Nace Kosmač v avstralskem Juventusu

Sežančanu Nacetu Kosmaču je bilo pozimi dovolj depresije slovenskega nogometnega prostora. In jo je mahnil. Daleč proč. Trenutno je slovenski nogometaš, ki igra najdlje od domovine, tam spodaj, v Avstraliji.

Nace Kosmač (v ospredju levo) se je pozimi preselil v avstralsko ligo  Foto: Osebni Arhiv Naceta Kosmača
Nace Kosmač (v ospredju levo) se je pozimi preselil v avstralsko ligo  Foto: Osebni Arhiv Naceta Kosmača

MELBOURNE> Avstralija velja za eno še redkih obljubljenih dežel. Za nogomet tega sicer ne bi mogli zapisati, je pa tam še vedno bistveno bolje, kot v Sloveniji, kjer se gospodarska kriza med ekipnimi športi najbolj pozna v nogometu. Nekateri prvoligaški klubi imajo namreč tudi do neverjetnih 70 odstotkov nižji proračun kot pred krizo.

“Igral sem v zadnji ligi na svetu. Pa sem se odločil za Avstralijo.”

25-letni napadalec Nace Kosmač, ki je prvoligaške zelenice spoznaval v dresu propadlega NK Primorje in Domžal, je lansko jesen igral v dresu MNZ ligaša Tabor iz Sežane, ki je sicer njegov matični klub. Zanje je dosegel sedem zadetkov. “Hja, kaj pa mi je preostalo drugega. Igral sem v zadnji ligi na svetu, bil sem na treningih v Kopru, a so se odločili, da me ne potrebujejo, v italijanskih nižjih ligah so za tujce omejena mesta. Pa sem se odločil za Avstralijo,” je za PN iz Melbourna povedal Kraševec, ki tja ni odšel čisto na slepo. “Oče je bil lani v Avstraliji, imel je nekaj stikov, pa mi je rekel, naj grem. Prišel sem sicer s turističnim vizumom za tri tedne in s povratno letalsko karto v žepu,” se smeji Kosmač. Toda tam spodaj je vzpostavil stik s pravimi ljudmi (“po naključju,” pravi), ki so ga pripeljali v klub Moreland Zebras, ki igra v tamkajšnji drugi ligi. Avstralija ima sicer nekoliko drugačen tekmovalni sitem. Prva liga je urejena podobno kot ameriške poklicne (NBA, NHL) in iz nje ni izpada, druga liga pa je razdeljena na regijska tekmovanja. Kosmačev klub tako igra v viktorijski prvi ligi, oziroma Victoria premier league.

Njegov klub ni nič več in nič manj kot avstralski Juventus. Leta 1948 so ga ustanovili italijanski priseljenci pod zgornjim imenom, v osemdesetih letih je spremenil ime, zadnja leta ga poznajo kot Morelandske zebre. V vsem obdobju se je večkrat združeval ali razdruževal z nekaterimi drugimi klubi. Njihovi dresi so še danes v enaki klasični barvni kombinaciji torinskega kluba.

“Liga je slabša od prve slovenske lige in malo boljša od druge.”

Začetek sezone “Juveta” iz Melbournea pa ni bil najboljši. “Lahko bi rekli, da je katastrofalen, saj smo izgubili prvih pet tekem, nato pa enkrat zmagali in igrali neodločeno. V pripravljalnem obdobju smo zmagovali, v prvenstvu pa je povsem druga pesem,” pravi Kosmač, ki kakovost lige opisuje z naslednjimi besedami: “Liga je slabša od prve slovenske lige in malo boljša od druge. Vse skupaj je polprofesionalno, saj se trenira trikrat na teden.”

Za prestop je bilo potrebno pridobiti mednarodni certifikat NZS, trenutno pa tam Kosmač igra kot amater, saj ima Avstralija zelo ostre kriteriji pri podeljevanju vizumov. Prej ali slej se bo moral odločiti, kako naprej, saj turističnega vizuma ne bo mogel kar tako podaljševati. “Ne vem še, ali se bom tu ustalil. Prvič sem tako daleč od doma. Standard je visok, ljudje so sproščeni, okolje je lepo, prišel sem še sredi poletja. Poskusil bom preveriti, če je kaj možnosti, da bi me vzel kateri od klubov v prvi ligi. To bo težko, ker ima lahko vsak klub le pet tujcev. Razmišljam, da bi se vpisal na univerzo,” pravi Kosmač, ki doslej še ni videl dosti Avstralije. A simbola najmanjše celine - kenguruje in koale - je uspel videti od blizu.

ROK MAVER


Najbolj brano