Napetost se še kar stopnjuje

Goriškemu nogometu se očitno obeta dolgo vroče poletje. Napetost pred sredinim pokalnim finalom z Mariborom na koprski Bonifiki pa stopnjuje še spor med Nogometnim društvom Gorica in Društvom mladi nogometaš Gorica.

Patrik Leban Foto: Aleš Sorta
Patrik Leban Foto: Aleš Sorta

> NOVA GORICA > Včeraj objavljena izjava za javnost Društva mladi nogometaš Gorica (DMNG) je sprožila prve odzive. Predsednik ND Gorica Robert Vrtovec je za naš časnik sicer odklonil komentirati problematiko, zato pa naj bi po besedah predsednika DMNG Patrika Lebana storil naslednje: “Umaknil je izjavo za javnost in nam onemogočil dostop do spletne strani. Na njej naj bi poslej objavljali le urnike tekem in treningov, zato smo prisiljeni odpreti novo stran na družabnem omrežju facebook. Resnica očitno boli,” je pojasnil Leban.

Zanimivo je, da je Gorica za prihodnjo sezono prejela licenco UEFA, Parma, ki se bo v zadnjem krogu italijanskega prvenstva potegovala za nastop v evropski ligi, pa po prvostopenjski odločitvi ne. Domnevno naj bi italijanski klub poravnal zapadlo obveznost 300.000 evrov po določenem časovnem roku. V Parmi z dopolnjeno dokumentacijo optimistično pričakujejo drugostopenjsko odločitev, ki bo znana v prihodnjem tednu. Negotovo pa je tudi, ali bosta Parma in Gorica ob morebitnem hkratnem preboju v evropsko tekmovanje lahko tam tudi zaigrali. Za UEFA bi utegnil biti sporen način sodelovanja obeh klubov.

Kot pravi, so včeraj licenčni komisiji pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS) poslali dopis z dejstvi, na podlagi katerih zahtevajo sestanek s člani komisije. ”Ni mi jasno, kako je ND Gorica prejela licenco, saj nam dolguje 40.000 evrov za leto 2013. Za pridobitev licence pa bi potrebovali še dokumentacijo DMNG. Dolg obstaja in to vedo tudi pri NZS. Za zdaj se še nismo posluževali skrajnih korakov, kot je izvršba, a ta ob sedanjem razvoju dogodkov ni izključena. Od začetka nastopa našega mandata smo bili pripravljeni na dialog, a pogovor ni mogoč. Problem ni licenca, problem ni ND Gorica, problem ni Parma. Problem je Robert Vrtovec,” je povedal Leban,ki pravi, da so se na pobudo DMNG želeli dobiti tudi z italijanskimi funkcionarji ND Gorica, a so se pojavili le slovenski člani izvršnega in nadzornega odbora.

“Vrtovec zavaja. Na sestanku ob prisotnosti novogoriškega župana je 28. marca zatrjeval, da do konca maja ne bo prilivov v klub, in posledično tudi ne poravnave dolga. Še isti dan pa sem izvedel, da so nekaterim v ND Gorica poravnali del obveznosti, kar je prav. Me pa motijo ponavljajoča se zavajanja. Letos bi morali zagotoviti 250.000 evrov letnega proračuna za nemoteno delovanje DMNG. Plačati moramo trenerje in dobavitelje, ki nas terjajo zaradi neizplačanih obveznosti,” je pojasnil Leban.

“DMNG in ND Gorica sta sicer pravno formalno ločena subjekta, a vsi igralci mladinske šole so zaradi licence registrirani za ND Gorica. Preko zaupnih virov smo izvedeli, da želi Vrtovec sklicati skupščino, prekiniti pogodbo z DMNG in nato pripojiti mladinsko šolo k ND Gorica. Pri tem pa se vsakič pritožuje, da ni denarja. Kakšna bo prihodnost otrok in mladinske šole? Gorica nima svojega igralskega kapitala. Kaj bi se zgodilo, če se Parma umakne, kdo bo sploh igral za člansko ekipo, ki ji sicer želimo vse najboljše na tekmovalnem in finančnem področju. Predvsem pa si želimo skupne vizije DMNG in ND Gorica. Ves napor bi morali vložiti v dobrobit naših otrok,” pravi Leban. ALEŠ SORTA


Najbolj brano