Ni šlo po željah, a upanje ostaja

Včerajšnji žreb Evropske nogometne zveze v Nyonu je določil, da se bodo nogometaši Maribora v šestnajstini finala evropske lige pomerili s špansko Sevillo, ki je sicer objektivno močnejša, a bi bil žreb lahko tudi slabši.

Športni direktor Maribora Zlatko Zahović si je želel Benfico,  trener Ante Šimundža Genk, za tekmeca pa je bila izžrebana Sevilla Foto: STA
Športni direktor Maribora Zlatko Zahović si je želel Benfico, trener Ante Šimundža Genk, za tekmeca pa je bila izžrebana Sevilla Foto: STA

NYON >Evropska nogometna zveza je včeraj v Nyonu opravila žreb v obeh evropskih klubskih tekmovanjih, v ligi prvakov in evropski ligi. Slovenija ima po zaslugi Maribora prvič svojega predstavnika v spomladanskem tekmovanju, žreb pa je določil, da se bodo slovenski prvaki v šestnajstini finala evropske lige 20. in 27. februarja pomerili s špansko Sevillo.

Najprej v Mariboru

Včeraj zvečer sta Nogometni zvezi Slovenije in Argentine sklenili dogovor o igranju prijateljske tekme, ki bo 1. junija prihodnje leto v Argentini. Slovenija se bo tako prvič v zgodovini pomerila z Argentino, ki je tretja na svetovni lestvici. To je NZS včeraj sporočila novinarjem in povabljencem na tradicionalnem zaključnem letnem srečanju na Brdu pri Kranju. Slovenija se bo z Argentino pomerila prvič. To bo za naše nogometaše večinoma pomenilo prvi stik z zvezdniki, kot so Lionel Messi, Gonzalo Higuain in Carlos Tevez. Argentina bo na mundialu 2014 v Braziliji igrala v skupini F skupaj z Bosno in Hercegovino, Iranom in Nigerijo. Izbranci Srečka Katanca bodo že 5. marca odigrali prvo prijateljsko tekmo s še neznanim nasprotnikom. Obstaja tudi možnost, da bo Slovenija v okviru turneje v Južni Ameriki odigrala še tekmo s Čilom ali Urugvajem.

Prva tekma bo v Mariboru, povratna pa v Sevilli. UEFA je hkrati opravila tudi žreb za osmino finala, v katerem bi Mariborčani v primeru zmage proti Sevilli naleteli na tekmeca iz istega mesta, torej na Betis, ali pa na ruski Rubin iz Kazana, s katerim so se merili v skupinskem delu.

Sevilla je v prvem delu evropske lige v skupini s Slovanom iz Libereca, Freiburgom ter Estorilom osvojila prvo mesto. V zvezdniškem španskem prvenstvu Sevilla zaseda sedmo mesto. Njen prvi strelec je hrvaški reprezentant Ivan Rakitić s sedmimi goli v 14 tekmah. Sevilla ima v svojih vrstah pet igralcev, ki bi lahko nastopili na svetovnem prvenstvu v Braziliji. Poleg Rakitića so to Carlos Bacca, Alberto Moreno, Kamerunec Stephan M Bia in portugalski vratar Antonio Beto.

V Mariboru nad žrebom niso niti navdušeni niti razočarani. Trener Ante Šimundža je povedal: "Nasprotnik je atraktiven, dvakrat je osvojil pokal Uefa. Za nas bo to priznanje za garaško delo. Žreb ni najtežji, z atraktivnostjo nasprotnika pa smo lahko zadovoljni. Na tekmah bomo iskali to, kar si vsi želimo. Naredili bomo vse, da jim otežimo življenje in se prikažemo v najboljši luči.

Nastopili bodo še štirje slovenski igralci. Salzburg Kevina Kampla je dobil Ajax, Roman Bezjak bo z Ludogorcem igral v Rimu proti Laziu, Josip Iličić s Fiorentino bo na prvi tekmi gostoval pri Esbjergu na Danskem, Benfica Jana Oblaka pa se bo merila s Paokom iz Soluna.

Žreb v elitni ligi prvakov je določil dva velika derbija. Prvi bo med Barcelono in Manchester Cityjem, drugi pa med Arsenalom in Bayernom. Edini slovenski predstavnik, Šempetrc Valter Birsa, bo z Milanom igral proti Atleticu iz Madrida. Prve tekme osmine finala bodo 18. in 19. februarja ter 25. in 26. februarja, povratne pa 11. in 12. marca ter 18. in 19. marca. Ostali pari so: Olympiacos Pirej - Manchester United, Bayer Leverkusen - Paris St. Germain, Galatasaray - Chelsea, Schalke - Real Madrid in Zenit St. Peterburg - Borussia Dortmund.

Pari šestnajstine finala

Pari šestnajstine finala evropske lige:

> Dnjepr Dnjepropetrovsk - Tottenham Hotspur

> Betis Sevilla - Rubin Kazan

> Swansea City - Napoli

> Juventus - Trabzonspor

> Maribor - Sevilla

> Viktoria Plzen - Šahtar Donjeck

> Černomorec Odesa - Olympique Lyon

> Lazio - Ludogorec Razgrad

>Esbjerg - Fiorentina

>Ajax - Salzburg

>Maccabi Tel Aviv - Basel

>Porto - Eintracht Frankfurt

>Anži - Genk

>Dinamo Kijev - Valencia

>PAOK Solun - Benfica

>Slovan Liberec - AZ Alkmaar

STA, IM


Najbolj brano