Nova trava se že sveti

Če bo šlo vse po načrtih, si bo mogoče v Vidmu prvo tekmo na novi igralni površini prenovljenega stadiona Friuli, tik ob glavni tribuni, ogledati 8. septembra, ko bo Udinese gostil Parmo.

Dela na stadionu Friuli so v polnem zamahu Foto: Peter Maraž
Dela na stadionu Friuli so v polnem zamahu Foto: Peter Maraž

VIDEM > Po letih usklajevanj in birokratskih ovir so se v začetku junija na že nekoliko zastarelem stadionu Friuli v Vidmu le začela prva dela v sklopu izgradnje skoraj povsem novega objekta. Projekt preureditve stadiona je zasnovan po fazah, končno podobo pa naj bi dobil v roku 18 mesecev, kar je za tako zahteven projekt kratek čas. Furlanija bo dobila nadstandarden stadion, ki bo ob novi Juventusovi areni v Torinu najsodobnejši v Italiji. Zaradi precejšnje oddaljenosti igrišča od tribun je bilo doslej na Friuliju težko občutiti vse čare nogometne igre. Toliko težje je bilo naelektreno ozračje pripraviti organiziranim skupinam. Severna navijaška tribuna je bila od travnate površine oddaljena med 29 in 40 metri, po novem pa bo le deset. K glavni tribuni so jo pomaknili za kar 11 metrov. Od starega objekta bo ostala le osrednja (zahodna) tribuna z znamenitim betonskim lokom, ki ponazarja povezavo med preteklostjo in prihodnostjo. Nanjo so že lani namestili povsem nove sedeže, posodobili so tudi novinarske prostore in dogradili zasebne lože.

Gradbinci so junija zavihali rokave in že uničili atletsko stezo ter staro travnato površino. Po številnih pripravljalnih delih so novo travo prav te dni postavili tik pred glavno tribuno.

'”To je prvi kamen v mozaiku novega stadiona, ki ga gradimo za številne prihodnje generacije,'' je za spletno stran udinese.it komentiral vodja projekta Alberto Rigotto. Stadion bodo za tekme predvidoma usposobili do 8. septembra, ko bo Udinese v 2. krogu italijanskega prvenstva gostil Parmo. Dotlej Videmčani igrajo domače tekme na tržaškem stadionu Nereo Rocco.

S severne navijaške tribune, ki bo letos samevala, so že odstranili vse plastične sedeže. Za ogled tekem v novi sezoni serie A bosta poleg osrednje tribune na voljo deloma tudi južna in vzhodna stran, s skupno kapaciteto 21.000 sedišč. Videmski klub je doslej prodal približno osem tisoč sezonskih vstopnic (pol manj kot prejšnja leta) s cenami od 140 do 1760 evrov.

Jeseni bodo postopno na vrsti naslednja rušenja starih objektov. Po fazah bodo podrli kar tri četrtine obstoječih tribun, tik ob igrišču pa bodo v Vidmu nato začeli graditi nove. Nov stadion bo ponujal udobno namestitev za 25.140 obiskovalcev v tipičnem angleškem stilu.

Stik med igralci in navijači bo neposreden, vsa sedišča pa bodo pokrita. Za ostale prireditve bo na voljo več kot 30.000 mest. Investicija je ocenjena na približno 40 milijonov evrov. Konec julija je lastniku kluba Giampaolu Pozzu uspel veliki met, saj je od rimskega inštituta za podporo športnim investicijam uspel pridobiti posojilo v višini 20 milijonov evrov. '”Novi stadion nam pomeni enako, kot da bi osvojili scudetto,'” je novico komentiral Pozzo, ki je pred časom napovedal prvo tekmo na povsem novem Friuliju že pred začetkom sezone 2014-15, a je bolj realno, da bo stadion dokončan do januarja 2015. Uvrščen bo v kategorijo Uefa stadionov s štirimi zvezdicami.

PETER MARAŽ


Najbolj brano