Na Islandiji bo vroče

V slovenski nogometni reprezentanci lažje dihajo. Zmaga na prijateljskem dvoboju s Turčijo je bila pravi balzam za Srečka Katanca in njegove izbrance pred jutrišnjo tekmo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo z Islandijo.

Bo imela slovenska nogometna reprezentanca razlog za veselje tudi po kvalifikacijski tekmi  tekmi za svetovno prvenstvo na Islandiji? Foto: Primož Lovrič
Bo imela slovenska nogometna reprezentanca razlog za veselje tudi po kvalifikacijski tekmi tekmi za svetovno prvenstvo na Islandiji? Foto: Primož Lovrič

BRDO PRI KRANJU > Kako malo je potrebno za izboljšanje razpoloženja oziroma ozračja, lepo ponazarja slovenska izbrana vrsta, ki je v zadnjem poldrugem letu prejemala udarec za udarcem. Vse, kar bi lahko šlo narobe, je narobe tudi šlo. Tudi Srečko Katanec sprva ni zasukal rezultatske krivulje. Domača poraza z Bosno in Hercegovino na prijateljski tekmi in z Islandijo v kvalifikacijah sta bila boleča, a sta po drugi strani razbremenila nahrbtnik, ki so si ga nogometaši naprtili ob izdatni pomoči NZS. Odziv navijačev ob optimističnih napovedih, ki jih je še podkrepil ugoden kvalifikacijski žreb, je bil po nizu porazov bolj ali manj razumljiv.

Tokratni gostovanji sta po dosedanjem razvoju dogodkov tudi zaradi odmaknjenosti boljši izbor kot igranje pred ohlajenimi slovenskimi privrženci. Za povrh se je pozornost nogometne javnosti preusmerila na dogajanje, povezano s prestopnimi aktivnostmi. Katanec je lahko v miru sestavil bojni načrt. Zmaga s Turčijo je v psihološkem kontekstu prišla kot naročena.

O tekmovalni teži bi sicer lahko razpravljali že zaradi prijateljskega značaja dvoboja. Ne gre pa zanemariti, da so Turki odigrali dve tekmi v treh dneh in so torej precej kombinirali s postav(itv)ami. Tudi Latvija, ki gotovo ne sodi med nogometne prvokategornike, jim je nasula tri zadetke in iztržila neodločen izid. Turki so na krilih navijačev morali igrati napadalno.

Na Islandiji Slovenija jutri ob 20.30 gotovo ne bo deležna odprtega pristopa gostiteljev, ki so skozi kvalifikacije razdelali koncept, kako priti do točk. Selektor Lars Lagerbäck ima v tej vlogi za sabo kopico izkušenj na klopi švedske reprezentance. Miselnost severnjaških držav pa je tako ali tako podobna. Oteževalna okoliščina zanj je, da zaradi kartonov ne bo mogel računati na Gylffija Sigurdssona, ki je potopil Slovenijo v Stožicah. Nekakšna protiutež nogometašu Tottenhama bi lahko bil Josip Iličić, ki pa v reprezentanci še ni ponovil predstav iz Palerma. Zaradi poškodbe ga tudi tokrat ne bo v ekipi za Reykjavik, kjer bo zato še toliko pomembnejši strelski prispevek napadalcev Milivoja Novakovića in Tima Matavža.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano