Na EP 2020 tudi Brazilija in Argentina?

Prvi mož evropske nogometne zveze Michel Platini ima zanimive zamisli, ki bi lahko evropska prvenstva v prihodnje spremenila kar v mala svetovna tekmovanja. Kot je dejal v pogovoru za britanski časnik Independent, se mu zamisel, da bi na prvenstvo stare celine povabili še goste iz Južne Amerike ali Azije, sploh ne zdi napačna.

 Prvi mož evropske nogometne zveze Michel Platini  razmišlja, da bi že na EP 2020 povabili tudi ekipe z druih kontinentov:  Brazilijo, Argentino, Mehiko in Japonsko Foto: STA
Prvi mož evropske nogometne zveze Michel Platini razmišlja, da bi že na EP 2020 povabili tudi ekipe z druih kontinentov: Brazilijo, Argentino, Mehiko in Japonsko Foto: STA

NYON > V podtonih predloga, Michel Platini je sicer poudaril, da je zamisel še povsem v povojih, je mogoče zaznati tudi ost ostrega dvoboja med Platinijem in predsednikom krovne zveze Fife, ki sta si v zadnjem času pogosto v laseh. Če bi Platini zamisel uresničil, bi lahko takšno tekmovanje pomenilo resno konkurenco svetovnemu prvenstvu, nad katerim skrbno bdi Fifa.

Platini razmišlja, da bi že na EP 2020 povabili tudi ekipe z drugih celin, kot primerne kandidatke za popestritev evropskega tekmovanja je naštel Brazilijo, Argentino, Mehiko in Japonsko.

“Zamisli so seveda še v zelo zgodnji fazi, so pa uresničljive. V Južni Ameriki imajo takšen način dela že dve desetletji, zakaj ne bi poskusili še mi?” se sprašuje Platini. V Južni Ameriki na svojo prestižno Copo Americo že od leta 1993 vedno povabijo goste z drugih celin - največkrat s severne ameriške, ZDA, Mehiko ali Kostariko.

Če bodo EP v prihodnosti res potekala po tako razširjenem scenariju, bo prav Platini zaslužen za največje spremembe v tem tekmovanju v zadnjih desetletjih. Leta 1960 so se namreč EP začela kot serija kvalifikacijskih tekmovanj, na končnem turnirju so nastopile samo štiri države. Nato se je format počasi širil, na zadnjem Euru je zadnjič nastopilo 16 ekip, leta 2016 jih bo prvič 24, le osem manj kot na SP. Za nameček bo EP 2020 prvič doslej potekalo po novem sistemu v več državah gostiteljicah, za 13 mest prirediteljev so v Uefi nedavno prejeli kar 32 prijav.

STA


Najbolj brano