“Mister” v nizkem startu

Nogometaši Luke Koper pred začetkom spomladanskega dela ne skrivajo ambicij. Tudi italijanski trener Rodolfo Vanoli je seznanjen z dejstvom, da je preboj v Evropo praktično imperativ.

Rodolfo Vanoli Foto: Dean Grgurica
Rodolfo Vanoli Foto: Dean Grgurica

KOPER> Eh, tudi trenerski kruh je trd. Stari, a zato nič manj podivjani Špartanci bi rekli, naj se vrne s ščitom ali na njem... Kanarčke že za spomladanski uvod čaka gostovanje v Domžalah pri neposrednem tekmecu. Prav veliko popravnih izpitov pa v nadaljevanju ne bo. Rodolfo Vanoli se zaveda pomena dobrega starta, a hkrati tudi pravi:

“Tekma je pomembna, ni pa tudi ključna. Morda se zdi spomladanski del kratek, toda 15 krogov le ni tako malo. Jeseni smo denimo v osmih srečanjih nadoknadili 7 točk zaostanka, v vsakem primeru pa želimo in hočemo izvleči pozitiven rezultat že na startu.”

> Na začetku priprav ste najprej preizkusili razpoložljive moči, zato rezultati niso bili briljantni. Po zmagah s 5:0 nad dekanskim Jadranom ter 1:0 z mladinsko ekipo pa se zdi, da je forma v vzponu, kajne?

“Pravo pripravljenost vedno pokažejo števni dvoboji, zato komaj čakamo, da se preizkusimo zares. Veliko smo delali, moštvo je napredovalo v vseh pogledih, zdaj pa želimo to dokazati na igrišču. Na srečo so nas obšle tudi poškodbe, kar pa je po svoje ravno tako dokaz optimalne pripravljenosti igralcev.”

> V Italiji niste vajeni tako dolgega zimskega premora, nekaj izkušenj s tovrstnim tekmovalnim koledarjem pa le imate...

“Delal sem že v Švici in Bolgariji, kjer poznajo podoben sistem, zato sem vedel, kako prilagoditi način vadbe. Zavedam se, da fantom ni bilo lahko, kajti jeseni mi nekaj stvari ni bilo všeč. Zato smo uvedli precej sprememb, toda moštvo se je pozitivno odzvalo. Proti močni ekipi Partizana, ki je tudi v Evropi igrala pomembno vlogo, smo denimo pokazali marsikaj dobrega, vsekakor pa bomo težili k napadalni igri.”

> Bo tekma z Domžalami zaradi evropskega imperativa nekaj posebnega ali zgolj ena od mnogih?

“Kot se nekateri ljubitelji nogometa morda spominjajo, sem na klopi Luke Koper prvič sedel prav proti Domžalam in takrat smo doma izgubili, zato si predvsem v luči končne uvrstitve kajpak želim ugodnega izida. Že ko sem oktobra prevzel moštvo, smo se z upravo sporazumeli o ciljih kluba, zato mi je povsem jasno, kakšni so.”BORIS PLANINC


Najbolj brano