Med študenti in deskarji

Po končani minuli sezoni je 26-letni igralec malega nogometa Gaj Rosič iz Podbrda iz tolminskega Puntarja prvič odšel v tujino in to - kot prvi Primorec v tem športu - na Portugalsko. Vsaj leto dni naj bi igral za Academico iz Coimbre.

Gaj Rosič v središču Coimbre Foto: Osebni Arhiv Gaja Rosiča
Gaj Rosič v središču Coimbre Foto: Osebni Arhiv Gaja Rosiča

COIMBRA > Gaj Rosič se je iz Tolmina preselil v ugledno portugalsko univerzitetno središče Coimbra k četrtfinalistu minule sezone v portugalski ligi, Academici. Zakaj se je odločil za Portugalsko?

“Na univerzi v Coimbri sem bil sprejet na izmenjavo v projektu Erasmus s področja komunikologije, kar študiram na ljubljanski FDV. V tujini že izkušeni nekdanji soigralec Kristjan Čujec mi je ponudil pomoč pri iskanju kluba. Povezal me je s hrvaškim strokovnjakom Mičom Martićem, preko katerega sem vzpostavil stik z Academico, nakar se je presenetljivo izteklo s podpisom pogodbe.”

Rosič se je v Coimbro preselil avgusta. V Ljubljani je opravil osnovni tečaj portugalskega jezika, zato se je na novo okolje že povsem privadil: “Futsal je na Portugalskem drugi najpopularnejši šport. Zaradi tega je delovanje prvoligaškega kluba, kakršen je Academica, na ravni, ki je ne moremo primerjati z našo. Prvi mesec je bil kar naporen, doživel pa nisem ničesar posebnega. Portugalska je vendarle - kot Slovenija - del razvitega sveta. Življenjski vzorci so podobni, tako kot občutenje gospodarske krize. Njej navkljub vidiš iste stvari kot pri nas. Vsak drugi ima v žepu iphone, konec tedna pa je v nakupovalnih centrih ogromno ljudi.”

V Academici so med petimi tujci trije študentje, preostala pa sta brazilska profesionalca. Cilj kluba je, da se med 14 prvoligaši uvrsti v končnico najboljših osem ekip. “Doslej sem igral na sedmih tekmah. Na parketu sem od pet do deset minut. Zadetka v prvenstvu in pokalu še nisem dosegel, sem pa redno zadeval v pripravljalnem obdobju. Sezono smo sicer začeli pod pričakovanji, po sedmih tekmah imamo pet točk. Spodbudno pa je, da smo vse točke dobili z močnimi ekipami.”

Academica ima dom v dvorani s 1500 sedeži. Slabi rezultati so botrovali majhnemu številu gledalcev: “Trudimo se, da bi našo igro in rezultate izboljšali. Doslej smo imeli po okoli 300 gledalcev na tekmo, vendar soigralci pravijo, da se bo dvorana ob boljših igrah napolnila, vedno pa je zasedena, ko gostujeta Sporting in Benfica.”

Življenje za Primorca sicer ni pretirano naporno, ker se Coimbra nahaja na pol poti med Lizbono in Portom, kjer so skoncentrirani malonogometni prvoligaši. Zato vožnje na gostovanja trajajo največ dobri dve uri. Ekipa tako na gostovanja ne odhaja dan pred tekmo. Rosič je že dobro spoznal Coimbro in okolico. Njegov življenjski ritem je takšen: “Med delovniki sem čez dan na fakulteti, zvečer pa v dvorani. Ob sobotah igramo tekme, ob nedeljah pa sem prost. Doslej sem se še najraje odpravil na deskanje na bližnje plaže. Ker je v Coimbri okoli 40.000 študentov in dijakov, se z angleščino da dobro shajati. Starejši ljudje sicer razumejo le portugalsko. Z njimi govorim še bolj tarzansko, a vsak dan bolje. Sicer je mesto prijetno in s 100.000 prebivalci ni preveliko. Živim v istem kompleksu, v katerem je dvorana. Do univerze imam 20 minut peš, za prehrano pa skrbi klub.”IGOR MUŠIČ


Najbolj brano