Moja rožica, Cordaz in lovorika

V Nogometnem društvu Gorica so si ob osvojitvi pokalne lovorike dali duška. Tako kot tudi njihovi najbolj goreči privrženci. Še dolgo v noč so v mestu vrtnic odmevali navijaški napevi.

Pokal je v rokah Novogoričanov Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Pokal je v rokah Novogoričanov Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER, NOVA GORICA> Proslava se je zavlekla v jutranje ure. Včeraj je strokovni štab dal igralcem prosto, s treningi pred zadnjo prvenstveno tekmo proti Celju pa bodo nadaljevali danes.

Z osvojitvijo pokalne lovorike so si Novogoričani izbojevali nastop v drugem predkrogu evropske lige. Ta bo na sporedu 17. in 24. julija. Luka Koper bo evropsko sezono začela dva tedna prej. Prvi predkrog bo na sporedu 3. in 10. julija. Primorska predstavnika bosta za tekmece izvedela na žrebu 23. junija. Kot zanimivost: Parma je neposredno uvrščena v 3. krog kvalifikacij, če ji bo italijanski olimpijski komite v sredo seveda podelil licenco Uefa.

Pokalna zgodba bo vsaj še do konca tedna prisotna na naslovnicah. Novogoričani so Maribor ugnali v petem letošnjem poskusu. Na tekmi sezone. Težave, s katerimi so se soočali na in izven igrišča, bodo vsaj za krajši čas pozabljene oziroma postavljene na stranski tir.

Ekipa, zbrana z vseh vetrov, je pokazala, da vendarle diha kot eden. Na igrišču in v slačilnici, kjer je po koncu pokalnega finala vladalo prešerno razpoloženje. Taktirko je vihtel vratar Alex Cordaz, ki se je odet v zastavo domače dežele Veneto izkazal tudi s pevskimi sposobnostmi in znanjem slovenskega jezika. Izvedba narodnozabavnega hita Modrijanov Ti moja Rožica bi lahko postala uspešnica na socialnih omrežjih. “Prebrodili smo težavno obdobje, tudi na osebni ravni. V prvenstvu smo želi manj, kot smo sejali. V pravem trenutku smo pokazali srčnost, a tudi tekmovalno nesramnost in odigrali domala popolno tekmo. Kot povsem na novo sestavljeno moštvo smo pokazali ekipno moč. Lovorika ima zato prav posebno vrednost,” je pojasnil Cordaz, ki je bil sredi sezone pravnomočno obsojen zaradi povzročitve prometne nesreče s smrtnim izidom.

Novogoričani so pokalno tekmovanje sklenili s popolnim izkupičkom. Na sedmih tekmah so iztržili sedem zmag. Na poti do lovorike pa so po vrsti ugnali v gosteh Slatino (2:0) in Dravograd (4:0), v četrtfinalu Aluminij (1:0 in 3:1), v polfinalu velenjski Rudar (1:0 in 2:1) ter v finalu še Maribor (2:0).

Posebno izkušnjo je doživel tudi v goriškem okolju že vsega vajeni Alen Jogan. Eden redkih preostalih staroselcev v novogoriški ekipi je finalni dvoboj pretežno pospremil s klopi. V igro je vstopil v 82. minuti pri vodstvu 1:0 in strnil obrambne vrste. ”Ni enostavno vstopiti v igro, ko nisi prav ogret. Potrebno je imeti hladno glavo. Ohranili smo zbranost, ki nas je na prvenstvenih tekmah pogosto pustila na cedilu. Tako smo izgubili vsaj deset točk. V pokalnem finalu pa smo pokazali, da smo konkurenčni najboljšim. Sam sem vedel, da nas čaka težka sezona. Ekipo smo sestavljali spotoma, kar nikdar ni preprosto. Različne oči vidijo različno. Italijani so gotovo prinesli novo razsežnost v igri in tudi rezultate, ki ostajajo zabeleženi. Vse ostalo bo kmalu pozabljeno,” je strnil vtise Jogan.

Glavni arhitekt novogoriške pokalne zmage Luigi Apolloni je bil kmalu po tekmi že osredotočen na pogovor s sedmo silo. “To je moštveni uspeh. Vsi, ki delujejo v klubu so pristavili svoj kamenček v zmagoviti mozaik. Na pokalnem finalu smo pokazali samozavest oziroma prepričanost v lastne sposobnosti, ki sem jo pogrešal na prvenstvenih tekmah. Z Mariborom smo trikrat ostali praznih rok, na tekmah v katerih bi si zaslužili kaj več. A takšen je pač nogomet. Lovorika pomeni veliko tudi za prihodnost. Parma si želi nadaljevati projekt z Gorico, jaz pa si želim nadaljevati delo na goriški klopi. Treba je še doreči s kakšno zasedbo. Letos smo dobili vpogled v igralske vrednosti aktualne ekipe, v prihodnji sezono pa nas čaka še nastopanje na tretji fronti, evropski ligi, za katero bomo potrebovali kakovostne in telesno močne igralcem,” je pojasnil trener Gorice.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano