Naj bo takšna tudi nova!

Tretjeligaške nogometne postojanke po koncu sezone že tri tedne mirujejo. Izjemno zanimivo prvenstvo je za prvaka okronalo Ankarančane, končalo pa se je celo z vsemi udeleženci.

Ankarančani in Tolminci so se skoraj do zadnjega kroga borili za prvo mesto Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Ankarančani in Tolminci so se skoraj do zadnjega kroga borili za prvo mesto Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Krizni izstop Ilirske Bistrice pred začetkom je botroval le 13-članski ligi, a se je sezona končala brez novih žrtev recesije. Zahodni del tretje lige je bil povsem primorsko obarvan. V drugem poskusu uspel preboj v 2. SNL in osvojeno prvo mesto ambicioznega NK Ankaran Hrvatini sta logična. Prvih šest mest na lestvici zaseda šest od osmih primorskih moštev. Že dalj časa jih plemenitijo nekdanji prvoligaški igralci v poznih letih, lani pa se jim je zaradi krize pridružilo še nekaj takšnih, ki bi v normalnih razmerah uspešno igrali v višjih ligah ali celo v tujini.

Ankarančani so imeli kar nekaj spodrsljajev. Jeseni so šele na koncu prevzeli vodstvo, spomladi pa so si izbranci Vlada Badžima prvo mesto zagotovili šele v končnici. Boj z dolgoletnim čvrstim tretjeligašem Tolminom je bil ogorčen.

Fantje iz Posočja so celo vodili, popustili pa so šele v zadnjih krogih. Ključna je bila medsebojna tekma v Ankaranu. Oba kluba bosta morala na svojih igriščih in ob njih opraviti kar nekaj posegov za zadostitev zahtev 2. SNL.

Drugoligaške (in dolgoročno celo višje) ambicije je na začetku kazala Izola, ki se je močno okrepila. Kmalu se je izkazalo, da je lažje napovedovati kot želeno doseči. Svoje je v klubu naredil tudi osip med igralci in drugod.

Mirenska Adria je po letih trepetanja za obstanek letos posegla pod zmagovalne stopničke, prijetno pa je presenetil novinec, sežanski Tabor, s petim mestom v fotofinišu. Brda so v prvem delu kazala več potenciala, kot so ga dosegla. Kot kaže, bodo zdaj podružnica novogoriške Parme. Za Zagorjem, Ivančno Gorico in Rudarjem (zasavski derbi je štel tja do 2000 gledalcev na vsaki tekmi) so Dekani, ki so se ob pomanjkanju denarja soočali s precejšnjimi spremembami med sezono in s pomlajeno ekipo, a obstanek ni bil vprašljiv. Zarica Kranj se je teoretično rešila izpada v končnici, medtem ko so Bilje imele možnost, da na zadnje mesto izpodrinejo spomladi povsem razglašene Kamničane, a jim kljub solidni ekipi, ki pa se nikakor ni uspela otresti smole, to ni uspelo. Povsem možno je, da zaradi odpoved katere od ekip iz četrtih lig ne bo izpadel nihče.

Prihod izkušenih igralcev je ligi prinesel kakovostnejši nogomet in nekaj odličnih tekem z velikim številom zadetkov in preobrati, nekaj pa se jih ne bi sramovali niti v prvi ligi. Naj se ponovi čim več takih sezon!

ROK MAVER


Najbolj brano