Na papirju je vse idealno

Koper na vrhu, Maribor (resda s tekmo manj) točko za njim, Olimpija pa daleč od izenačene prve peterice klubov. Slovensko prvenstvo preseneča, ni kaj!

Koprčani se veselijo prvega mesta na prvenstveni lestvici Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Koprčani se veselijo prvega mesta na prvenstveni lestvici Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Če bi že morali najti največje presenečenje prvenstva, potem je to gotovo klub iz majhne haloške vasice, Zavrč, ki je na kolena spravil slovenskega nogometnega Martina Krpana, NK Maribor. In to ne le doma, temveč v nedeljo tudi v gosteh.

2013/14: po 19. krogu - 1. Luka Koper 36, 2. Maribor 35, 3. Zavrč 33 ...

Nasploh je krivulja jesenskega točkovnega izkupička Maribora v zadnjih treh sezonah padajoča.

2012/13: po 19. krogu - 1. Maribor 41, 2. Olimpija 35, 3. Luka Koper 32 ...

Rekordna je bila v sezoni vrnitve na prestol 2010/11, ko je zbral 45 točk, potem pa je začela rahlo upadati do trenutno najnižje točke.

2011/12: po 19. krogu - 1. Maribor 43, 2. Olimpija 34, 3. Hit Gorica 31 ...

Kaj nam to pove? Da so se vijolice, če se jim že konkurenca ne more približati, približale njej.

2010/11: po 19. krogu -1. Maribor 45, 2. Domžale 37, 3. Luka Koper 30 ...

Prodaja igralcev je polnila blagajno, na drugi strani pa ni bilo pravih nadomestil na slovenskem trgu oziroma, tudi če so bila, so se ostali klubi kolikor toliko zavarovali pred lovkami Zlatka Zahovića.

2009/10: po 19. krogu - 1. Luka Koper 38, 2. Olimpija (-2) 30, 3. Maribor 29 ...

Le predstavljamo si lahko, kako te dni sije nasmešek na obrazu koprskega nogometnega šefa Anteja Guberca ob prvem mestu kanarčkov na lestvici, ki imajo v svojih nogah tudi jesenski naslov: le premagati morajo Olimpijo prihodnjo nedeljo ali pa upati, da Rudar doma ustavi Maribor. “Igramo taktično dobro in zvezni igralci imajo navodilo, naj naredijo čim več prostora Galešiću. Pozna se trdo delo zadnjih mesecev. Zagotovo lahko še izboljšamo igro, ampak trenutno sem več kot zadovoljen,” je po zadnji tekmi govoril koprski trener Rodolfo Vanoli.

Tudi Gorica na italijanski pogon ni od muh, saj drži korak z vrhom. In na preostalih dveh primorsko-italijanskih derbijih bo zagotovo še zelo vroče, najmanj tako kot na obeh letošnjih. Nekatere napovedi pravijo, da naj bi možje iz Parme, ki upravljajo goriški nogomet, že spomladi načrtovali preboj do državnega naslova.

V 19. krogu so se med nogometaši primorskih prvoligašev naj bolj izkazali: 6 - Čovilo, 4 - Coda, 3 - Galešić, 2 - Jogan, 1 - Misuraca; vrstni red: 37 - Galešić, 35 - Coda, 31 - Čovilo, 28 - Lapadula, Živec, 22 - Nenezić, 16 - Cordaz, Lotrič, 12 - Palčič ...; vrstni red strelcev: 10 - Coda, 7 - Galešić, Lapadula, 6 - Misuraca, 4 - Čovilo, Bazzofia, Živec, 3 - Palčič, Lotrič ...

Za to pa bo potrebno marsikaj, najprej manj nihanj, ki so odnesla nekatere pomembne točke. In nenazadnje bo spomladi najbrž Luigi Apolloni že imel nosilce igre, saj je ob prihajanju vedno novih igralcev težko ustvariti homogeno celoto. Si lahko obetamo sanjski troboj Gorice, Kopra in Maribora za naslov?

Pičla razlika štirih točk na lestvici med vodilnim in petim obeta zanimiv boj. Četrta Gorica in peti Rudar zaostajata vsega točko za tretjim Zavrčem, tri za Mariborom in štiri za Koprom. Šesta Olimpija je že devet točk za petim mestom. Vprašanje je, kako se bo na nove okoliščine odzval Maribor - če bi prezimil v Evropi, bi namreč še vedno igral na dveh frontah, v nasprotnem ne gre dvomiti, da bo zlomil tekmece. Ne z veliko razliko, ampak dovolj za nov državni naslov.

Toda pustimo daljno prihodnost. Za zadnji jesenski krog je na papirju sicer vse idealno: Koper doma ne pozna poraza, ko zadene, se zapre v neprebojni oklep, za povrh vsega pa Olimpija deluje kot zdelan boksar. A v nogometu se nikoli ne ve ...

ROK MAVER


Najbolj brano