Milijonarji ne bodo tekali

V terminu, namenjenem prijateljskim reprezentančnim nogometnim tekmam, bo uvod v poznejšo tekmo članov z Alžirijo opravila mlada reprezentanca, ki se vrača na koprsko Bonifiko. Tekma s Hrvaško bo ob 15. uri, vstop nanjo je prost.

Slovenska reprezentanca do 21 let (v belih dresih) se je na Bonifiki novembra pomerila z Rusijo Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Slovenska reprezentanca do 21 let (v belih dresih) se je na Bonifiki novembra pomerila z Rusijo Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER >Tekmec je nedvomno privlačen. Hrvaška je na 16. mestu na lestvici mednarodne nogometne zveze. Prav tako so visoko cenjene so njihove mlajše selekcije.

Slovenska reprezentanca - vratarji: Cotman (NK Maribor), Jug (Bordeaux); obramba: Dobrovoljc, Janža (oba Domžale), Krajnc (Cesena), Mitrovič (Olimpija), Palčič, Šme (oba FC Koper), Trajkovski (NK Maribor); zvezna vrsta: Benedičič (AC Milan), Črnigoj (FC Koper), Derviševič (Maribor), Klinar (Rudar V.), Majer (Domžale), Rajsel, Verbič, Vrhovec, Zajc (vsi Celje), Žibert (FC Koper); napad: Žurej (Celje), Pučko (FC Koper) in Šporar (Olimpija).

Slovenska reprezentanca bi sicer morala igrati kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo z Andoro, a je bila ta zaradi težav z igrišči preložena. “Iskali smo nasprotnika in našli Hrvate, ki so bili brez tekme v tem terminu. Nam bo ta dvoboj služil predvsem zato, da preizkusimo kakega novinca in nogometaše, ki so doslej igrali nekoliko manj,” je ob objavi seznama povedal selektor Tomaž Kavčič.

Selektor je sicer ostal brez Matica Črnica, Elvisa Bratanovića, Eneja Jeleniča in nazadnje brez enega od koprske šesterice povabljenih Mihe Blažića (namesto njega je bil naknadno poklican Gaber Dobrovoljc), medtem ko je Haris Vučkić dobil prosto, saj si želi izboljšati klubski status. Ker gre za prijateljsko tekmo, bo Kavčič preizkusil nekatere igralce, ki še nimajo nastopa v reprezentanci. Slovenija sicer v kvalifikacijah zaseda četrto mesto. Nazadnje je jeseni na Bonifiki izgubila z Rusijo, potem pa v gosteh presenetljivo visoko premagala Bolgarijo.

Hrvati imajo odlično selekcijo do 21 let, ki trenutno v svoji kvalifikacijski skupini zaseda prvo mesto pred Ukrajino in Švico. V tujini igra osem igralcev. A na Bonifiki ne bodo tekali milijoni, kolikor so vredni njihovi največji zvezdniki.

Ob 18. uri po slovenskem času se bo na prijateljski tekmi merila tudi članska izbrana vrsta, ki se bo v gosteh pomerila z Alžirijo, udeleženko svetovnega prvenstva in slovensko tekmico na SP leta 2010. Slovenija je takrat dosegla prvo zmago na SP z zadetkom Roberta Korena. Gre za test pred novim kvalifikacijskim ciklom. Za selektorja Srečka Katanca je najbolj pomembno, da so nogometaši, ki bodo igrali z Alžirijo, zdravi, najbolj v formi sta Kevin Kampl in Roman Bezjak. Primorski delež prispevajo Tim Matavž, Valter Birsa in Andraž Struna.

Od štirih največjih zvezd na Bonifiko prihaja le ena. Član Rome Tin Jedvaj je poškodovan, Marko Livaja, ki ga je Inter posodil v Atalanto, pa se kar naprej zapleta v disciplinske prekrške. Če že ne v reprezentanci, pa v klubu, zato je bilo njegovo ime naknadno umaknjeno s seznama. Prav tako ne bo vzhajajoče zvezde, 17-letnega Alena Halilovića, ki bo iz Dinama prestopil v Barcelono za 10 do 15 milijonov evrov. Od četverice je na seznamu le član Napolija Josip Radošević. Če skupaj seštejemo tržno vrednost manjkajočih (vir transfermarkt.de) bo na igrišču “zmanjkalo” 13 milijonov evrov. Zato pa gotovo ne bo manjkalo oglednikov, kar bodo skušali izkoristiti tudi slovenski nogometaši. “Ne glede na vse lahko pričakujemo izjemno težko tekmo. Ampak raje igramo z močnimi reprezentancami, saj lahko le tako naredimo korak naprej,” meni selektor Kavčič. Njegov kolega na hrvaški klopi je sicer stari znanec Bonifike Nenad Gračan, ki je Koper treniral v začetku tega tisočletja. Na čelo ekipe je prišel po tem, ko je Niko Kovač lani jeseni prevzel člansko vrsto Hrvaške pred dodatnimi kvalifikacijami in jo odpeljal na svetovno prvenstvo. “Sredin preizkus je zadnji pred zelo pomembno kvalifikacijsko tekmo z Ukrajino v maju. Priložnost bomo ponudili tudi nekaterim mlajšim fantom, ki bodo vstopili v naslednji kvalifikacijski ciklus,” je povedal Gračan, ki je z moštvom vadil v Umagu.

ROK MAVER


Najbolj brano