Mladi kanarčki kažejo pot članom

Sredino popoldne in večer je bilo v Kopru v znamenju nogometa in invazije privržencev Maribora na finale nogometnega pokala, v katerem so vijolice spet posegle po lovoriki. Pokalnega naslova so se veselili tudi koprski mladinci. Maribor : Koper 0:2 (0:0).

Mariborčani so proslavili osmo pokalno lovoriko v samostojni Sloveniji Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Mariborčani so proslavili osmo pokalno lovoriko v samostojni Sloveniji Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Maribor v slovenski Istri ni iztržil polnega izkupička. Za to so poskrbeli koprski mladinci, ki so v finalnem dvoboju z 2:0 premagali branilce naslova, mariborske vrstnike. Tem ni pomagalo niti to, da so v Istro tako kot člani prispeli že dan pred finalnim dvobojem.

Atletski stadion, gledalcev 600, sodnik Obrenović (Ljubljana). Strelci - 0:1 Štulac (68), 0:2 Reja (92). Koper: Tomaž Gustinčič, Jan Andrejašič, Jan Zlatič, Denis Šme, Patrik Posavac, Matic Reja, Matija Simčič (od 68. Matej Pavlović), Domen Črnigoj (od 88. Luka Novak), Tomaž Rodica (od 55. Žiga Smrtnik), Leo Štulac, Marko Krivičić; niso stopili na igrišče: Primož Bužan, Luka Vekić, Jasmin Mašinović, Deni Šop. Maribor: Vidic, Javor, Vuklišević, Živko, Vujčić, Filipović, Lorbek, Hotić, Hajrić (od 67. Lazar), Dodlek, Peterka.

Odziv gledalcev je bil nad pričakovanji, saj je bila tribuna atletskega stadiona polna. Prvi polčas ni ponudil presežkov, žoga se je na trdem igrišču praviloma odbijala po svoje, tempo igre je bil počasnejši. Marko Krivičić in Jan Zlatič bi v isti akciji v 36. minuti lahko premagala mariborskega vratarja Vidica, na drugi strani pa je bil z bližine nevaren tudi Hotić. “S prvim polčasom nisem bil ravno zadovoljen. Nismo vajeni igrati na takem igrišču, saj celo sezono večinoma igramo na umetni travi,” je povedal domači trener Igor Benedejčič. Drugi del igre je prinesel odločitev, bolj všečna igra pa je tudi razvnela gledalce. Koprčani so se bolje postavili na igrišču, več je bilo tudi kombinatornih akcij, pri čemer sta se z vrstniki dobro ujela nosilca članske vrste Domen Črnigoj in Leo Štulac, ki je del sezone igral za mladince, bil pa je tudi mož odločitve. V 68. minuti je iz prostega udarca z leve strani roba kazenskega prostora zadel v daljši kot. Menjave so obrodile sadove, vijoličasti so bili v nadaljevanju nenevarni, z izjemo poskusa Hotića iz prekinitve, ki ga je vratar Tomaž Gustinčič ukrotil. Koprsko zmago je potrdil Matic Reja s prodorom v kazenski prostor v sodnikovem dodatku in veselje mladih kanarčkov je bilo neizmerno. Sledila je šlampasta podelitev priznanj skoraj brez občinstva, saj je napovedovalec med tekmo dejal, da bodo pokal podelili pred začetkom članskega finala, potem pa so ga takoj po tekmi. Ekipa je nato zdrvela do fontane in se zmagoslavno okopala. “Nisem pričakoval tolikšnega obiska, zato sem toliko bolj zadovoljen, da smo v drugem polčasu pokazali igro za gledalce. Hkrati pa bi rad povedal, da za uspeh nisem zaslužen le jaz, ampak vsi trenerji, ki so prej delali s temi fanti in vsi, ki delamo v mladinskem pogonu,” je bil zadovoljen Benedejčič.

Finale ženskega pokala - Teleing Pomurje : Rudar Škale 3:1 (0:1). Člansko finale - Maribor : Celje 1:0 (1:0).

Članski finale med Mariborom in Celjem je znova potrdil, da pri nas sicer vsi igrajo nogomet, zmagovalec pa je praviloma Maribor. Tokrat se do naslova ni sprehodil, saj so se Celjani z vijolicami spopadli z odprto igro, na koncu pa je odločila večja individualna kakovost. Celjani so navdušili, še posebej Benjamin Verbič, ki se je sprehajal skozi mariborsko obrambo. Andraž Žurej je iz idealne priložnosti zadel vratnico, ob koncu prvega polčasa pa podobne priložnosti ni zapravil Agim Ibraimi, ki je v 44. minuti podpisal mariborsko osmo zmagoslavje. Pomembni vlogi pri zmagi sta ob dobri igri imeli obe primorski vijolici Mitja Viler in Goran Cvijanović. V drugem polčasu je Celjanom pohajala koncentracija in Maribor se je ubranil. Razočaranja in solz na celjski strani ni manjkalo, pa tudi vijoličasti so priznali, da je bilo Celje v finalu povsem enakovredno. Predvsem pa so bili vsi srečni, da je naporne sezone konec, celo vedno resni Darko Milanič je dejal: “Sezone se bomo radi spominjali, končno jo je konec in čas je, da se sprostimo in jo proslavimo.” Mariborčani so jo proslavljali v portoroški Alayi.

Obisk tekme, na kateri je slovenska sodniška organizacija prvič preizkusila sodnika za goloma, je bil pod pričakovanji. Prišlo je več sto mariborskih navijačev, ki so ustvarili vzdušje, domačih nogometnih navijačev, pa je bilo le za vzorec. ROK MAVER


Najbolj brano