Na otoku bo vroče

Slovenska članska nogometna reprezentanca je uspešno opravila prvi del septembrske naloge. Drevi jo čaka drugo poglavje na Cipru. Mlada izbrana vrsta pa bo danes popoldne v Ajdovščini gostila Dansko.

Mlada slovenska nogometna reprezentanca (v belih dresih) je konec aprila v Ajdovščini že odigrala prijateljsko tekmo s Hrvaško  Foto: Tina Furlan
Mlada slovenska nogometna reprezentanca (v belih dresih) je konec aprila v Ajdovščini že odigrala prijateljsko tekmo s Hrvaško  Foto: Tina Furlan

NOVA GORICA > Pogled na lestvico skupine E kvalifikacij za svetovno prvenstvo (SP) v Braziliji je po petkovih dvobojih naenkrat lepši. Slovenija sicer ostaja na petem mestu, a od drugega jo ločita le dve točki. Na Cipru morajo varovanci Srečka Katanca nadaljevati zmagoviti niz. Naloga pa ne bo tako preprosta, čeprav so gostitelji kot edina reprezentanca iz skupine že izgubili vse možnosti za osvojitev vsaj drugega mesta in uvrstitev v dodatne kvalifikacije. Resda so Ciprčani, ki so na papirju tudi sicer najslabša reprezentanca skupine, v tem ciklusu osvojili le štiri točke, a pozor! Vse so zbrali na domačem igrišču, pri čemer so doma premagali Islandijo z 1:0 in remizirali 0:0 z vodilno ekipo skupine Švico.

Drugi zanimivejši drevišnji pari kvalifikacij za SP - Norveška : Švica, Islandija : Albanija, Italija : Češka, Romunija : Turčija, Avstrija : Irska, Rusija : Izrael, Slovaška : BiH, Ukrajina : Anglija.

Edini domači poraz (3:1) so jim prizadejali Norvežani. Ne gre pa pozabiti, da slovenska izbrana vrsta že doma s Ciprčani ni imela lahkega dela. V vsakem primeru čaka Slovenijo v Nikoziji vroče ozračje, pa ne na tribunah, kjer imajo za razliko od klubskih tekem Ciprčani številčno skromno podporo svojih navijačev. Na stadionu, ki sprejme 23.000 gledalcev, se jih na domačih tekmah zbere približno desetkrat manj. Se pa temperature na tem razdeljenem otoku sučejo okrog 35 stopinj Celzija.

V začetno enajsterico se po odsluženi kazni vrača kapetan Boštjan Cesar, zaradi kartonov pa bo v zvezni vrsti manjkal Jasmin Kurtić. Zanimivo bo videti, kdo ga bo nadomestil na občutljivem igralnem mestu in tvoril navezo z Renejem Krhinom. Medtem ko se bo članska reprezentanca potila v večernem terminu, pa bo mlada izbrana vrsta že popoldne igrala kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo z Dansko. Potem ko so v preteklem ciklusu tekmece nekajkrat gostili v Novi Gorici, so se izbranci Tomaža Kavčiča preselili v neposredno soseščino, v Ajdovščino. Obnovljen stadion v mestu burje bo po daljšem času gostil števno evropsko tekmo.

Slovenska popotnica sicer ni najboljša, saj je mlada reprezentanca na začetku kvalifikacijskega ciklusa vknjižila dva poraza. Boleč je bil zlasti uvodni doma z Estonijo, na petkovem dvoboju v Rusiji pa je bilo že precej več pozitivnih znamenj. V spremenjeni reprezentanci tokrat zaradi kartonov ne bo enega bolj izkušenih Eneja Jeleniča. Danci sicer sodijo ob bok Rusom kot favoriti skupine 2.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano