Nezanimiv derbi

Prvi od treh dvobojev nogometašev Gorice in Rudarja v razmaku desetih dni se je končal brez golov in z delitvijo prvenstvenih točk. Že v sredo pa se bosta tekmeca v Velenju pomerila na prvi polfinalni tekmi slovenskega pokala.

V soboto za Massima Codo ni bilo  prehoda  (v ospredju v modrem dresu)   Foto: Bostjan Bensa
V soboto za Massima Codo ni bilo prehoda (v ospredju v modrem dresu)  Foto: Bostjan Bensa

NOVA GORICA > Papirnati derbi 23. kroga 1. SNL je v športni park pritegnil povprečno število gledalcev. Deževna ploha dobre pol ure pred prvim sodniškim žvižgom in televizijski prenos gotovo nista prispevala k večjemu obisku. Tistim, ki so pospremili tekmo v domačem udobju, niso zamudili veliko. Če je prvi spomladanski dvoboj Novogoričanov z Domžalami poleg dveh zadetkov postregel z razburljivim razvojem dogodkov in lepim številom izrazitih priložnosti, je bil sobotni obračun pod žarometi vse kaj drugega. Glavni akterji na igrišču in obeh klopeh so tekmo seveda videli z drugimi očmi, a okusi so različni.

Športni park, gledalcev 500, sodnik Balažič (Ljubljana) 6,5. Gorica: Cordaz 6, Širok 6 (od 79. Enow -), Jogan 6,5, Modolo 6,5, Favalli 6,5, Vicente 6,5 (od 66. Berardocco 6,5), Misuraca 6, Vetrih 6,5, Lapadula 6 (od 76. Bazzoffia -), Boniperti 6, Coda 6. Trener: Luigi Apolloni. Rudar: Rozman 6, Krefl 6 (od 65. Podlogar 6), Bubalović 6,5, Dedić 6,5, Jahić 6, Rotman 6,5, Radujko 6,5, Firer 6,5 (od 88. Rošer -), Črnčič 6,5, Stjepanović 6, Eterović 6 (od 79. Kocić -). Trener: Jernej Javornik. Rumeni kartoni - Vicente, Lapadula, Coda; Krefl, Stjepanović.

Dejstvo je, da sta Gorica in Rudar prikazala čvrsto in bojevito predstavo. Tekmeca sta bila pozorna in disciplinirana v fazi branjenja, a tudi preudarna v napadalnih akcijah. Drug drugemu nista dopuščala veliko manevrskega prostora niti prekinitev, iz katerih bi lahko eno ali drugo moštvo ogrozilo vrata nasprotnika. Gostitelji so bili sicer prodorni, a premalo lucidni v ključnih trenutkih. Za zmago nad dobro postavljenimi Velenjčani bi potrebovali kakšen posamični vložek oziroma preblisk v napadu. Nekaj jih je sicer bilo, a so ostali nedorečeni.

Velenjčani so se dobro taktično pripravili in se niso spustili v dirko s tekmeci, v kateri bi gotovo potegnili krajšo. Potrpežljivo so zadrževali žogo in pospešili tempo le, ko se je zato ponudila priložnost. Te so bile sicer redke, povečini so bile povezane s streli z razdalje. V izenačenem razmerju sil najboljša strelca v prvenstvu, Massimo Coda in Mate Eterović, nista prišla do izraza. Tudi spornih dogodkov praktično ni bilo. Pri dveh občutljivih odločitvah je ljubljanski sodnik Dejan Balažič, ki si ni privoščil večjih napak, sprejel pravilni odločitvi. Tako Novogoričanom sploh prvič v letošnji sezoni ni uspelo zatresti mreže tekmeca.

Ostaja sicer odprto vprašanje, če bi z drznejšim pristopom v prvem polčasu obrnili tekmo v želeno smer. Na dvoboju z Domžalami se jim je zalomilo že po petih minutah. Zaradi evropskega vložka pa proti Rudarju bržkone niso želeli tvegati morebitnega lova za tekmecem, ki ga tudi v tretjem medsebojnem prvenstvenem obračunu še niso premagali. Tekma bi utegnila biti približek tistega, kar bi lahko videli v pokalnih bojih. Na nogometne užitke se v prelomnem delu sezone pač ne gre zanašati.ALEŠ SORTA


Najbolj brano