Na zadnji popravni izpit

Drevi se v skupini E začenja drugi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo. V slovenski nogometni reprezentanci označujejo drevišnje gostovanje v Reykjaviku proti Islandiji kot prelomno.

Slovenska nogometna reprezentanca je včeraj opravila prvi trening v Reykjaviku Foto: Primož Lovrič
Slovenska nogometna reprezentanca je včeraj opravila prvi trening v Reykjaviku Foto: Primož Lovrič

REYKJAVIK > Zdaj ali nikoli! To je vodilo slovenskih izbrancev pred povratno tekmo z Islandijo, ki se bo začela ob 21. uri po našem času. Do konca kvalifikacij je v obtoku še celih 15 točk. Aktualna lestvica in zlasti razmerja moči v skupini pa dopuščajo številne špekulacije, zlasti v razvrstitvi od drugega do šestega mesta.

Vrstni red kvalifikacijske skupine E po 5. krogih - Švica 11, Islandija in Albanija 9, Norveška 7, Ciper 4, Slovenija 3.

Pa tudi prvo mesto ni še pospravljeno v švicarskem sefu. Šesti krog ponuja nekaj “izločilnih” dvobojev. Na Cipru bo gostovala Švica, Albanija pa bo doma igrala z Norveško. Ta dvoboj pa bo tudi pod slovenskim drobnogledom. Izbranci Srečka Katanca pač niso več odvisni samo od svojih izidov.

Najprej pa bo treba (p)opraviti islandski izpit. Izhodišča so podobno optimistična pri obeh tekmecih. Morda zavoljo razvoja dogodkov še bolj pri slovenski reprezentanci. Zmaga s Turčijo je prinesla notranji mir in okrepila homogenost izbrane vrste, ki je bila doslej videti kot orkester dobrih, a neuglašenih posameznikov. Ne nazadnje je jedro reprezentance v najboljših nogometnih letih, ko bi moralo zaradi zrelosti in pridobljenih izkušenj ponuditi največ. Drevi bomo videli, če je bil turški impulz le preblisk ali tudi znamenje zasuka. Gostitelji, ki napredek z nadarjeno generacijo potrjujejo tudi na lestvici FIFE - Slovenija je uvrščena na 55. mesto, Islandija pa zaostaja šest mest - se bo drevi prvič soočila z rezultatskim imperativom. Skandinavske reprezentance ga sicer zavoljo nacionalnega značaja zelo dobro obvladajo. Slovenija pa je obe kvalifikacijski gostovanji (Norveška, Albanija) izgubila.

Oslabljena slovenska reprezentanca do 21 let je na pripravljalnem turnirju v Ukrajini zabeležila dva poraza. Za uvod je izgubila z gostitelji z 1:2, v dvoboju za tretje mesto pa je klonila še proti Češki z 0:1. Prvo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo bodo izbranci Tomaža Kavčiča odigrali 14. avgusta, ko bodo gostili Estonijo.

“Skrivnosti ni, kot jih že ni bilo pred prvo medsebojno tekmo. Vemo, od kod pretijo največje grožnje. Na njihovo igro bomo morali odgovoriti agresivno in pozorno. Najnevarnejši so namreč ob prekinitvah. Predvsem pa se moramo osredotočiti na našo igro. Dokler obstajajo minimalne možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo, moramo vanje verjeti in se tako tudi postaviti na igrišču,” je pojasnil Andraž Kirm, ki je zaradi kartonov manjkal na prvi tekmi. V Katančevem konceptu pa utegne imeti vlogo lažnega napadalca, kot je bil svoj čas Mladen Rudonja: s širokim delokrogom, kar mu omogočajo tekaški potenciali.

Sicer pa bo enajsterica, ki se bo zoperstavila Islandiji, na las podobna tisti iz zmagovitega dvoboja proti Turčiji. V vratih bo Jana Oblaka bržkone zamenjal Samir Handanović, v polju pa bodo igrali še Brečko, Ilić, Cesar, Jokić, Krhin, Kurtić, Birsa, Kampl, Kirm in Novaković. Vreme na Islandiji se sicer hitro spreminja, če gre verjeti napovedim pa naj bi dan tekme v islandski prestolnici minil brez padavin. Pustimo se presenetiti, tako in drugače. ALEŠ SORTA


Najbolj brano