Novogoriški žarometi so poleti in jeseni ostali zasenčeni

Komu ali čemu služijo novogoriški žarometi? To je vprašanje, ki si ga zastavljajo nogometni privrženci, potem, ko so v jesenskem delu prvenstva vse tekme spremljali popoldne, kar sicer ni opazno spremenilo zasedenosti tribun.

Kdaj bodo spet zasvetili novogoriški žarometi? Foto: Bostjan Bensa
Kdaj bodo spet zasvetili novogoriški žarometi? Foto: Bostjan Bensa

NOVA GORICA> Tudi preostali dvoboj z Muro bo na sporedu po kosilu. Prav tako bodo žarometi ostali zasenčeni v spomladanskem delu nogometnega prvoligaškega prvenstva. Kot pravi predsednik ND Gorica Robert Vrtovec, razlog ne tiči le v varčevanju. ”Tako smo se odločili. Znižali smo stroške, a ni vse le v prihranku. Mislim, da je najprimernejši termin za igranje tekem v Novi Gorici v nedeljo popoldne, ko se ljudje vračajo z vikenda. To je praksa z evropskih zelenic in k temu bomo stremeli v prihodnje,” je pojasnil Vrtovec.

Žarometi, nameščeni okoli centralnega igrišča v športnem parku, stojijo že dobro desetletje. V jesenskem delu sezone praktično niso bili prižgani niti enkrat, kar je škoda, saj je postavitev stala okrog milijon evrov. Doslej so razsvetljavo uporabljali le nogometaši članskega moštva Gorice. Trenutna zmogljivost luči ne ustreza predpisom UEFA. Umetne svetlobe je v najboljšem primeru dovolj le za igranje uvodnih predkrogov.

Direktor športnega zavoda Uroš Jug pravi, da so lani zaračunavali 450 evrov na tekmo, pred letošnjo sezono pa s to tarifo v klubu niso soglašali. ”Menili so, da je to preveč, zato smo jim naredili izračun, koliko dejansko stane prižiganje žarometov s predpisano konico 1000 luksov za tekme prve slovenske nogometne lige. Mesečni znesek bi bil 1600 evrov, čemur je treba dodati še porabo električne energije. Če stane ura električne energije 30 evrov, tekma pa traja dve uri, potem je izračun preprost,” je pojasnil direktor zavoda, ki upravlja z objekti v športnem parku.

Zanimalo nas je tudi, ali obstaja povezanost med dnevnimi in večernimi urami ter obiskanostjo tekem. Kot je povedala generalna sekretarka kluba Monika Simčič Batagelj, se prehod na popoldanski termin pri obisku tekem ne pozna občutno. “Morda je bilo v pretekli sezoni kakih 100 gledalcev več na posamezno tekmo, vprašanje pa je, če so temu botrovali večerni termini. Najbrž se manjši obisk tekem odraža med delovnimi dnevi. V večernem terminu pod žarometi bi se bržkone zbralo več gledalcev. Sicer pa je problematika odziva občinstva v Novi Gorici večplastna in ni povezana z žarometi. Trend je na domala vseh stadionih prve slovenske nogometne lige podoben. Pri obisku tekem v Novi Gorici pa tako kot v vseh okoljih obstajajo lokalne specifike,” je pojasnila Batageljeva.

Vprašali smo tudi akterje, ali na igrišču občutijo razliko med igranjem dnevnih in večernih tekem. “Poletna pripeka je seveda že preteklost, a je nogometašem ostala v spominu. Bilo je nekaj avgustovskih tekem, ki so se začele ob 18. oziroma 17. uri, ko je bilo zares težko igrati na soncu in skoraj 40 stopinjah. Takrat bi si seveda želeli igrati pod žarometi. Jeseni je drugače. Od vsakega posameznika je odvisno, kakšen termin mu bolj ustreza. Zaradi nižjih temperatur so zgodnejše ure ob koncu jesenskega dela bolj primerne,” je pojasnil nogometaš Gorice Miha Mevlja. ALEŠ SORTA


Najbolj brano