Nastop Handanovića je še vprašljiv

Kvalifikacije za nogometno svetovno prvenstvo 2014, ki ga bo gostila Brazilija, so vse bližje. Slovenska reprezentanca jih bo začela 7. septembra, ko bo v Stožicah gostila Švico, štiri dni pozneje pa bo gostovala na Norveškem.

Ni še jasno, ali bo poškodovani Samir Handanovič igral na tekmah proti Švici in Norveški
Ni še jasno, ali bo poškodovani Samir Handanovič igral na tekmah proti Švici in Norveški  

LJUBLJANA> Selektor Slaviša Stojanović je objavil seznam kandidatov za tekmi, na katerem je tudi poškodovani vratar Samir Handanović.

Ali bo prvi vratar slovenske vrste in milanskega Interja tudi nastopil na omenjenih tekmah, še ni jasno. “To je še vedno odprto vprašanje. Po zadnjem pogovoru se je moral včeraj pridružiti ekipi na treningu, tako bo tudi danes in jutri. Doslej je imel malce prirejen trening, vadba v bazenu, fitnes, lažji tek, pri tem ni čutil nobenih posledic oziroma ni bilo nobenih reakcij. Zdaj pa bo vadil na igrišču, kjer bodo spremembe strani, padci in podobno, tako da pričakujem nove informacije do sobote. Nekako je dogovor tak, da če bo kakorkoli v kadru za nedeljsko tekmo proti Romi, potem obstaja zelo velika verjetnost, da se po tekmi pridruži reprezentanci. Če ne bo tako, je stvar popolnoma jasna in se nam priključi Jan Oblak,” je težave s Handanovićem orisal selektor.

Izbor igralcev brez presenečenj

Slednji sicer z izborom igralcev za tekmi s Švico in Norveško ni presenetil. Na seznamu 24-erice so znani obrazi, med drugimi spet tudi branilec Dominic Maroh in povratnika Nejc Pečnik in Zlatan Ljubijankić, ki sta izpustila zadnjo prijateljsko tekmo z Romunijo. Slovenija bo po uvodnih dveh tekmah tretjo igrala 12. oktobra, ko bo v Mariboru gostila Ciper, štiri dni pozneje bo gostovala v Albaniji, 22. marca 2013 bo v Ljubljani igrala z Islandijo, 7. junija pa se slednji zoperstavila v gosteh. V začetku septembra 2013 bo sprva v Ljubljani gostila Albanijo (6. 9.), nato pa potovala na Ciper (10. 9.). Predzadnja tekma bo na sporedu 11. oktobra 2013, ko bo v Ljudski vrt prišla Norveška, zadnji kvalifikacijski obračun pa bo igrala v Švici 15. oktobra 2013.

Švica deset mest pred Slovenijo

“Od prvega nastopa proti ZDA do danes je bilo vse podrejeno začetku kvalifikacij in kaj bomo pokazali v nadaljevanju. Temu primerno je bilo kar nekaj novosti, tudi kar lepo število preizkušenih igralcev. Zdaj se začenja. To je to. Odslej se vse šteje, vsaka napaka, vsak pozitiven rezultat. Nimamo prostora za kakršno koli eksperimentiranje ali kakšne druge izlete ... Gre za točke, gre za mesta in normalno je prisotno neko pozitivno pričakovanje,” je na novinarski konferenci v Ljubljani pred začetkom kvalifikacij povedal Stojanović, ki noče napovedovati, kolikšen izkupiček bi ga zadovoljil v uvodu novega kvalifikacijskega cikla.

“Vedno je nehvaležno napovedovati. V prvi vrsti moramo pokazati kompaktnost, željo po cilju, ki smo si ga zastavili, dati maksimum in na koncu povleči črto ter preračunati, za koliko točk bo to zadostovalo. Zagotovo ne bi bilo dobro, da karkoli izgubimo. Je pa izhodišče popolnoma jasno,” pravi Stojanović, ki je nekaj besed namenil tudi prvem tekmecu, izbrani vrsti Švice. Ta je na lestvici Mednarodne nogometne zveze deset mest pred Slovenijo (23.), v zadnjem času pa je širšo javnost nase opozorila predvsem na zadnji prijateljski tekmi, ko je s 4:2 v gosteh premagala Hrvaško.

Pripravljali se bodo na Ptuju in Brdu pri Kranju

“Že kar nekaj časa poudarjam, da je to zelo kakovostna reprezentanca. V svojih vrstah ima veliko odličnih posameznikov, ki igrajo v najboljših ligah. Nočem se ponavljati. Dejstvo je, da so bili v mlajših kategorijah pred leti svetovni prvaki, pa v finalu evropskega prvenstva ... Ta generacija je prevzela glavno vlogo v članski reprezentanci. Kar nekaj let so že skupaj, tudi prejšnje kvalifikacije so porabili za še boljše uigravanje. Imajo svoje specifike in tako kot vsi tudi slabosti. Upam, da jih bomo znali izkoristiti. Gre za nedvomno dobro reprezentanco, ki je v zadnjem času tudi širši javnosti pokazala, za kako resno ekipo gre,” meni Stojanović.

Reprezentanca se bo zbrala v nedeljo na Ptuju, kjer bo prvi del priprav, drugi del pa bo na Brdu pri Kranju.

Seznam igralcev za tekmi s Švico in Norveško:

- vratarji: Samir Handanović (Inter), Vid Belec (Inter), Jasmin Handanović (Maribor);

- branilci: Mišo Brečko (Köln), Boštjan Cesar (Chievo), Bojan Jokić (Chievo), Dejan Klehar (Qabala), Dominic Maroh (Köln), Andraž Struna (Cracovia), Marko Šuler (Legia Varšava);

- vezisti: Armin Bačinović (Hellas Verona), Josip Iličić (Palermo), Andraž Kirm (Wisla Krakov), Jasmin Kurtić (Palermo), Darijan Matić (Krivi Rog), Aleš Mertelj (Maribor), Aleksander Radosavljević (Den Haag), Mirnes Šišić (Kreta), Dare Vršič (Austria Dunaj);

- napadalci: Valter Birsa (Genoa), Zlatko Dedić (Bochum), Tim Matavž (PSV), Zlatan Ljubijankić (Omiya Ardija), Nejc Pečnik (Sheffield Wednesday).

STA


Najbolj brano