Nove generacije, novi uspehi

Mladinska nogometna šola Hita Gorice se je pred letošnjo sezono znašla na svojevrstni prelomnici. Zmanjšanje prispevka glavnega pokrovitelja in kadrovske rošade so botrovali spremenjenim izhodiščem.

Mladinci Hita Gorice po jesenskem delu prvenstva zasedajo četrto mesto
Mladinci Hita Gorice po jesenskem delu prvenstva zasedajo četrto mesto 

NOVA GORICA > V preteklih dveh sezonah trofejni trener mladinske ekipe Iztok Kavčič je poleti v novih okoliščinah prevzel še eno funkcijo. Postal je strokovni vodja šole, pri čemer se je v prvi polovici sezone po sili razmer povečini ubadal z racionalizacijo oziroma zmanjševanjem stroškov delovanja mladinske šole.

Na skupni lestvici mladincev in kadetov je Hit Gorica, ki je bila lani najboljša, na petem mestu s 67 točkami. Vodijo Domžale, ki jih imajo 85. Spomladanski del se bo začel 15. marca.

Prisiljeni smo bili uvesti vadnine pri mladincih in kadetih, saj je bil primanjkljaj zaradi občutnega zmanjšanja donacije glavnega pokrovitelja prevelik. Tovrstnega modela se poslužujejo tudi nogometne šole z višjim proračunom, kot je na primer Maribor. Zmanjšali smo tudi stroške delovanja nogometnih krožkov, kjer sta nam na pomoč priskočila NK Brda in ND Adria,” je o nepopularnih ukrepih povedal Kavčič.

“Jeseni smo treninge nekaterih selekcij premaknili na igrišče ob Osnovni šoli Kozara, s čimer smo razbremenili igrišče z umetno travo v Športnem parku. Na njem trenirata običajno dve selekciji, ki imata na razpolago polovico površine. Tu vidim občutni napredek. Prav bi prišel včasih še kakšen termin na igrišču ob Kornu. V jesenskih in zimskih mesecih, ko so krajši dnevi, ga sicer ne uporabljamo, saj nima nameščenih žarometov. Je pa res, da bi mi ali člani potrebovali še eno igrišče,” je pojasnil Kavčič.

V letošnji sezoni ponovno kroji vrh z mladinsko ekipo.

Novogoriški mladinci so se ob koncu sezone pomerili z vrstniki iz ruske nacionalne akademije pod pokroviteljstvom Romana Abramoviča. Izid je bil 2:2, za gostitelje pa sta zadela Božič in Vižintin.

Moštvo je na četrtem mestu, zaostanek po 18. krogih do vodilnih Domžal pa znaša le štiri točke. “Ta generacija je bila pred dvema letoma pri kadetih bistveno nižje. Iz teh razlogov smo mnoge ljubitelje nogometa presenetili, saj se kot ekipa dobro kosamo z vsemi tekmeci. V istem obdobju smo zbrali kar trikrat več točk kot takrat, zato sem na fante in opravljeno delo ponosen. Premagali smo vse tri prvouvrščene ekipe, ki se lahko za razliko od nas pohvalijo s kopico reprezentantov. Mi stavimo na homogenost, delo in medsebojno zaupanje,” je pojasnil Kavčič. Novogoriški mladinci imajo v svojih vrstah tudi drugega strelca lige, Tilna Nagodeta, ki je dosegel 17 golov.

Kadeti, ki jih vodi David Peršič, nimajo tako izstopajočega strelca. Tomi Manfreda in Ambrož Klančič sta si kar enakovredno razdelila strelski vlogi. Prvi je dosegel deset, drugi pa osem zadetkov za moštvo, ki na lestvici zaseda sedmo mesto. “Upoštevajoč menjavo generacij sem pozitivno presenečen nad rezultati. V končnici se nam je sicer primerila manjša kriza, a to ne spreminja skupne ocene. Izhodišča za spomladanski del so dobra, saj bomo imeli v pripravljalnem obdobju precej več časa za skupno vadbo kot poleti. Posledično verjamem, da bo tudi v igri manj nihanj,” je pojasnil Peršič. ALEŠ SORTA


Najbolj brano