Novi Slovenec za zmago

Čeprav sta imela oba selektorja tekmo za lep preizkus svežih moči, pa je bil že zaradi prestiža pomemben tudi razplet. Zmago je priboril izseljenec Nicolas Antoine Rajsel. Slovenija : Hrvaška 2:1 (0:0).

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Na stadionu je v prijetnem vremenu kar mrgolelo raznih menedžerjev, ki so si v beležnice zapisovali imena in akcije. Tam sta med koprskimi igralci zagotovo mesto našla tudi Matej Pučko, ki se je tokrat izkazal tudi z bojevitostjo in debitant Domen Črnigoj, ki je zrelo odigral v drugem polčasu ter začel akcijo, ki je Sloveniji prinesla zmago.

Stadion Bonifika, gl. 600, sodnik Ando-Szabo (Madžarska). Strelci - 1:0 Majer (50), 1:1 Čanađija (88), 2:1 Rajsel (90). Slovenija: Jug (od 60. Cotman), Palčič (od 60. Klinar), Janža (od 46. Trajkovski), N. Mitrovič (od 78. Šme), Krajnc, Žibert (od 46. Derviševič), Vrhovec (od 60. Benedičič), Pučko (od 90. Dobrovoljc), Verbič (od 78. Rajsel), Zajc (od 46. Majer), Žurej (od 46. Črnigoj). Selektor: Tomaž Kavčič. Hrvaška: Zelenika, Milić, Datković, Župarić, Begonja, Bradarić, Perica, Pašalić, Šitum, Gorupec, Pjaca; igrali so še: M. Mitrović, Radošević, Pavić, Kolar, Čanađija, Mišić, Miloš, Mlinar, Pavičić, Malenica. Selektor: Nenad Gračan.

Priložnosti in igre je bilo več na hrvaški strani, so pa zato slovenski reprezentanti tokrat izkoristili tisto, kar so si ustvarili. Najbolj razburljiva je bila prav zadnja akcija. Črnigoj je iz prostega udarca z leve strani zadel prečnik, žoga se je odbila do Pučka, a je njegov strel ustavil vratar Oliver Zelenika ter odbil do nog igralca, ki ima slovenski potni list le teden dni in je po 12 minutah igre zadel za zmago. Novi igralec Celja Nicolas Antoine Rajsel je bil zmage izjemno vesel. Nečak v drugem kolenu nekdanjega nogometaša Olimpije Srečka Rajsla je tretja generacija izseljencev s Kočevskega. Slovensko sicer relativno razume, zna pa le nekaj stavkov. “Kar dvakrat sem vesel: prvič, ker sem zraven in drugič, ker sem že takoj dosegel gol za zmago. Želim se dokazati in prej ali slej igrati tudi za člansko vrsto,” je povedal nekdanji član mlajših selekcij PSG iz Pariza. Iz francoščine je prevajal kar vratar Ažbe Jug, ki že drugo sezono igra za Bordeaux. Njegovo zamenjavo, Aljaža Cotmana, je le dve minuti prej premagal Dario Čanađija, ki je izničil vodstvo Slovenije iz 50. minute. Takrat je v polno zadel Žan Majer, podajalec je bil Pučko, akcijo pa je začel Črnigoj. “Če bi bilo neodločeno, bi bilo tudi realno. Manjkalo nam je precej igralcev, toda drugi so upravičili zaupanje. Tekma je dosegla svoj namen. V prvem polčasu smo imeli preveč dolgih podaj, vztrajal sem, da začnemo igrati od nog do nog. Zmaga proti Hrvaški je vedno lepa,” je menil selektor Tomaž Kavčič. Na pripombo, da je bila po menjavah v drugem delu igra bolj živahna, pa je dodal: “Tako se pač zgodi, težko je zložiti dva enaka polčasa. Debitanti so pokazali pravi pristop.”

Mrk je bil Nenad Gračan, čigar imenovanje za selektorja so na Hrvaškem dočakale kritike, zato mu poraz s sosedi zagotovo ne bo povečal priljubljenosti. “Slovenci so svoje priložnosti izkoristili, mi ne. Bolj pomembno je, da sem preizkusil igralce, ki še niso igrali,” je bil kratek, potem pa dodal, da ga na Koper vežejo lepi spomini, predvsem mu je všeč nov nogometni objekt.

ROK MAVER


Najbolj brano