinci, postala je članica A reprezentance, poleti pa je podpisala enoletno pogodbo z madžarskim prvoligašem Ferencvárosi Torna Club iz Budimpešte, za katerega je že dosegla dva gola.

Mirenki življenje lajša to, da so odnosi v klubu dobri, da redno igra, plača ne zamuja, urejena pa je tudi brezplačna prehrana v restavraciji. Živi nekoliko na obrobju milijonske Budimpešte, v 19. izmed 23. okrožij in se je morala zaradi specifične organiziranosti treningov v velemestu hitro znajti: “Ker treniramo in igramo na različnih lokacijah, sem mesto dobro spoznala. Za vsakodnevne premike igralke uporabljamo kar od kluba plačan dobro organiziran javni prevoz, ki je zelo pester in vključuje tudi podzemno železnico in ladje. Mesto je sicer lepo urejeno, polno znamenitosti in mi je kar všeč. “

Madžarske sicer Benakova še ni kaj prida spoznala, saj je kar šest izmed osmih prvoligašev z območja Budimpešte, Sloveniji najbližji pa domuje v Szombathelyu. Ta čas Primorka že nestrpno čaka na 6. december, ko se bo ekipa zbrala še zadnjič pred zimskim premorom. Konec tedna bo tako že prišel na vrsto obisk domačih, med premorom pa bo treba tudi nadaljevati študij. Tiha želja Manje Benak je, da bi se uveljavila v profesionalnem nogometu in se prebila v italijansko serie A.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano