Na krilih domačih navijačev

Čeprav zaradi razpršenosti kakovosti in velike samozavesti marsikaterega nogometnega naroda izrazitih favoritov na tako velikem tekmovanju, kot je svetovno prvenstvo, ni, lahko prav organizatorja Brazilijo postavimo za prvega kandidata za naslov.

Neymar (v rumenem dresu zgoraj) je glavni zvezdnik brazilske reprezentance Foto: Paulo Whitaker
Neymar (v rumenem dresu zgoraj) je glavni zvezdnik brazilske reprezentance Foto: Paulo Whitaker

KOPER > Tudi stavnice pritrjujejo globalnemu glasu ljudstva, saj “Selecau” dajejo najnižjo kvoto za osvojitev naslova svetovnega prvaka. Argumenta - da bo kot organizator SP imel nekoliko privilegiran status pri sodnikih ter da jo bo nosila fanatična podpora skoraj 200 milijonov Brazilcev - sta povsem upravičena, o tretjem, kakovosti igralcev, pa se mnenja že krešejo.

Selektor Luiz Felipe Scolari, ki je Brazilijo popeljal do naslova leta 2002, je v ekipi vzpostavil red in hierarhijo. Glede na sposobnosti nogometašev se je odločil za dokaj ofenziven sistem 4-2-3-1, ki je tudi pisan na dušo brazilskemu pojmovanju nogometa. V njem naj bi dodatno vrednost dal predvsem trio, ki bo operiral za napadalcem Fredom: Hulk (Zenit), Oscar (Chelsea) in Neymar (Barcelona). Prav slednji bo pod največjim pritiskom, saj ima pri 22-ih letih za sabo težavno debitantsko sezono v španski ligi.

Ekipa je sestavljena logično: v zvezni vrsti ima sveže, hitre dvajsetletnike, lačne lovorik, v obrambi pa izkušene igralce, prekaljene na evropskih zelenicah. Šibka točka bi lahko bil vratar, saj trenutno kaže, da bo branil 34-letni Julio Cesar, ki se je iz Queens Park Rangersov preselil v Toronto, a tudi tam ni imel zagotovljenega mesta v prvi enajsterici. Prav tako tudi imena klubov, kjer igrajo brazilski reprezentanti, kažejo na to, da so vrhunski, vendar med prvo deseterico ali dvajseterico nogometašev na svetu spada zgolj Neymar.

Petkratni svetovni prvaki bodo igrali v skupini A s Hrvaško, Mehiko in Kamerunom, že v osmini finala pa jih čaka naporen obračun s predstavnikom skupine B (Španija, Nizozemska, Čile, Avstralija), ki bo najbrž težji kot morebitni četrtfinalni dvoboj. Na zadnjem SP v Južni Afriki so Brazilci končali nastope prav proti Nizozemski v četrtfinalu.

Verjetna začetna postava: Julio Cesar (Victor); Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo; Gustavo, Paulinho; Hulk (Wilian), Oscar, Neymar; Fred.

DENIS SABADIN


Najbolj brano