Novi in stari obrazi

Oči privržencev Chelseaja, Reala Madrida, Atletica Madrida in branilca lovorike Bayerna bodo danes uprte v Nyon, kjer bodo izžrebali polfinalne pare nogometne lige prvakov.

V polfinalu lige prvakov bo Cristiano Ronaldo igral,  Lionel Messi pa ne Foto: Reuters
V polfinalu lige prvakov bo Cristiano Ronaldo igral, Lionel Messi pa ne Foto: Reuters

NYON >Ples kroglic, ki se bo odvrtel ob 12. uri, bo sicer najprej določil polfinalna para evropske lige. Postopek bo enak za obe evropski klubski nogometni tekmovanji. Omejitev pri žrebu ne bo, nosilcev ni, lahko se pomerita tudi kluba iz iste države. Tudi letos se v polfinalu lige prvakov (LP) - prvi tekmi bosta na sporedu 22. in 23. aprila, povratni pa teden dni kasneje, ponuja ta možnost.

Izida sredinih povratnih tekem lige prvakov - Bayern : Manchester United 3:1 (skupno 4:2), Atletico : Barcelona 1:0 (2:1).

Še več. Žreb bi lahko postregel z mestnim derbijem madridskega Reala in Atletica, ponuja pa še kopico zanimivih iztočnic. Precej jih je povezanih z Josejem Mourinhom, ki se je že osmič v karieri prebil v polfinale LP in se lahko pohvali s stoodstotno uspešnostjo v četrtfinalnih dvobojih. Aktualni trener Chelseaja bi lahko prekrižal moči s svojim trenerskim in osebnostnim nasprotjem Pepom Guardiolo na klopi Bayerna ali pa s svojim donedavnim klubom, madridskim Realom.

Bayern in Real sta bila polfinalista tudi lani in predlani, med elitno četverico se vrača Chelsea. Prvaki iz leta 2012 so lani izpadli že po skupinskem delu, novinec v tej fazi tekmovanja pa je Atletico, ki v LP še nikdar ni prišel tako daleč. Leta 1974 je bil polfinalist in kasneje tudi edinkrat finalist tedanjega pokala državnih prvakov, kjer je moral priznati premoč Bayernu. Bavarci so takrat osvojili prvega od svojih treh zaporednih naslovov v najmočnejšem klubskem tekmovanju in obeležili sredino 70. letih. Aktualna Bayernova zasedba se je v zadnjem obdobju LP močno približala dosežkom, ki so jih na igrišču pisali Franz Beckenbauer, Uli Höness in druščina. Verjetno ni naključje, da sta omenjena kot vplivna moža vodstvene garniture Bavarcev postavila temelje za ponoven razcvet kluba iz Münchna.

Bavarci so najuspešnejše moštvo zadnjega obdobja v LP, ki jo je zaradi zgoščene konkurence še težje osvojiti kot denimo pred dvema desetletjema. Kaj šele uspeh ponoviti. Zadnji, ki mu je to uspelo, je bil Milan (1989, 1990). Bayern je bil denimo med letoma 2010 in 2013 kar trikrat finalist lige prvakov. To ni uspelo niti Barceloni, ki je sicer obeležila zadnje sezone v najelitnejšem klubskem tekmovanju. Tradicija šestih zaporednih uvrstitev v polfinale lige prvakov je prekinjena. Vprašanje je, ali je Barcelonine ere, ki je od preteklih osem izvedb LP osvojila kar tri, že konec.

Atletico je na povratni tekmi uporabil podobno agresiven pristop kot lani Bayern, kar je načeti obrambi Kataloncev povzročilo ogromno težav. Ne gre pa pozabiti, da tudi preostalim polfinalistom ni šlo vse gladko od nog, zato se ne glede na današnji razplet žreba bržkone obeta ogorčen boj za finale, ki bo 24. maja v Lizboni.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano