Na pogorišču združili moči

Na pogorišču nogometnega prvoligaša Primorje s skoraj 90-letno tradicijo tega športa v mestu burje nadaljujeta Nogometna šola Ajdovščina z mlajšimi selekcijami in ND Škou Nagode s članskim moštvom.

Na ajdovskem stadionu je Nogometna šola Ajdovščina lani spomladi gostila niz turnirjev od U 6 do U 12. Tako bo tudi letos. Foto: Igor Mušič
Na ajdovskem stadionu je Nogometna šola Ajdovščina lani spomladi gostila niz turnirjev od U 6 do U 12. Tako bo tudi letos. Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA> Pot ajdovskega nogometa z dna bo še trnova. Poleti je prišlo že do druge menjave dela uprave NŠ Ajdovščina, še drugo poletje zapored pa se je nadaljevala selitev dela mladih v močnejše klube (predvsem v Novo Gorico) čeprav se je Nogometna šola Ajdovščina z mladinci in kadeti prebila v 2. SML in 2. SKL. Sedaj, ko se prvenstvo nadaljuje, je glavna skrb obstanek v ligi. Vodja šole Andi Mamić pojasnjuje: “Na srečo nas pozimi ni zapustil nihče, iz Gorice oziroma Brd pa sta dva fanta celo prišla. Kljub temu smo pri mladincih in kadetih prešibki. Ekipe krpamo tako, da vanje selimo posameznike iz nižjih selekcij, tudi iz U 14. Trenutno nismo zanimivi za prihod dvojno registriranih nogometašev iz močnejših okolij, zato bomo morali zdržati z lastnimi močmi.”

Nogometna šola Ajdovščina bo imela redno letno skupščino 5. aprila ob 18. uri v prostorih ajdovske krajevne skupnosti. Skupščina sicer ne bo volilna, bo pa obravnavala vsa poročila (tudi finančno) in sprejemala letni program dela.

Mladinci so prezimili na zadnjem mestu, kadeti pa na 11. mestu (od 14 ligašev), vendar se upošteva skupni uspeh in če katera od selekcij izpade, bosta v novi sezoni obe spet igrali v ligah MNZ N. Gorica, kjer ta čas tekmuje moštvo U 14, ki z jesenskim drugim mestom napoveduje možnost uvrstitve v državno ligo.

Član uprave NŠ Ajdovščina in občinski svetnik Matjaž Bajec ob tem poudarja, da nogometni delavci NŠ Ajdovščina in primorskega ligaša Škou Nagode delajo skupaj s ciljem, da bi v mestu spet imeli ligaša na državni ravni z vsemi selekcijami: “NŠ Ajdovščina in ND Škou Nagode sta podpisala pogodbo o sodelovanju. Z njo imajo mladi iz nogometne šole odprta vrata v člansko moštvo ND Škou, članski klub, ki se doslej ni ukvarjal z vzgojo mladih, pa je pridobil mlajše selekcije.”

Praktične koristi takšnega sodelovanja so na dlani. ND Škou Nagode ima resne ambicije za napredovanje v 3. SNL, moštva v tem tekmovanju pa morajo imeti mlajše selekcije.

Ob tem se porajajo vprašanja o transparentnosti denarnih tokov med občino in obema društvoma. Od začetka delovanja NŠ Ajdovščina (pred dvema letoma) je bilo zaznati dva koncepta razvoja. Del akterjev se je zavzemal, da si NŠ vzame dovolj časa in sama proizvede selekcije vse do članov, druga pa se je v navezi z občino zavzemala za združitev moči s primorskim ligašem Škou Nagode. Predsednik ND Škou Nagode, Marko Nagode, zagotavlja, da je vse natanko določeno in koristno za obe društvi: “V skladu z določili pogodbe so sedaj tudi naši igralci registrirani pri NŠ Ajdovščina, kjer so tako združeni nogometaši vseh selekcij. Račun članskega moštva je ločen, občinskemu denarju za dejavnost, ki je prišel k nam in ki morebiti še bo, pa se odpovedujemo v korist NŠ Ajdovščina, kateremu tudi sami finančno pomagamo.”

Materialna prihodnost ajdovskega nogometa je še vedno negotova. Rok trajanja dvoletne zagonske občinske pomoči NŠ Ajdovščina se letos izteka. Šola si na račun po novem kompletne piramide selekcij obeta pomemben priliv denarja iz javnega razpisa občine za šport (za vse klube je na voljo dobrih 220.000 evrov), ostalo pa bo treba zbrati pri podjetnikih. Žal je gospodarska kriza na ajdovskem udarila posebej hudo, zato bo preboj na tretjeligaško raven po denarni plati zahtevnejši kot po športni. Po rezultatih ima Škou Nagode kot druga ekipa jeseni v EPNL solidno izhodišče za napredovanje. Drug velik izziv bo, kako regulirati odhode mladih v večje klube in kako s tem (saj odhodov ni smiselno preprečevati za vsako ceno) kar največ iztržiti v korist razvoja podmladka.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano