Obračuni velikanov

Danes bodo oči ljubiteljev nogometa uprte v Nyon, kjer bo ob 12. uri žreb četrtfinala lige prvakov. Uro kasneje bo v bobnu še preostala osmerica klubov iz evropske lige.

Cristiano Ronaldo je s 13 zadetki najboljši strelec letošnje lige prvakov Foto: Sergio Carmona
Cristiano Ronaldo je s 13 zadetki najboljši strelec letošnje lige prvakov Foto: Sergio Carmona

NOVA GORICA > Prve izločilne boje v ligi prvakov (LP) so letos preživeli le velikani po igralski in/ali finančni moči. Med osmerico so trije španski, po dva angleška in nemška ter francoski klub. Osmina finala najelitnejšega klubskega tekmovanja je minila praktično brez presenečenja. Tudi na papirju najbolj uravnotežen dvoboj je pripadel favorizirani Barceloni, ki je izločila Manchester City. V četrtfinale so napredovali vsi zmagovalci skupinskega dela.

Četrtfinalisti lige prvakov so Bayern, Borussia D., Real M., Barcelona, Atletico M., Chelsea, Manchester U., PSG. V žrebu ni nosilcev oziroma nobenih omejitev, kar pomeni, da se lahko v četrtfinalu med seboj pomerita tudi kluba iz iste države.

V oči bode, da svojega predstavnika med osmerico nimajo Italijani, kar se jim je zadnjič primerilo v sezoni 2008/09. So pa takrat imeli kar tri ekipe v osmini finala (Juventus, Inter, Roma). Letos so imeli le enega. Načeti Milan, za katerega je v skupinskem delu igral tudi Valter Birsa, je še petič v zadnjih šestih letih izpadel v osmini finala. Letos imajo svoje predstavnike v četrtfinalu štiri države, in sicer Španija, Anglija, Nemčija, Francija, lani jih je bilo pet: Španci so imeli tri klube, Nemci dva Francija, Italija (Juventus) in Turčija (Galatasaray) pa po enega. Po uspešnosti prednjačijo tako kot lani Španci, ki imajo spet tri zastopnike v četrtfinalu. Malago je letos nadomestil madridski Atletico.

Bistveno pa so svoj izkupiček popravili Angleži. Lani denimo so imeli le dva predstavnika v osmini finala (letos štiri) in nobenega kluba med osem. Peterica četrtfinalistov je istih kot lani: Real Madrid, Barcelona, Paris Saint-Germain, Borussia Dortmund in branilec lovorike Bayern. Bavarci tudi najbolje kotirajo na stavnicah med preostalo osmerico. Tik za petami sta jim španska velikana, Barcelona in Real. To so trije izraziti favoriti stavnic, ki jim sledijo PSG, Chelsea, Atletico, lanski finalist Borussia, seznam pa zaključuje Manchester United.

Izmed osmerice še čakata na zmagoslavje v ligi prvakov oziroma njenemu predhodniku, pokalu državnih prvakov, Atletico in PSG. Za končni uspeh naj bi katarski lastnik pariškega kluba bojda vsakemu nogometašu obljubil milijon evrov nagrade. Z največ lovorikami - devetimi - se sicer ponaša Real, ki ima v svojih vrstah tudi najboljšega strelca letošnje LP, Cristiana Ronalda s 13 zadetki. Prve četrtfinalne tekme bodo na sporedu 1. in 2. aprila, povratne pa teden dni kasneje. ALEŠ SORTA


Najbolj brano