Najprej Skopje, potem Maribor

V prvi slovenski nogometni ligi so odigrali prvo polovico prvenstva. Sredin reprezentančni vložek ne bo prekinil tekmovalnega ritma. Konec tedna bodo z 19. krogom namreč že odprli tretjo četrtino.

Matija Širok (na fotografiji v modrem dresu) je imel v obrambi težko delo proti Rudarju Foto: Boštjan Bensa
Matija Širok (na fotografiji v modrem dresu) je imel v obrambi težko delo proti Rudarju Foto: Boštjan Bensa

NOVA GORICA> Kdo je najbolj vroča ekipa ta hip? Vsaj sodeč po rezultatih je to Luka Koper, ki se lahko pohvali z nizom štirih zmag, s katerimi je po izkupičku v zadnjem obdobju prekosila tako Maribor kot Olimpijo. Zunanji opazovalci in trenerji nasprotnih ekip sicer vihajo nos nad predstavami, ki jih uprizarjajo Koprčani, a rezultat (za zdaj) daje prav trenerju Rodolfu Vanoliju. (Pre)zgodnje pokalno slovo bo namreč izbrisano le z uspehom v prvenstvu, kar pomeni uvrstitev med prve tri ekipe.

Varovanci Mirana Srebrniča doslej niso bili vajeni igranja dveh tekem na teden in hkratnega lova na rezultat.

Novogoričani imajo drugačne težave. V nedeljo so bili z Rudarjem prvič v letošnji sezoni deležni glasnega neodobravanja s tribun. Po prikazanem upravičeno, a bi si vendarle zaslužili več razumevanja in predvsem potrpljenja. Olajševalnih okoliščin je bilo kar nekaj. Da tekme niso vzeli brezbrižno, kot se je morda zdelo ob pogledu s tribun, priča reakcija po dveh prejetih golih. Velenjčani so imeli dovolj časa za temeljite priprave na dvoboj. Željni so bili žoge in uspeha. Novogoriška mladost seveda ni izgovor, primanjkljaj izkušenj pač.

Varovanci Mirana Srebrniča doslej niso bili vajeni igranja dveh tekem na teden in hkratnega lova na rezultat. Velika večina igralcev, ki so v letošnji sezoni naenkrat postali nosilci, gre prvič skozi ta razvojni proces. V naslednji sezoni bo moč že dati bolj verodostojno oceno o njihovih (posamičnih) dometih. Če bodo seveda ostali skupaj in se prebili skozi tekoče prvenstvo.

V 18. krogu so se med nogometaši primorskih klubov najbolj izkazali: 6 - Nenezić, 4 - Čovilo, 3 - Simčič, 2 - Guberac, 1 -Đukić. Skupni vrstni red: 28 - Simčič, 21 - M. Mevlja, 19 - Guberac, 17 - Žigon, Popović, 15 - Vetrih, Mavrič Rožič, Bubalo, 13 - Čovilo, 12 - Palčič, 11- Pučko ... Strelci: 7 - Žigon, 5 - Brečević, Čadikovski, 3 - N'diaye, Pučko ...

Jesen prinaša še tri tekme. Proti Mariborčanom, ki bodo v športnem parku gostovali v soboto, in proti Olimpiji v Stožicah, kjer bodo sklenili jesenski del, realno ne gre pričakovati točk. Ključna bo torej domača tekma z Muro, ki bo v Novi Gorici gostovala 24. novembra. Zanimivo bo videti, kakšna bo takrat podoba Sobočanov, ki po poletni evropski uspešnici tonejo. Po odstopu Oliverja Bogatinova naj bi vlogo reševalca spet prevzel Ante Šimundža.

Slovenskih prvoligašev z izjemo Maribora, ki bo za jutrišnjo prijateljsko tekmo z Makedonijo prispeval kar peterico igralcev, reprezentančna akcija ne bo zmotila. Sodeč po evropskem vikendu je forma nogometnih zdomcev spodbudna. Zanimivo bo predvsem spremljati učinek Reneja Krhina, ki v Bologni po poškodbi prihaja v tekmovalni ritem in mu bo selektor Slaviša Stojanović gotovo ponudil priložnost. Novosti naj bi bilo še nekaj. Boštjan Cesar, ki ga je že v Tirani zamenjal Dominic Maroh, je namreč poškodovan, Mišo Brečko pa bo dvoboj z Makedonijo na prošnjo Kölna izpustil. V reprezentanci ne bo niti Aleksandra Radosavljevića, kar pa je na tovrstnih tekmah za preizkušena imena že kar ustaljena praksa.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano