Ne)srečne Stožice

Bodo Stožice vendarle prinesle srečo slovenski nogometni reprezentanci, ki v Ljubljani ni zmagala že od avgustovske prijateljske tekme z Romunijo? To je glavno vprašanje pred jutrišnjim obračunom z Albanijo.

Tim Matavž (v belem dresu) je bil deležen posebne pozornosti v Tirani. Kako bo jutri v Stožicah? Foto: Primož Lovrič
Tim Matavž (v belem dresu) je bil deležen posebne pozornosti v Tirani. Kako bo jutri v Stožicah? Foto: Primož Lovrič

LJUBLJANA > Tri tekme, trije porazi. To je bilanca slovenske nogometne reprezentance v zadnjem letu v Stožicah. Še posebej boleča sta bila dva v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo (SP). Uvodni, pred letom dni proti Švici, ko je bil na selektorski klopi Slaviša Stojanović, in marčevski proti Islandiji, ko je reprezentanco že vodil Srečko Katanec. Naj spomnimo: Slovenija je edino domačo zmago v kvalifikacijah za SP zabeležila proti Cipru v Ljudskem vrtu. Za povrh je tudi Katančevo vrnitev na selektorsko klop obeležil poraz v Stožicah. V zimskem ozračju je Bosna in Hercegovina na prijateljski tekmi premagala Slovenijo na igrišču (3:0) in na tribunah.

Vrstni red skupine E - Švica 14, Albanija 10, Islandija 9, Norveška 8, Slovenija 6, Ciper 4. Jutrišnji pari - Slovenija : Albanija, Švica : Islandija, Norveška : Ciper.

Kako bo torej jutri z Albanijo? Poraz v domovini orlov je bil bržkone usoden za Stojanovića, ki se je moral po porazu na prijateljski tekmi z Makedonijo dokončno posloviti od selektorske klopi. Edini zadetek je za gostitelje v Tirani prispeval Roshi, soigralec Tima Matavža pri nizozemskem PSV-ju. Šempetrski napadalec naj bi bil, kljub poškodbi, ki jo je staknil na dvoboju z Milanom, nared. Namesto rekonvalescenta Bojana Jokića pa utegne mesto na levem boku zasesti Andraž Struna, ki je novega delodajalca našel v Grčiji. Tudi on ima albanskega soigralca: pri Giannini igra zvezni igralec Villa. Katanec bo moral pred jutrišnjo tekmo poiskati rešitev tudi v centralnem delu obrambe, kjer ne more računati na kaznovanega kapetana Boštjana Cesarja.

Po drugi strani tudi albanska izbrana vrsta ne bo popolna. Na seznamu Italijana Giannija De Biasija ni štirih igralcev (Lila, Mavraj, Sadiku, Kukeli), ki so bili del reprezentance na prvi tekmi. Če pogledamo seznam tujih klubov, kjer igrajo albanski reprezentanti, lahko povlečemo precej vzporednic s slovenskimi. Morda ima naša izbrana vrsta celo nekaj več opaznih posameznikov. Tudi na avgustovski FIFA lestvici sta reprezentanci dokaj izenačeni (Albanija 38, Slovenija 45.). Razlika je predvsem na lestvici skupine E kvalifikacij za SP, kjer po šestih odigranih krogih (od desetih) bolje kaže našim jutrišnjim tekmecem. Albaniji bi morda v Stožicah ustrezal tudi remi, Sloveniji pač ne.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano