Na odstrtih obzorjih se vijejo tudi črni oblaki

Lov na Domžale je končan. Vsaj zaenkrat, saj so Koprčani v treh tednih iz brezna splezali na površje in ravno v medsebojnem dvoboju za Evropo prehiteli tekmeca za tretje mesto.

Ivan Brečević (desno) je bil v sredo najboljši mož na igrišču Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Ivan Brečević (desno) je bil v sredo najboljši mož na igrišču Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER> V slovenskem nogometu je marsikaj mogoče. Ena takih zgodb je koprsko lovljenje tretjega mesta, ki se je ob prednosti šestih točk in s tekmo manj v Kranju zdelo že skoraj oddano Domžalam. Te bi morale le spretno držati prednost, a so naenkrat začele igralsko in rezultatsko padati. Vzroke sicer najbolje poznajo sami, ne moremo pa se znebiti vtisa, da je k temu s svojo nepredvidljivostjo in nebrzdanim temperamentom veliko pripomogel kar sam trener Stevan Mojsilović. “Tokrat bom raje tiho, da ne bom spet rekel kaj preveč, pa da bom spet ... Ah, nič, kdor se spozna na nogomet, je sam lahko videl,” je bilo vse, kar je večkrat posameznim medijem po tekmi povedal Mojsilović.

V 31. krogu prve SNL so se med nogometaši primorskih klubov najbolj izkazali - 6 - Brečević, 4 - N'diaye, 3 - Bradaschia, 2 - Vetrih, 1 - Črnigoj. Skupni vrstni red: 41 - Simčič, 34 - M. Mevlja, 32 - Čovilo, 30 - Guberac, 29 - Žigon, 28 -Vetrih, 21 - Popović, 18 - Nenezić, Črnigoj, Brečević, 17 - Pučko, 16 - Galešić, Mavrič Rožič ... Strelci: 12 - Žigon, 10 - Brečević, 5 - Čadikovski, Pučko, 4 - Vetrih, N'diaye, Guberac, 3 - Praprotnik, Galešić ...

Domžale vsekakor niso bile tako trd tekmec, kot bi ga lahko pričakovali, saj je njihovo skromno igro obeležila tudi brezidejnost (dve konkretni priložnosti), podobno kot sodniško trojko, ki se je bala, da bi usodno vplivala na obračun in se je zato zatekala h kompromisom. Domžalčani so Koprčanom olajšali pot do zmage, ki pa ni bila toliko plod slabosti tekmeca, kot kakovosti koprskega moštva. Slednje je po nekaj mesecih v rutino na igrišču spravilo zahteve in poglede svojega trenerja Rodolfa Vaanolija, ki sicer stavi na previdnost: “Še pet tekem je do konca, ničesar še nismo naredili. Seveda sem zadovoljen z opravljenim. Več gledalcev je na stadionu in čutim, da mesto diha z ekipo.”

Še bolj zadovoljen je verjetno, da se ne razpreda več o defenzivni koprski igri, saj so tudi tisti, ki morajo skrbeti za napadalni pristop, prišli v formo. Koper je pokazal bojevit pristop, brezkompromisno igro za vsako žogo in veliko željo po igranju. Izstopal je napadalec Ivan Brečević, ki je izsilil najstrožjo kazen, ogromno pretekel in za nameček po samostojni akciji zadel za 2:0. “Tekmo smo popolnoma nadzirali. Niti za trenutek nismo popuščali, igrali smo agresivno, tako, kot smo si zastavili na treningih med tednom. Domžalam nismo dovolili njihovega sloga igre, odločila je naša velika želja ob pomoči gledalcev. Pomembna je igra celotne ekipe, tudi zato sem se lahko izkazal,” je povedal postavni Bujčan.

V vsaki zgodbi je tudi nekaj pelina. Koprska ekipa je kakovostna, dodana vrednost pa je v mladih igralcih. Končno se tudi v Kopru odpirajo svetlejša obzorja, ko bi lahko praktično sami preživeli s prodajo igralcev in z mariborskim modelom brušenja diamantov, kot sta Domen Črnigoj in Leo Štulac, za poznejšo prodajo tudi s pet ali šestmestnimi števili. Seveda v evrih.

A v Kopru na vogalih vedno preži senca preteklosti, in tudi tokrat je tako - dolg do nekdanjega vlagatelja Milana Mandarića. Ta je zdaj trdno odločen, da zahteva vloženi denar. Če se ne bo premislil oziroma ne bo prišlo do dogovora, potem lahko kadarkoli blokira delovanje kluba.

ROK MAVER


Najbolj brano