Mladi upi pred odločilno tekmo

Razburljivo klubsko dogajanje na evropski sceni bo ta teden zamenjalo reprezentančno. Začenjajo se kvalifikacije za svetovno nogometno prvenstvo v Braziliji leta 2014.

Članska nogometna reprezentanca (v belih dresih) pričakuje v petek proti Švici  v Stožicah večjo podporo Foto: Tamino Petelinsek
Članska nogometna reprezentanca (v belih dresih) pričakuje v petek proti Švici v Stožicah večjo podporo Foto: Tamino Petelinsek

PTUJ> Slovensko izbrano vrsto čaka ognjeni krst v petek, ko bo v Stožicah gostila Švico. Kot ob začetku vsakega ciklusa, je vprašanj veliko, konkretnih odgovorov pa malo. Toliko bolj, ker se bo novo poglavje reprezentančne zgodbe pisalo z novim selektorjem in deloma spremenjeno ekipo, v kateri za začetek ne bo kapetana in ta čas enega najboljših vratarjev na svetu, Samirja Handanovića. “Poškodbe so sestavni del nogometa. Vsi trije vratarji imajo možnost, da v petek stopijo med vratnici. Skozi treninge se bom lažje odločil, komu zaupati to nalogo,” je pojasnil selektor Slaviša Stojanović, ki je vpoklical tudi mladega reprezentanta Jana Oblaka.

Načrte so nekoliko prekrižale poškodbe

Z Romunijo, kjer je branil Samirjev bratranec JasminHandanović, so v zadnji prijateljski tekmi prejeli tri zadetke. Na sploh Slovenija v štirih tekmah pod taktirko novega selektorja niti enkrat ni ohranila mreže nedotaknjene, kar pa še nič ne pomeni. Vse tekme so bile prijateljskega značaja, v njih pa je bilo dovolj prostora za eksperimentiranje. Tudi ocene prvega tekmeca Slovenije, Švice, ki ga vsi predstavljajo kot strah in trepet, gre vendarle jemati z zadržkom. Zmaga na Hrvaškem 4:2 je bila odmevna, toda ne gre zanemariti dejstva, da so naši južni sosedje po treh ciklusih prvič zaigrali z novim selektorjem Igorjem Štimcem, ki je preizkušal precej novosti v ne ravno prizanesljivem ozračju v Splitu. Drugi pomenljiv podatek je, da hrvaška reprezentanca na prijateljskih tekmah v zadnjem obdobju nikdar ni blestela.

Po preglednem dvoboju z Romunijo, kjer so bile Stožice bolj prazne, so reprezentanti v izjavah še najbolj pogrešali navijaško podporo. Za to se kljub (umetno) ustvarjeni napetosti na relaciji Ljubljana-Maribor vendarle ne gre bati, vsaj na prvi tekmi. V pol meseca prestopnega roka se je izboljšal oziroma uredil tudi status reprezentantov (Valter Birsa, Andraž Kirm), ki še pred dobrimi 14 dnevi niso vedeli, pri čem so. Drugi (Tim Matavž, Josip Iličić, Jasmin Kurtić, Armin Bačinović) so začeli redno igrati in zabijati. Selektorju so nekoliko prekrižale načrte poškodbe, a ne v tolikšni meri. Na sredini igrišča ima kljub odsotnosti Dareta Vršiča dovolj izbire. Tudi na levem boku se je z vrnitvijo Bojana Jokića po poškodbi povečal manevrski prostor, čeprav je Andraž Struna načet. Reprezentanca se bo pripravljala v Kidričevem.

Standardna baza v Mariboru

Mladi upi imajo že standardno bazo v Mariboru, kjer bodo v četrtek v svoji zadnji tekmi skupine 2 gostili Švedsko. Če želijo izbranci Tomaža Kavčiča ohraniti upe za prvo mesto, ki zagotavlja napredovanje v izločilne boje za evropsko prvenstvo, morajo zmagati, potem pa čakati na razplet obračuna med Švedsko in Ukrajino (10. septembra). Tu bi jim ustrezal remi oziroma zmaga Ukrajincev, če ti v četrtek ne bi ugnali Malte. Da bi se Slovenija kot ena od štirih drugouvrščenih reprezentanc prebila v izločilne boje, pa je zelo malo možnosti. Vrstni red na vrhu skupine - Švedska (8 tekem) 19 točk, Slovenija (9) 17, Ukrajina (8) 14.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano