Naši so najboljši na svetu

Presenečenje v prvem spomladanskem nogometnem krogu ni izostalo. Odpisani Kranjčani so premagali Maribor, seveda pa tudi najboljši sodniki na svetu niso mogli mimo tega, da ne bi že v uvodu pokazali, kdo lahko odloča o izidu tekme.

Novogoričani bodo morali pravi značaj pokazati v soboto v Kopru Foto: Leo Caharija
Novogoričani bodo morali pravi značaj pokazati v soboto v Kopru Foto: Leo Caharija

KOPER >Še največ razburjenja je bilo v Lendavi, kjer je kontroverzni sodnik iz Čiginja Matej Jug že zgodaj skrojil potek tekme, z (po TV posnetku sodeč) neobstoječo enajstmetrovko in izključitvijo igralca Nafte je dal veter v hrbet Olimpiji. In seveda poskrbel za nove zgodbice, ki bodo tokrat kratkega veka, saj imajo v centralnih medijih za oškodovanja Olimpije ali kakšnih - po njihovih merilih - vaških klubov, dvojna merila.

Ob tem človeku pade na misel dogajanje v soseščini, kjer so tovrstne sodniške epizode zelo transparentno obravnavane. Vzemimo derbi Milan : Juventus, kjer je pomočnik sodnika Roberto Romagnoli zagrešil dve veliki napaki, zaradi katerih dolgo ni mogel spati (slovenski sodniki lahko trdno spijo) in bo počival kak mesec. Z napakama je v težavo spravil Paola Tagliaventa, ki velja za trenutno najboljšega sodnika na škornju. Šef italijanskih sodnikov Marcello Nicchi je javno priznal napake. Na podlagi slovenskih izkušenj lahko samo ugibamo, kaj bi se v zgodilo, če bi bil šef njegov slovenski kolega Vlado Šajn. Pri nepriznanem golu Muntarija bi verjetno bil kriv vratar Buffon, ker je sodniku nalašč zakril pogled, pri drugi napaki, razveljavljenem golu Matrija, pa bi težko ocenili odločitev iz zornega kota ene od 20 TV kamer. Zato ne dvomimo, da je Jug odlično odsodil v Lendavi in milimetrsko natančno videl dotik nasprotnikove noge na zadnjem milimetru črte 16-metrskega prostora. V takem slogu se odzovejo šefi slovenskih sodnikov, kadar se jim seveda sploh zljubi.

Najboljši posamezniki v 22. krogu 1. SNL: 6 - Gregorič, 4 - Aganović, 3 - Arčon, 2 - Osterc, 1 - Marčeta. Vrstni red: 63 - Galešić, 24 - Pučko, 20 - Plut, 19 - Vicente, 18 - N. Mevlja, Zarifović, 14 - Osterc, Aganović, 13 - Simčič, Struna, Kovačević, 12 - Bagarić, Kajtazi, Linić, Gregorič ... Strelci: 10 - Plut, 8 - Galešić, Osterc, 5 - Bubanja, 4 - Aganović, 3 - Zarifović, Arčon ...

Da imamo res najboljše sodnike na svetu, dokazuje tudi to, da je Ljubljančan Mitja Žganec po osmih tekmah v izjemno zahtevni in elitni 1. SNL postal mednarodni sodnik. Ne, gotovo so v krivi veri tisti, ki pravijo, da pri nas napreduješ le po zvezah: ali si sin nekdanjega sodnika, si uslužbenec NZS, delaš nekomu uslugo ali pa prijateljuješ s hčerko pravega človeka ...

Pa pustimo nezmotljive in se posvetimo edinim zmotljivim v slovenskem nogometu - nogometašem in trenerjem. Hit Gorica je na prvi tekmi z golobradim Celjem razočarala. Posebej zdaj, ko je zaškripalo pri financah, bi pričakovali reakcijo ali bojevitost v boju za Evropo. Pa tega ni. Ekipi preprosto manjka bojevitejši značaj, predvsem pa nimajo vodje na igrišču. In če bodo na tak način v soboto v primorskem obračunu igrali v Kopru, prav gotovo ne morejo pričakovati nič dobrega.

Koprčani bodo po neumnem porazu v Domžalah zagotovo nabrušeni in jezni. “Krivec” za porušenje trenerjevih zamisli je bila poškodbe prodajnega aduta Aljaža Strune tik pred tekmo. S tribune se je zdelo, da bi Danijel Marčeta bolj koristil ekipi v ofenzivnejši vlogi in da bi ekipa potrebovala kakšno osvežitev ali korekcijo s klopi že bistveno prej kot v 85. minuti. Toda priložnosti so kljub vsemu bile, a žal neizkoriščene. Domžale so se tako vključile v boj za Evropo, nepričakovano pa je z zmago v Velenju v naletu tudi Mura, ki sicer še vedno govori o boju za obstanek. Ker so delnice Gorice v padcu, Olimpija pa v formi, bo boj za edino preostalo mesto toliko bolj neizprosen in zanimiv.

ROK MAVER


Najbolj brano