Medijski spin ali globoka vera

Senegalec je sprva s sklicevanjem na svojo veroizpoved zavrnil nov klubski dres s finančno hišo kot sponzorjem. Le nekaj dni zatem so ga ujeli pri igranju blackjacka. Šeriatsko pravo oboje prepoveduje, igralec in klub pa sta po 14 dneh le dosegla dogovor.

Papiss Demba Cisse, ko je še igral v nemškem Freiburgu Foto: Arhiv Pn
Papiss Demba Cisse, ko je še igral v nemškem Freiburgu Foto: Arhiv Pn

NEWCASTLE > Temnopolti napadalec angleškega moštva Newcastle Papis Cisse je v preteklih dveh tednih žaromete medijev potegnil nase. Pred pričetkom priprav na novo sezono se je Senegalec (ne gre ga zamenjati za francoskega nogometaša Djibrila Cisseja, znanega po svoji ekstravagantni pričeski, s katerim ni v sorodu), ki je po veroizpovedi musliman, klubskemu vodstvu pritožil nad novim sponzorskim napisom na dresih.

Ni hotel finančnega podjetja

Dosedanji oglaševalec na črno-belih zebrastih majicah je bilo podjetje Virgin Money, toda klub je podpisal novo sponzorsko pogodbo z družbo Wonga. Obe podjetji se ukvarja s kratkoročnimi posojili, za katera prejemata obresti. Novi sponzor je 28-letnika, ki je na Otok lani prišel iz nemškega Freibuga, tako zmotil, da sploh ni odpotoval z moštvom na priprave na Portugalsko. Cisse, ki izdatno pomaga domači vasici (kupil je novo reševalno vozilo, pomagal lokalni bolnici, pomagal do nove mošeje), je poudarjal prepričanje, da je po šeriatskem pravu prepovedano dajati posojila in posledično služiti z obrestmi. Novi sponzorski napis tako ni skladen z njegovim verskim prepričanjem in etičnimi načeli. Ob tem zasluži 40.000 funtov na teden.

Klubsko vodstvo ni stalo križem rok. Igralca je povabilo k pogovorom, poiskalo je pomoč pri specializiranih odvetnikih za islamsko pravo, Cisse pa je klubu ponudil, da bi nosil ime katere od dobrodelnih organizacij. To možnost so pri Newcastlu zavrnili zaradi morebitnih negativnih posledic sklenjenega dogovora s finančno hišo, ki jim bo v štirih letih navrgla kar 24 milijonov funtov. Po tednu dni pogovorov so le dosegli dogovor. Cisse je popustil, včeraj pa je na svoji prvi tekmi dosegel tudi zadetek proti St. Mirrenu - v majici z logotipom Wonga.

Videli so ga v igralnici

K rešitvi je bržčas pripomogla tudi Cissejeva naivnost. Na družbenem omrežju twitter se je pred dnevi pojavila fotografija z igralčevo pogodbo, ko v igralnici sloni na mizi za blackjack. Tako kot posojanje denarja s koristmi je po šeriatskem pravu prepovedano tudi kockanje. “Igral je samo z majhnimi zneski, po pet, deset ali 20 funtov,” je povedal očividec.

Igralčev menedžer ga brani z besedami, da ni odvisen od iger na srečo, toda muslimanski mestni svetnik v Newcastlu je jasen: “Prepovedan je alkohol, prešuštvo, zaslužek od obresti, pa tudi igre na srečo. Ne moreš izbirati. Prav je, da je zavzel stališče glede dresa. Toda ne prenašam ljudi, ki vero izrabljajo za lastno korist.” Namignil je na ozadje zgodbe, ki ga slutijo navijači kluba: “Zdi se mi, da želi oditi. Menda naj bi se zanj zanimal bogati ruski Anži, kjer bi več zaslužil,” je izpovedal privrženec kluba. Zanimivo, da Cisse ni imel nič proti prejšnjemu sponzorju, ki se je prav tako ukvarjal s posojili. “Očitno ga je zmotila višina obresti pri novem sponzorju,” na protislovje cinično opozarja predsednik lokalne islamske skupnosti.

Glede ravnanja Cisseja sta mogoči dve razlagi: ali gre za globoko vero ali ga je vodila zgolj želja po odmevni medijski zgodbi. Pri Newcastlu so trenutno še trije igralci islamske veroizpovedi Moussa Sissoko, Hatem Ben Arfa in Cheick Tiote. Vsi so oblekli majico z napisom novega sponzorja.

Primer Kanoute

Podoben primer se je pred časom zgodil tudi pri andaluzijski Sevilli. Malijski Francoz Frederic Kanoute, ki trenutno nastopa na Kitajskem, je prav tako iz verskih razlogov zavrnil dres s sponzorjem, stavniško hišo 888.com.

Po pogajanjih sta klub in igralec dosegla kompromis. Kanoute je igral z običajno majico brez sponzorskega napisa. Enako se je pripetilo z igralcem kriketa iz Južne Afrike Hashimom Amlo, ki so mu dovolili nošnjo dresa brez sponzorja kluba. PETER MARAŽ


Najbolj brano