Messi ruši rekorde

Rekordnih pet zadetkov Lionela Messija in nadaljevanje ciprske pravljice. To sta glavna poudarka sredinih tekem v ligi prvakov, po katerih so znani štirje četrtfinalisti. Za preostale bomo izvedeli prihodnji teden.

Slavje nogometašev Apoela po uvrstitvi v četrtfinale lige prvakov Foto: Andreas Manolis
Slavje nogometašev Apoela po uvrstitvi v četrtfinale lige prvakov Foto: Andreas Manolis

EVROPA> Po razpletu tekem v Barceloni in Nikoziji se je težko odločiti za naslovno zgodbo. Vsekakor je treba povedati obe.

Lionel Messi je lovorik, priznanj in rekordov že vajen. Pri 24 letih jih ima že polno vitrino. Sredin večer na Nou Campu je še ena od postaj na poti do nogometne večnosti. Zdi se, da je nad izjemnim Argentincem, ki je postavil še en mejnik, le še nebo. S petimi zadetki, ki jih je vtkal v zmago (7:1) Barcelone nad Bayerjem iz Leverkusna, je pokazal rekordno učinkovitost na tekmi lige prvakov.

“Šteje ekipni uspeh. Posamični dosežki so v senci napredovanja,” je po tekmi povedal Argentinec, ki je po tradiciji, ko igralec zabije trikrat, shranil žogo v spomin na enkraten dogodek. Le še vprašanje časa je, kdaj bo osvojil primat tudi v preostalih strelskih kategorijah. V letošnji sezoni je dosegel že 12 zadetkov v elitnem klubskem tekmovanju. Na večni lestvici tega tekmovanja je le še korak od tretjeuvrščenega Thierryja Henryja, ki je zbral 50 zadetkov. Messi ima na svojem računu le enega manj in bo Francoza bržčas prehitel še v letošnji sezoni. Drugi je Nizozemec Ruud Van Nistelrooy (56 golov), na vrhu pa kraljuje Španec Raul (71). Blizu je tudi strelskemu primatu v dresu Barcelone. Cesar Rodriguez Alvarez, ki je med letoma 1939 in 1955 za Katalonce zabil 235 zadetkov, Messiju beži le še za sedem golov. Argentinec se je v statistiko vpisal tudi s 93 asistencami. Hudemu porazu ob rob pa velja zabeležiti ferplej Nemcev, ki so točo golov znali sprejeti brez grobosti, značilne za tovrstne športne frustracije.

Še odmevnejša, gotovo pa bolj nepričakovana zgodba od prve, prihaja s Cipra. ”Bog obstaja in je Grk.” To je le eden od naslovov iz ciprskih časnikov, s katerim so pospremili zgodovinsko uvrstitev Apoela iz Nikozije v četrtfinale LP. Zaradi burne preteklosti otoka so ciprski Grki zmago po enajstmetrovkah (4:3) in izločitev Lyona sprejeli še bolj čustveno, kot bi jo sicer. Dvoboj je imel več junakov, od strelca vodilnega zadetka, Brazilca Gustava Manduce, ki je že v osmi minuti izničil prednost Francozov, prek vratarja Dionisisa Chiotisa, ki je Francozom ubranil dve enajstmetrovki, do srbskega trenerja na klopi ciprskih prvakov Ivana Jovanovića. Piko na i pa so postavili navijači, ki so ustvarili peklensko ozračje pred hotelom, kjer so prebivali Francozi, in pozneje na stadionu. ALEŠ SORTA


Najbolj brano