Nemčija favorit, Italija izzivalka

Nemčija je favorit, Italija pa je izzivalka. Takšno je mnenje nogometne javnosti pred drevišnjo drugo polfinalno tekmo na evropskem prvenstvu.

Smer finale: nemški selektor Joachim Löw (na fotografiji desno) in Mario Gomez Foto: Reuters
Smer finale: nemški selektor Joachim Löw (na fotografiji desno) in Mario Gomez Foto: Reuters

VARŠAVA> Statistika medsebojnih dvobojev na največjih tekmovanjih sicer razkriva drugačno razmerje sil: v sedmih medsebojnih dvobojih na velikih tekmovanjih, kamor sodijo svetovna in evropska prvenstva, Nemci še niso ugnali Italije. ”Zgodovina ne bo igrala vloge. V nogometu ne obstaja beseda maščevanje, tudi filma se ne da zavrteti nazaj,” je napovedal dvoboj z Italijo nemški selektor Joachim Löw, ki je bil pomočnik selektorja Jürgena Klinsmanna na svetovnem prvenstvu leta 2006, ko so gostitelji Nemci klonili v polfinalu pred Italijo. Med akterji tedanjega dvoboja je tudi nekaj nogometašev na obeh straneh, a od tistih časov se je marsikaj spremenilo.

Italija je po naslovu svetovnega prvaka doživela postopno slovo šampionske generacije in rezultatski zdrs. Dno je dosegla na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki leta 2010, ko je prišlo do zasuka pri selektorju Cesareju Prandelli, in selekciji nogometašev, ki igrajo dinamično in kombinatorno, a še vedno čvrsto v obrambi.

V sedmih medsebojnih dvobojih na velikih tekmovanjih, kamor sodijo svetovna in evropska prvenstva, Nemci še niso ugnali Italije.

Italijanska nogometna (r)evolucija pa naj bi bila šele v začetni fazi. Nemčija je v zadnjih šestih letih zgradila prepoznaven sistem igre. Upoštevajoč časovno kontinuiteto se je še najbolj približala Špancem, zato Nemce tudi prištevajo ob bok aktualnim evropskim in svetovnim prvakom v boju za naslov.

Italija ima svoj izračun in tudi argumente zanj. “Nepremagljivih ekip ni, čeravno ne premorejo veliko slabosti. Tudi italijanskega kompleksa nimajo. Za povrh so na tem evropskem prvenstvu dobili vse štiri tekme. Özil in Neuer sta najnevarnejša posameznika,” je pojasnil Riccardo Montolivo, sin Italijana in Nemke. V četrtfinalu je zgrešil enajstmetrovko proti Angliji, a razplet je bil za Italijane vendarle srečen. “Odvrtel sem film tistega večera, in če bo drevi prišlo spet do odločitve po kazenskih strelih, ne bom okleval in prevzel odgovornosti. Kdor ne strelja enajstmetrovk, jih tudi ne zgreši,” je pojasnil novopečeni nogometaš Milana, ki bo bržkone zaigral na sredini igrišča blizu obema napadalcema. Eden od njih bo Mario Balotelli, nastop drugega, Antonia Cassana, je bolj vprašljiv, saj mu nekoliko zmanjkuje sape. Morda ga bo v ofenzivni vlogi nadomestil Prandellijev džoker Alessandro Diamanti. Načeti Giorgio Chellini, Alessandro Abate in tudi Daniele De Rossi pa naj bi stisnili zobe.

Nemčija? Bastian Schweinsteiger naj bi bil nared, zanimivo pa bo videti, ali bo nemški selektor spet premešal napadalno vrsto. Možno je, ni pa nujno. Mario Gomez je najboljši nemški strelec tega prvenstva, Miroslav Klose pa najučinkovitejši napadalec te reprezentance, zadnjo sezono pa je prebil v Italiji, pri Laziu. ALEŠ SORTA


Najbolj brano