Nemško-španski obračun za evropsko krono

Nogometna liga prvakov se je prevesila v sklepno fazo. V torek z obračunom med Bayernom in Barcelono ter v sredo z dvobojem med Borussio Dortmund in Realom Madridom se bo začel polfinale tega tekmovanja.

Nogometna liga prvakov se je prevesila v sklepno fazo Foto: Peter Maraž
Nogometna liga prvakov se je prevesila v sklepno fazo Foto: Peter Maraž

LJUBLJANA> Obe tekmi bosta ob 20.45, tako kot tudi povratni 30. aprila in 1. maja.

Nekateri pravijo, da je nemško-španski polfinale pravzaprav kar primeren glede na nogometna razmerja v zadnjih letih. Prav španska in nemška izbrana vrsta sta poželi največ simpatij s svojimi predstavami, čeprav je Nemce na lanskem EP presenetila Italija. In čeprav imajo štirje polfinalisti v svojih ekipah vrsto tujih reprezentantov, ta uspeh na nek način odraža tudi standarde v njihovih ligah.

Negotovi Messi

Real, Barcelona, Borussia in Bayern so tako praktično razbili tudi tezo, da je najmočnejša liga v Evropi angleška. Mnogi so menili, da je Chelsea lani do zmage v velikem finalu proti Bayernu prišel bolj po zaslugi trme kot pa kakovosti ekipe. Kar se je deloma pokazalo za pravilno domnevo v tej sezoni. Chelsea je kot prvi branilec naslova izpadel že po skupinskem delu, Bayern pa kaže zastrašujočo formo.

Zdaj jo bo skušal unovčiti za uspeh proti Barceloni, ki ji še vedno veliko skrbi povzroča Lionel Messi. Ta je sicer z ekipo pripotoval na Bavarsko in opravil poln trening, a vprašanje je, če bo po poškodbi nared za vseh 90 minut. Prav (vsaj delna) odsotnost Messija bi pomenila velik plus za Bayern, saj se je že proti PSG v četrtfinalu in tudi v domačem prvenstvu pokazalo, da je Barcelona brez Messija drugačna, manj konkretna ekipa.

Bayern, ki je v četrtfinalu brez težav opravil z Juventusom, bo pogrešal kaznovanega napadalca Maria Mandžukića, prav tako ne bo poškodovanih Tonija Kroosa in Holgerja Badstuberja. Pri Barceloni bodo manjkali poškodovana Carles Puyol in Javier Mascherano ter kaznovani Adriano.

Vprašljiv nastop Modrića in Marcela

V sredo se bosta srečala še Borussia Dortmund in Real Madrid. Čeprav rumeno-črnim v domačem prvenstvu ni šlo tako dobro kot v lanski sezoni, so v ligi prvakov navdušili mnoge, ne nazadnje sta jih tudi slovita stratega Alex Ferguson (Manchester United) in Jose Mourinho (Real Madrid) izpostavila kot potencialne zmagovalce najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Prav slednji dobro pozna moč Borussie, saj se je z njo v tej sezoni že dvakrat pomeril: enkrat je igral neodločeno, enkrat pa je izgubil.

Borussia se je v polfinale tega tekmovanja uvrstila prvič po 15 letih in je edina nepremagana ekipa v tej sezoni lige prvakov. Med najboljše štiri se je prebila z dvema poznima goloma na povratni tekmi proti Malagi, Real, ki išče pot proti prvemu finalu po zmagi leta 2002, pa je izločil Galatasaray. Pred sredino tekmo imajo Madridčani nekaj skrbi glede nastopov poškodovanih Marcela in Luke Modrića.

STA


Najbolj brano