Novagol bi v Brazilijo

Nogometna Slovenija še upa na preboj na svetovno prvenstvo v Brazilijo. Sinoči je povsem zasenčila Norvežane, junak večera pa je bil Milivoje Novaković, ki je dosegel vse tri zadetke. Slovenija : Norveška 3:0 (2:0).

Slovenski napad (levo Kirm, v ozadju Novaković) je sinoči nadigral norveško obrambo Foto: Andrej Petelinšek/Večer
Slovenski napad (levo Kirm, v ozadju Novaković) je sinoči nadigral norveško obrambo Foto: Andrej Petelinšek/Večer

MARIBOR > S četrto zaporedno zmago je Slovenija prišla do 15 točk, a se ji ni povsem izšel scenarij na drugih tekmah. Tako je še vedno odvisna od drugih izidov. V torek bo zaključno žogo imela Islandija. Le v primeru, če severnjaki ne bodo zmagali na Norveškem, se na drugo mesto v skupini E, ki še vodi v kvalifikacije, z zmago v Švici lahko prebije Slovenija. V tem primeru tudi ne bodo med najslabšimi drugouvrščenimi moštvi, saj so ji šli na roko izidi v skupini B.

Ljudski vrt, gledalcev 11.000, sodnik Velasco Carballo (Španija) 7. Strelec - 1:0 Novaković (13), 2:0 Novaković (15), 3:0 Novaković (49). Slovenija: S. Handanović 7, Brečko 7,5, Ilić 7, Cesar 6,5, Struna 7, Mertelj 7,5, Kurtić 6,5, Kirm 7, Pečnik 6,5 (od 70. Ljubijankić -), Kampl 7,5 (od 82. Krhin-), Novaković 8,5 (od 92. Bezjak-). Selektor: Srečko Katanec. Norveška: Jarstein, Elabdellaoui, Bjørdal, Hangeland, Høgli, Skjelbred, Eikrem, Johansen, Abdellaoue, Elyounoussi, Braaten. Selektor: Per Mathias Høgmo. Rumen karton: Hangeland.

Selektor Srečko Katanec ni presenetil z začetno postavitvijo. Kljub bolečinam v obeh gležnjih je Kevin Kampl zasedel osrednje mesto na igrišču in tako zapolnil odsotnost kreativcev Valterja Birse in Josipa Iličića. Za njim sta bila Jasmin Kurtić in Aleš Mertelj. Novaković je bil sam v špici napada, saj je NejcPečnik napadal iz druge linije. Edini Primorec je bil Andraž Struna, ki je zamenjal poškodovanega Bojana Jokića na levem boku.

V z magično energijo napolnjenem Ljudskem vrtu je tako sestavljena reprezentanca začela odlično. Kampl in Mišo Brečko sta lepo razigravala po levi strani, prvo matno potezo pa je izpeljala prav nekdanja naveza Kölna. V 13. minuti je Brečko prebil obrambo gostov, na drugi vratnici pa je akcijo spremljal Novaković in s svojimi dolgimi nogami potisnil žogo v mrežo. Navdušenje se še ni poleglo, ko je drugi najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov udaril še enkrat. Tokrat je živahni Kampl naredil višek na levi strani, podajalec je bil Kirm, Novaković pa ponovni eksekutor. Pomlajena norveška ekipa je bila že v uvodnih minutah potolčena.

Slovenci so, zadovoljni z vodstvom z 2:0, umirili igro. Skoraj preveč, saj so se Norvežani počasi reorganizirali in s hitrimi menjavami na mestu napadalca vnašali nemir v slovensko obrambo. Braaten in Eikrem iz prostega strela sta bila blizu zadetka, ki bi jih vrnil v igro.

Naloga selektorja Katanca med polčasoma je bila enostavna: prepričati je moral svoje izbrance, da bodo igrali kot v prvih 20 minutah in ne kot v zadnjih 15.

Skupina E, 9. krog - Slovenija : Norveška 3:1, Albanija : Švica 1:2 (0:0; Salihi 11m; Shaqiri, Lang), Islandija : Ciper 2:0 (0:0; Sigthórsson, Sigurdsson). Vrstni red - Švica 21 (uvrščena na SP), Islandija 16, Slovenija 15, Norveška 11, Albanija 10, Ciper 4.

To mu je očitno uspelo. Najprej je nevarno sprožil Kirm, nato pa sta Pečnik in Novaković razdrla slabo postavljeno zanko prepovedanega položaja. Novagol se je znašel sam pred vratarjem gostov in ga tudi premagal. S svojim tretjim golom (to je po trojčku na debitantski tekmi s Trinidadom njegov drugi hat trick v reprezentančnem dresu), razrešil vse dvome o zmagovalcu. V nadaljevanju bi se med strelce lahko vpisal še Kirm, v končnici pa bi zadeli lahko tudi gostje, a je ostalo pri izidu 3:0 in prvi zmagi (v sedmih dvobojih) slovenskih nogometašev nad norveškimi.

DENIS SABADIN


Najbolj brano