Matavževa gola Sloveniji pomagala do prve zmage

Slovenska nogometna reprezentanca je v tretji tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 v Mariboru premagala Ciper z 2:1 (1:0). Izbranci Slaviše Stojanovića bodo četrto tekmo igrali v torek v Tirani proti Albaniji.

Tim Matavž Foto: STA
Tim Matavž Foto: STA

MARIBOR> Slovenski nogometaši so imeli na nocojšnji tekmi zgolj eno nalogo. Vpisati prve tri točke na - po porazih proti Švici in Norveški - zahtevni poti proti Braziliji. To je Stojanovićevim igralcem tudi uspelo izpolniti in ohraniti možnosti za ugoden razplet kvalifikacij. Celo tekmo so bili precej boljši tekmec od skromnega Cipra, zmago pa dosegli predvsem po zaslugi učinkovitega Tima Matavža, ki je slovenske navijače razveselil z dvema goloma. Slovenijo zdaj čaka obračun z Albanijo, na katerem pa svoji ekipi zaradi kartonov ne bo mogel pomagati steber obrambe Boštjan Cesar.

V zadnjih dneh se je po slabi igri in rezultatih na prvih dveh tekmah šušljalo o tem, da bo Stojanović skušal kaj spremeniti tudi z novincema v ekipi, v zvezni vrsti so slovenski nogometni navdušenci in strokovnjaki pričakovali vsaj enega novopečenega reprezentanta - ali Gorana Cvijanovića ali Kevina Kampla.

Toda slovenski selektor se je izjemno pomemben obračun odločil začeti s preizkušenimi močmi. Med vratnici se je vrnil povratnik po poškodbi Samir Handanović, v obrambi je igrala "standardna" četverica, v zvezni vrsti pa je ob Andražu Kirmu, Aleksandru Radosavljeviću in Josipu Iličiću igral še Jasmin Kurtić. V napadu sta začela Tim Matavž in Zlatko Dedić.

Slovenci so od začetka prevzeli pobudo, kar je bilo proti Cipru, ki se je osredotočil izključno na protinapade, ni bilo nikakršno presenečenje. Toda kljub premoči Slovencem v prvih 25 minutah ni uspelo resneje ogroziti vratarja gostov, še najbolj nevarno je bilo v 27. minuti, ko je po kotu z glavo poskusil Tim Matavž, a nenatančno, tako kot tri minute pozneje Marko Šuler.

V 38. minuti pa je slovenska vrsta vendarle povedla. Ob razredčeni ciprski obrambi je v kazenski prostor prodrl Dedić, podal v sredino do Matavža, ki je nato s 14 metrov ukanil Tasosa Kissasa. V 41. minuti je od daleč močno sprožil Iličić, vendar je bil takrat ciprski vratar na mestu.

V drugem polčasu je bilo najprej malce bolj razburljivo v 54. minuti, ko je po relativno nenevarnem poskusu Dedića Kissas skorajda žogo izpustil v mrežo. Sedem minut pozneje pa so domači povedli z 2:0, ko je Cesar z glavo podal do Matavža, ta pa je nato akcijo učinkovito zaključil z dobrih desetih metrov. Kmalu zatem so na drugi strani prvič na tekmi resno zagrozili Ciprčani, a so bili slovenski branilci dovolj zbrani, na drugi strani pa se je v 70. minuti izkazal Kissas po novem strelu Matavža - takrat z glavo.

V 74. minuti so domači zapravili novo priložnost, ko je Iličić meril malce previsoko s 15 metrov. V 81. in 82. minuti je bil znova na preizkušnji Kissas, ki je obranil strela Kamplu in Matavžu. Le nekaj trenutkov zatem pa so gosti izpeljali protinapad, ki ga je s strelom z 20 metrov učinkovito zaključil rezervist Efstathios Aloneftis in postavil končni izid. Tik pred pred tem je Cesar dobil še drugi rumen karton in moral predčasno iz igre. V izdihljajih tekme so Ciprčani sicer še nekajkrat poskrbeli za malce panike v slovenskem kazenskem prostoru, a je na srečo domače vrste ostalo pri zmagi.

STA

* Stadion Ljudski vrt, gledalcev 7988, sodniki: Kruzliak, Sluk, Weiss (vsi Slovaška).

* Strelca: 1:0 Matavž (38.), 2:0 Matavž (61.), 2:1 Aloneftis (82.).

* Slovenija: S. Handanović, Brečko, Šuler, Cesar, Jokić, Iličić (od 83. Cvijanović), Kirm, Kurtić, Radosavljević (od 90. Maroh), Dedić (od 68. Kampl), Matavž.

* Ciper: Kissas, Dobrašinović, Charalambous, Sielis, Charalambides, Charalampous, Christou, Maragkos (od 46. Artymatas), Christofi, Demetriou, Constantinou. (od 64. Efrem).

* Rumeni kartoni: Cesar; Sielis, Maragkos.

* Rdeč karton: Cesar (89.).


Najbolj brano